Kuzu göbeği mantarı nerelerde yetişir? Kuzu göbeği mantarının ülkemizde yetiştiği yerler arasında Konya'nın Beyşehir,Göynem,Derebucak ilçeleri; İzmir'in Bergama ilçesi, Muğla, Kastamonu, Aydın,Denizli,Uşak,Çanakkale ile Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yer alan Düzmeşe,Mescitli,Keklik Deresi,Suludere beldeleri yer alır.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Kuzu göbeği mantarı zengin toprakları sever. Orman açıklıkları, yol ve akarsu kenarları, bitki örtüsü yanmış araziler ve fındık, kayın, akçaağaç ve karaağaçların altında tek tek bulunurlar.
genelde çam ormanlarında bulunmaktadır.
Kuzu Göbeği Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Kuzu göbeği tohumları uygun ortam ve koşullar sağlanarak ekimi yapılırsa iki hafta içerisinde çimlenmesi beklenebilir. Bu sürenin 4 ila 6 haftaya kadar uzaması ise normaldir.
İlgili 15 soru bulundu
Doğada kendiliğinden oluşan Kuzugöbeği mantarı, Artvin'de meraklıları tarafından yoğun ilgi görüyor. Fiyatı altın ile yarışan Kuzugöbeği'nin kurutulmuş halinin kilosu 3 ila 5 bin lira arasında satılıyor.
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
Sahte Kuzu Göbeği mantarının (Kuzu Göbeği Ebesi) tamamen farklı bir mantar grubuna dahil olduğunu, 4-12 cm şapkası ve kahverengi görüntüsü ile beyin şekline benzediğini ifade etti.
Kuzugöbeği (Morchella esculenta), Morchellaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Genelde ormanlarda tek tek veya küçük gruplar halinde bulunur, özellikle orman yangınlarında sonra sıkça rastlanır. Genelde bahar aylarında ortaya çıkar. Bahar aylarında yağışın olmaması olumsuz yönde etkiler.
Mantarların toplanmasına izin yok
Kuzugöbeği mantarının çok değerli ve nadir görülen bir mantar olduğunu kaydeden Küçükateş, "Kilosu 400 lira ile kurusunun 2 bin liraya kadar satıldığı söyleniyor. Kuzugöbeği mantarı çok nadiren yetişir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir. Kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor ve az bulunduğu için de oldukça değerli. Ancak tüketirken dikkat edilmesi gerekli. Aşırı miktarlarda ve çiğ olarak tüketilmemesinde fayda var.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
"Kuzugöbeği ebesi, Yalancı kuzugöbeği, Ekşi memet" adlarıyla da bilinir. Bu türde şapka 3 – 15 cm çapında, 4 – 10 cm yüksekliğinde beyin kıvrımları gibi kıvrımlı ve düzensiz girintili/çıkıntılı yapıdadır.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Morel mantarı olarak da bilinen Kuzu Göbeği mantarı doğadan yaygın olarak toplanan ve yurtdışına kurutulmuş veya dondurulmuş olarak ihraç edilen bir mantar türüdür.Konik ve yuvarlak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Bergama'da yetişiyor
Genellikle Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetişen kuzugöbeği mantarları İzmir'in güzel ilçesi Bergama'da da yetişiyor.
Etli kısmı biraz mum kıvamındadır ve sap kısmında silindir ve boş bir yapı bulunur. Tüketilmeye uygun olan kuzugöbeği mantarı, porsiyon kontrolü ile yenmelidir. Morchella cinsinden olan bu faydalı mantar farklı isimlerle de anılmaktadır.
Kuzu göbeği mantarını saklama ve pişirme yöntemleri nelerdir? Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Hafızaya iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı faydaları arasındadır. Böbreklere ağır gelmez hafif ve besleyici protein deposudur. Kolay emilimi olan bu proteinin kan yapıcıdır.
Geçtiğimiz yıl 400 ila 500 TL'den satılan kuzugöbeği mantarının fiyatı şimdilerde altında yarışıyor. Kurak geçen bir senenin ardında kuzugöbeği mantarı da zamlardan nasibini aldı. Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.
Girişimciler, yerel iklim değerleri ve toprak analizi uygun olan Marmara, Ege, Akdeniz ve kısmen Karadeniz bölgesinde kuracakları bahçelerde trüf mantarı yetiştirebilecek.
Mescitli, Acısu, Suludere ve Handere bölgesindeki 2 bin 500 rakımlı ormanlık alanda yetişen kuzu göbeği mantarı, yağışların durumuna göre her yıl mayıs ve haziran aylarında toplanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri