Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Kıyma kavurması için aslında kıymayı pişirmek değil de kavurmak gerekir. Soğandan sonra konulacak olan kıymanın, orta ateşte 10 - 15 dakika kavrulması lazımdır. Tavuk kıymasında bu süre 5 - 10 dakika arasıdır.
Benim için yemek yaparken kesinlikle en çok zaman kazandıran şey düdüklü tencere. Pişirme süresini yüzde 70 kadar azalttığı için hızlıca her istediğimi hazırlayabiliyorum. Bu da demek oluyor ki normal tencerede 1,5 – 2 saatte pişirdiğim kuşbaşı et, maksimum 20-25 dakikada düdüklüde pişebiliyor.
Donmuş etler tencere ya da düdüklü tencere içine alınır. Eğer aroma vermek isterseniz, tencere içine havuç dilimleri ve baharat ekleyebilirsiniz. Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız.
Kuzu eti düdüklüde kaç dk da pişer? Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Özellikle de et haşlamasında düdüklü tencere kullanımını tercih etmeliyiz. Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
Piştikten sonra içinde hala su varsa kapağı açık şekilde tencereyi harlı ateşe koyup suyu uçuruyoruz. En son tuzunu ayarlıyoruz. Çok yumuşak lime lime tandır tarzı hale geliyor et. Hiç su konulmadan etin kendi suyu ile pişiyor.
Düdüklü tencerenin kaynadığını nasıl anlarız? Buhar dağıldıktan, yani yaklaşık 10 dakika sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin. Düdük dik konuma getirildiğinde hızlı ve ani bir buhar çıkışı olacaktır. Buhar çıkışı bittiğinde tencerenizin kapağını açabilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
Buhar dağıldıktan, yani yaklaşık 10 dakika sonra düdüğü yeniden dik konuma getirin, düdükten havanın tamamen çıkmasını bekleyin. Düdük dik konuma getirildiğinde hızlı ve ani bir buhar çıkışı olacaktır.
önce kıyma kavrulmaya başlar kıyma pembeliğini kaybetmeye başladığı an soğanlar atılır ve karamelize edilir. kesinlikle kıyma kavrulmalidir. bazen aşçılarda bile önce soğanın kavruldugunu görüp şok oluyorum. kıyma suyunu çekmeden soğan atılırsa o yemeğin kokusu güzel olmaz. tadı da kaçar.
Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır. Daha fazla haşlarsanız etiniz sertleşebilir.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
Buhar çıkışı borusunun buhar çıkış sesinin duyulmasının ardından ocağın altının kısılması gerekmektedir. Ardından 10 dakika beklenmeli ve pişme süresi bittiğinde ocağın altı kapatılmalıdır. Yine 10 dakika daha beklenmesi gerekmektedir.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
İrice doğranmış yarımşar kilo kemikli ve kemiksiz dana eti, iki litre su bir tatlı kaşığı tuz ile düdüklüde haşlanır.
Öncelikle haşlama etlerin kanı gitmesi için 1 saat soğuk suda bekletilmesi gerekir. Eğer bekletmeye süreniz yok ise tencereye etler koyulur. İçine defne yaprağı ve tane karabiber atılarak düdüklüde 15 dakika, normal tencerede 30 dakika haşlayıp suyu dökülür.
Bu nedenle özellikle de et haşlamasında düdüklü tencere kullanımını tercih etmeliyiz. Eğer dana etinden haşlama yapacaksanız 30 dakika pişirmeniz gerekmektedir. Dana biftek ise 10 dakika, dana dil ise 45 ve 60 dakika arası süreler de pişmektedir.
Donmuş et buzu tamamen çözülmeden düdüklü tencereye koyulmaz ve pişirilmez. Kesinlikle belirtilmesi gereken bir nokta da donmuş etin çözüldükten sonra bir miktarının kullanılıp, geri kalanının yeniden buzluğa koyulmaması gerektiğidir.
Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Ateşe koyduğunuz anda, kapağını kapatın ve düdük aparatını dik konumda bırakın. Şimdi birkaç dakika bekleyin ve düdüklüden ses çıkışını duyun. İşte bu anda düdüğü kapatın ve pişmesi için süre başlatın. İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri