Müslüman olmanın ilk adaplarından olan la ilahe illallah muhammeden resulullah kelimeleri Allahın varlığı ve birliğini Muhammed aleyhisselamın onun elçisi olduğunu kabul etmek anlamında kullanılan dini açıdan çok önemli bir yere sahip kelimelerdir.
La İlahe İllallah diyenin günahları silinir, yerine sevap yazılır. La İlahe İllallah cennetin anahtarıdır. Son sözü La İlahe İllallah olan kimsenin ruhu kolay çıkar. İhlasla La İlahe İllallah söylemek kişiyi haramlardan alıkoyar.
La İlahe İllallah, İslam'ın temel inançlarından biridir. Arapça'da "Allah'tan başka ilah yoktur" anlamına gelir. Bu ifade, Allah'ın tek ve eşsiz olduğunu, her şeyin yaratıcısı, sahibi ve yöneticisi olduğunu kabul etmektir.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
Kelime-i tevhid, Allah'a ve peygambere olan inancın sık sık dile getirilmesine yardımcı olur. Bu sebepten dolayı imanın güçlenmesini sağlar. Kelime-i tevhidin kazalardan ve belalardan kişileri koruduğuna inanılır. Kelime-i tevhid okumanın çok sevabı olduğu belirtilir.
İlgili 21 soru bulundu
Hatmi tehlil ya da tehlil hatmi kelime tehlinin 70000 defa okunmasına denmektedir. Hatim etmek için mutlaka 70000 kere la ilahe illallah denmesi gerekmektedir. Her 100 kelimede bir de “Muhammedür Rasûlullah Sallallahu Teâlâ Aleyhi Vesellem" denmesi gerekmektedir.
Evet evet, yanlış okumadınız, Lâ ilâhe illallah sözü tek başına söylendiğinde eksik kalır. Ancak Muhammedün Resulullah denilince tamam olur.
"Her kim La ilahe illallah derse Cennet ´e girecektir." (
sözü, imanı çekirdek seviyesinde olduğu halde imanla kabre giren avam müminlerin ebedi cehennemde kalmayacaklarına işaret ediyor.
Lâ ilâhe illallah'ın yedi tane şartı vardır: Şeyh Abdurrahmân bin Hasen (rahimehullah) “Feth'ul Mecîd” adlı neserinde şöyle demektedir: “Derim ki: La ilahe illallâh şehâdetinde mutlaka olması gereken yedi şart vardır, öyle ki bunların hepsi yerine getirilmeden bu söz, onu söyleyene fayda vermez.
2- Sadece La ilahe illallah demek yetmez. Peygamber efendimize de iman etmek, son Peygamber olduğuna şehadet getirmek şarttır. Yani Muhammedün Resulullah demek de gerekir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Hergün 100 kere bu zikre devam eden Cenab-ı Hakk'ın rahmetine kavuşur.
Kelime-i Tevhid başlangıcında geçen la harfi yoktur demektir. Bunun nedeni Allah tan başka ilah olmadığını belirlemek için kullanılmaktadır. İlahe illallah kelimelerinde ise ancak Allah vardır anlamı bulunmaktadır. Muhammeden resulullah kelimeleri ise Allahın rasulu ise Muhammeddir anlamı taşımaktadır.
Değerli âlim Hâfız el-Hakemî -Allah ona rahmet etsin- "Sullemu'l-Vusûl" adlı manzumesinde lâ ilâhe illallah'ın şartlarını şöyle sıralamıştır: "İlim, Yakîn, Kabul ve İnkıyâd, bilmelisin söylediğimi, Sıdk, İhlas ve Muhabbet, Allah seni hoşnut olduğu şeyde muvaffak eylesin."
Tesbih Sübhanallah, Tehlil La ilahe illallah, Temcid La havle vela kuvvete illa billah demektir.) Her gece yatarken yüz defa (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, yüz defa tesbih, tahmid ve tekbir söylemiş olur.
Geceleyin uykusunda Kelime-i Tevid yani La ilahe illallah Muhammeden Resulullah zikri imanın gücüne, sıkıntılı hallerin sona ermesine maddi ve manevi rızka yorumlanır. Rüyada la ilahe illallah söylediğini gören kimse borçlu ise ya da sıkıntıda ise onun bu durumdan kurtuluşu olarak değerlendirilir.
SON NEFESİNDE “LÂ İLAHE İLLALLAH” DİYEREK VEFAT EDEN MÜSLÜMAN CENNETE GİRER. Burada şu hususa da işaret etmek yerinde olacaktır. Kelime-i tevhid, kalpteki imanın işaretidir. Binâenaleyh hadisimizin anlamı “Kim, son anında Allah'a ve Resûlüne inanmış olarak âhirete göçerse, cennete girer” demek olur.
Lâ İlâhe İllallâh cümlesinin en belirgin manasından biri ―belki de en önceliklisi― Allah'tan başka hiç kimsenin mutlak hâkim ve müşerri' olmamasıdır. Hakiki müşerri' O'dur. Hayata O karışır. O'nun dışında hiç bir varlığın hayata müdahale hakkı yoktur.
Kelime-i tevhid şu şekilde söylenir: "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" Kelime-i Şehadet ise "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" şeklinde okunur.
İlgili hadisin tercümesi: “Kim düzgün çekerek ve harflerinin hakkını vererek 'Lâ ilâhe İllallâh' derse, büyük günahlarından 4.000 günahı silinir.”
Ebû Zer-i Gıfârî
Kelime-i tevhid sözlük anlamı ile “Allah'ı birleme cümlesi” demektir. “Lâ ilahe illallah” sözünden ibarettir ve “Allah'tan başka ilah yoktur.” anlamına gelir.
Mehmet Yıldız on X: "İnsanın " La ilahe illallah " derken dudağı kıpırdamaz. Çünkü insan felç olduğunda bile Kelime-i Tevhid edebilsin, Allah'ı zikretsin diyedir" / X.
mealindeki ayetlerde, Allah'ı zikretmek, takvanın önemli bir unsuru olduğuna işret edilmiştir. Zikir kelimesinin “hatırlamak, anmak” manasında olması, bilinen “lisani zikre” aykırı değildir. Dille seslendirmek kalben yapılan anmayı daha da güçlendirir.
La 'hayır', İlahe ' ilahlar, İllallah “Allah'tan başka” şeklinde tanımlanmaktadır. Yani Allah'tan başka ilahlık iddiasında bulunan insan, put, hayvan, düşünce ve benzeri her şeyi ret etmek ve yalnız Allah'ın ilahlığını kabul etmek, lailahe illallah'ın genel anlamını oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri