Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar. Hatta zeytinyağı gibi üste çıkmak deyimi de buradan gelir. Eğer kızarmış yağın içerisine “yıkadığınız” bir yiyeceği koymaya çalışırsanız bu patlamaların olması kaçınılmazdır.
Bu panikle yanan yağın üzerine su dökeriz. Sudaki oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya çıkar. Bu tepkime bomba etkisi yaratır. Bu yüzden büyük yaralanma ve yanıklara neden olabilir.
Tencerenin dibine bir tutam tuz ekleyin. Tavanıza sıvı yağı döktükten sonra üzerine birkaç tutam tuz serpin. Tuz, pişirirken yağın etrafa sıçramasını önlemeye yardımcı olur.
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır.
yağın üzerine dökülen su daha daha yoğun olduğundan, hemen yağın altına girerek tavanın aşırı sıcak yüzeyine ulaşır. bu, suyu orijinal boyutunun 1700 katına hızla genişlemesine sebep olur (çünkü su her sıcaklıkta buharlaşır) ve anında buhara dönüştürür.
İlgili 30 soru bulundu
Yağ kontrolü yapıldığında; su ile karıştığı gözle görülebilir. Bu ancak motordaki yağın bir kısmı veya tamamı boşaltılarak anlaşılabilir. Eğer yağ ve su birbirine karışmışsa yağın viskozitesi azalır, köpürme ve kabarcık gibi oluşumlar gözlemlenir.
Yağ ve su birbirleriyle karışmadıklarından, yoğunluğu fazla olan su dibe çökerken yoğunluğu az olan yağ yüzeye çıkar.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi kızartma yaparken bitkisel yağlar kullanmak daha sağlıklıdır. Aynı zamanda 3 kullanımdan sonra bu yağı tamamen değiştirmeniz gerekir.
Patateslerinizi kızartmadan önce tavaya yağınızı koyup çok iyi bir şekilde kızdırın. Soğuk yağa atılan patatesler geç pişecektir ve yağ çekecektir.
Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir.
Yağın kızdığını nasıl anlarım? En kolay ve en güvenli yöntem tahta kaşık ucunu yağa yapıştırmadır. Odun etrafında çok sayıda kabarcık oluştuğunu ve yüzmeye başladığını görürseniz, yağınız kızartma için hazırdır. Sert kabarcıklanıyorsa, yağ çok sıcaktır; biraz soğumaya bırakın ve sıcaklığı tekrar kontrol edin.
Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor. Tüm bu sebeplerden dolayı kızartma yağlarının lavaboya dökülmemesi gerekiyor.
Yağ yanıkları çok acı vericidir ve ciltte iz kalmasına neden olabilir. Kızgın yağ yanığına ne iyi gelir? Kızgın yağ yanıklarına aloevera sürmek, sallama çay poşetlerini yanık olan bölgeye sürmek, çiğ patates suyunu sürmek, soğan suyu rendeleyip yanık üzerine bekletmek, lavanta yağı iyi geliyor.
Bu tip yangınlarda genel olarak su kullanılmamalıdır. Çünkü suyun E ve F sınıf yangınlarında çok iletkenlik göstermesi yangının büyümesine de neden olmaktadır. Su yerine kuru kimyasal toz ve karbondioksit söndürücülerin kullanılması son derece doğru bir yöntem olacaktır.
Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
Kızartmalarda Hangi Yağı Kullanmalısınız? Zeytinyağı zannedilenin aksine kızartma için de en uygun yağdır. Yanma sıcaklığı diğer yağlardan daha yüksektir.Yaklaşık 210 derecedir.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır.
Suyunu süzüp kağıt havlu yardımıyla kuruladığınız patateslerin üzerine unu ve tuzu serpin ve patatesleri eşit şekilde bulayın. Kızartma yağını derin bir tava ya da tencereye alıp yüksek ateşte kızdırın. Patatesleri nar gibi kızarana kadar kızartın.
Kızartmalık yiyecekler ıslak bir şekilde yağın içine atılırsa, yağ tepkime gösterir ve sıçramasına sebep olur. Bu yüzden yiyeceklerin kızgın yağın içine konmadan önce kurulanması gerekir. Malzemelerin üzerlerindeki nemi, peçete ya da mutfak havlusu yardımıyla alabilirsiniz.
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir.
Yağ ısısından daha soğuk bir malzemeyi yağa attığımız zaman yağ aniden sıçrayabilir. Üstelik yağın ısı dengesi değiştiği için de kullandığınız malzeme pişerken yağ çekebilir. Bu nedenle çok soğuk olmayan, oda ısısındaki malzemeleri yağa dikkatli bir şekilde atmaya özen gösterin deriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri