Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Yazları serin olan bölgelerde, sonbahar hasadı için ilkbaharın son günlerinde bitkilerimizin ekimini yapabiliriz. Ilıman bir kış mevsimi olan soğuk iklimlerde, kış veya ilkbahar hasadı için yaz aylarında lahana ekebiliriz.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Lahanayı ne için kullanacağınızı belirlemediyseniz, sadece hızlı bir şekilde sebzeleri dolaba atmak istiyorsanız, yıkayarak dezenfekte ettiğiniz lahanayı havası alınan poşete veya kaba koyarak saklayabilirsiniz. Ancak lahanayı ön haşlama yapmadan dondurucuya koyduğunuzda yaprakların kırılma ihtimali de yüksektir.
Lahana sebzesi genel olarak yağışı ve nemi seven bir bitkidir. Ilıman iklimler, lahanaların yetişebilmesi için en uygun iklim koşulları olabilir. Ilıman iklimlerde yıllık sıcaklık farkları çok fazla değildir.
Lahana Hasadı
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İlgili 28 soru bulundu
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23°C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6°C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Lahana suyu se- ven bir sebzedir. Toprak yapısı, yağış durumu, bitkinin gelişme durumuna göre düzenli sulama yapılır. Yağışsız, çok kurak ve rutubetsiz yörelerde yetiştirilen lahanaların verimi ve kalitesi düşmektedir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir. Lezzet açısından da kış aylarında yetişen lahanalar daha lezzetlidir ve pişirmesi daha kolaydır.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır. Her poşete ya da kaba olabildiğince az miktarda lahana koyun. Çünkü bir kere dondurucudan çıkarılan sebzenin çözülme gerçekleştikten sonra tekrar dondurulmaması gerekir. Bu durum sağlık açısından oldukça önemlidir.
Lahanayı kurutun, Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ardından derin dondurucuya koyun. Lahananız 12 ay süresince tazeliğini kaybetmeyecektir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahana çeşitlerinde sülfür bulunduğu için tüketme durumunda gaz kaçınılmaz son olabilir.
Bu nedenle de kireçlenme tedavisi gören kişilerin yeşil yapraklı sebzeleri tüketmesi önerilmektedir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler denince gözünüzün önünde bir şey canlanmadıysa, hemen bir kaç örnek verelim. Ispanak, süs lahanası, pazı ve kara lahana tipik olarak köyü yeşil yapraklı sebzelere verilen örneklerdir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Lahana hangi bölgede yetişir? Lahananın çok yetiştiği yerler; Artvin, Düzce, Trabzon ve Ordu'dur. Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında en çok verim alınan aylardır. Serin bölgeleri seven bir bitkidir.15-20 derece en ideal sıcaklıktır.
Lahana kış sebzesidir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişme sürecini tamamlar.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana Hasadı Nasıl Yapılır? Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Lahanalar çiçeklenebilmeleri için düşük sıcaklığa (10 °C altında) gereksinim duyarlar. Düşük sıcaklık istekleri karşılanmadığında bitkiler sürekli vegatatif devrede kalırlar. Bu bitkiler sürgün verir baş bağlar ve bu durum böylece devam eder.
Lahana çiçeğinin yaprakları krem, sarı, pembe, yeşil olabileceği gibi karışık şekillerde de olabilmektedir. Yapraklarının güzel olması nedeni ile genellikle süs bitkisi olarak tercih edilmektedir. Bu çiçek türü genellikle tohumdan yetiştirilmektedir.
Lahana tohumu ekiminden sonra gelişme durumuna göre düzenli olarak sulama yapılmaktadır. Yaprakları 30-35 cm lik bir çap kazanınca ikinci bir kez yapılır ve bu çapadan sonra bitkilerin yaprak izdüşümüne, köke çok yakın olmayacak şekilde daha önce ayrılan azotlu gübre uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri