Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz ne demek? Kısaca şöyle açıklayalım; laktoz esasında memelilerin sütünde var olan bir karbonhidrat türüdür. Yani hem anne sütünde hem de inek sütünde bulunmaktadır. Her bir insanda farklı etkiye sebep olabilen bu enerji verici madde aslında bir şeker görevi görüyor.
Sindirilmemiş laktoz bağırsağın içine su çeker. Sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsağa ulaştığında buradaki bakteriler laktozu fermente ederler; kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu da şişkinlik, gaz ve ağrıya sebep olur.
Laktoz sadece sütte bulunan ve süt şekeri diye bilinen bir disakkarit olarak ifade edilir. Sütün içinde bulunan en önemli karbonhidrat çeşididir. Laktoz süte aromasını kazandıran bir maddedir. Anne sütü inek sütünden daha fazla laktoz oranına sahiptir.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
İlgili 32 soru bulundu
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Laktozsuz süt kilo aldırır mı sorusunun cevabı merak edilen diğer bir konudur. Laktoz, sütün içerisinde bulunan şeker çeşididir. Laktozsuz süt kilo aldırmaz. Diyetinize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
Laktoz vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar. Bu nedenle kemik ve diş oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde çok önemlidir . Laktoz ayrıca B1, B2, B6 ve folasin gibi vitaminlerin sentezlenmesinde rol oynar.
Laktozu sindiremeyen bireyler, sindirim bozukluklarını önlemek için süt içmekten kaçınmakta, bu da kalsiyumun yetersiz alımı ve sebebiyet verdiği diğer rahatsızlıklara (osteoporoz, hipertansiyon, bazı kanser türleri) yol açmaktadır.
Laktozun haram olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Peki, laktoz uyku getirir mi? Süt içmenin uyku getirdiğine dair bilgiler doğrudur. Ancak bunun nedeni laktoz değil süte bulunan bir başka proteindir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Bazı bireylerde bu enzim yeterli seviyede değildir veya hiç yoktur. Bu durumda laktoz ince bağırsakta sindirilemez, sindirilmeden kalın bağırsağa geçen laktoz orada bakterilerle fermente olarak kişide şişkinlik, karında ağrı veya kramp, diyare, gaz, mide bulantısı gibi bir dizi sağlık sorununa neden olmaktadır.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz.
Laktoz enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesinde, özellikle bebeklerde beyin ve sinir dokularının oluşumu ve gelişimi için önemlidir. Laktoz kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Ayrıca karaciğerde yağlanmayı önleyici etkisi vardır.
Laktoz intoleransı, laktaz adı verilen ve süt şekeri olan laktozun parçalanarak sindirilmesini sağlayan enzimin, ince bağırsakta üretilmemesi ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle laktoz intoleransı olan kişilerde süt tüketiminden 30 dakika sonra mide spazmı, şişkinlik ve hatta ishal görülüyor.
Laktoz intoleransı bazı kişilerde kabızlığa sebep olabilmektedir. Eğer kabızlığınızın laktoz intoleransı kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız peynir, yoğurt ve kefir başta olmak üzere tüm süt ve süt ürünleri tüketimini kesmelisiniz. Özellikle çocukluk çağında görülen kabızlığın ana sebeplerinden biri süt tüketimidir.
Yapılan araştırmalarda; 12 g laktozun (yaklaşık 1 su bardağı süt) sindiriminde herhangi bir sorun yaşanmadığı belirlen- miş, diğer besinler ile birlikte tüketildiğinde (sütü tek başına tüketmek yerine ana ya da ara öğünler ile birlikte tüketmek) 15-18 g arası laktozun da iyi tolere edilebildiği belirtilmiştir.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Çiğ sütte bulunan amilaz, bakteri tarafından üretilen laktaz, lipazlar ve fosfatazlar sırasıyla nişasta, laktoz (süt şekeri), yağ (trigliseritler) ve fosfat bileşiklerini parçalayarak sütü daha sindirilebilir hale getirir ve önemli mineralleri serbest bırakır.
Laktoz intoleransı olan kişiler süt,süt ürünlerini yedikten veya içtikten sonra rahatsızlık verici belirtiler oluşturur. Laktoz intoleransının bu belirtileri arasında şişkinlik, ishal ve gaz bulunur.
Vücudunda fermante olan laktoz, gaz yaparak şişkinliğe neden olur. Tükettiğimiz normal yoğurtlarda böyle bir sorun oluşmuyor; ancak az yağlı ya da yağsız yoğurtlarda daha fazla laktoz bulunuyor.
Laktoz İntoleransı
Şişkinlik, mide krampı, aşırı gaz çıkarma, ishal, kusma ve karın ağrısı. Üstelik tüm bu belirtiler laktoz tüketiminin miktarına göre artış gösterebiliyor ve şiddetli hale gelebiliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri