Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Pil ömrünü ve performansını uzatmaya yardımcı olmak için, cihazınızı kısa bir süre kullanmak yerine haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında bir süre boyunca pil düzeyini tutmaya ve ardından pili yeniden şarj etmek için prize takılı tutmaya deneyin.
Batarya sağlığını korumak istiyorsan şarja takılı kullanman iyi olur. Sürekli bataryayı azaltıp tekrar şarj etmek batarya sağlığını olumsuz etkiliyor çünkü. Sürekli elektriklide kullanacaksa masaüstü alsın daha ucuza bulur. esprisi o zaten marka modele göre 4-6-8 saat çalışır.
Hayır bir zararı yok.
İlgili 44 soru bulundu
Laptopu Şarjda Kullanmak Zararlı mı? Laptopu fişe takılı kullanmak pilinize zarar vermez, bilgisayarınız batarya kapasitesi 100%'e ulaştığında pil üstünden akan gücü yönlendirecek teknolojiler ile donatılmıştır. Ancak kapalı konumda daha uzun ömürlü kullanım için bilgisayarınızı şarjda bırakmamanızı öneriyoruz.
Temel olarak, bilgisayarın şarjının lityum iyon pillerin karakteri gereği %10 seviyesinin altına inmeden şarja takılması öneriliyor, her iki durumda da buna dikkat etmek gerekiyor.
Teknik olarak, pilinizin son %3'ünü doldurmak daha büyük miktarda bilgisayar enerjisi gerektirir ve buda plin ömrünü olumsuz etkiler. Pil sağlığının en önemli yönü deşarj döngüsüdür. Dizüstü bilgisayarınızı yalnızca %100'ün altında şarj ederek pilinizin ömrünü artırabilirsiniz.
Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
Normal kullanım olarak lityum iyon pillerin ömrü yaklaşık 300 -500 şarj döngüsü arasındadır. Yani bu da demek oluyor ki normal 25 derecelik bir çevre ısısı koşulunda 1 yıl boyunca şarj harcanıp depolanabilir.
Öte yandan bilgisayarı açık bırakmak, bilgisayarın güç dalgalanmalarından zarar görme riskini artırır. Bir dalgalanma koruyucusu, bu tehlikeye karşı önemli ölçüde koruma sağlar ancak bir güç dalgalanmasının bilgisayarınıza zarar vermemesini sağlamanın tek yolu bilgisayarı kapatmak ve fişini çekmektir.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Bataryayı çıkarmamalısınız çünkü çıkardığınızda pilin ömrünü kısaltmış olursunuz. Yeni laptoplarda zaten şarj dolduğu zaman hala şarja takılıysa gücü direk prizden alıyor.
Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli? Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Bataryaların yüzde 100 şarj edilmesi, ömrünün azalmasına neden oluyor. Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor.
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Telefon bir USB kablosu ile bilgisayara bağlıyken daha yavaş bir şekilde şarj edilecektir. Genel olarak bilgisayarın USB bağlantı noktası yalnızca 500 mA'lık bir şarj akımı (kalite ve bilgisayar modelindeki farklılıklar nedeniyle zaman zaman daha düşük) sağlayabilir.
Uzun lafın kısası: Her bilgisayara her şarj aleti uymaz! Her adaptörde bir AC girişi ve bir DC çıkışı vardır. Bu durum alınan alternatif akımın, doğrusal akıma çevrilmesini sağlar. Eğer üzerinde hiç bilgi yok veya az miktarda bilgi varsa, seçerken daha da dikkatli olmalıyız.
İlk Kullanım: Bataryanın gelecekteki performansı ve ömrü büyük oranda ilk kullanımda belirlenir. Yeni aldığınız notebook veya bataryayı kesinlikle şarj etmeden kullanmayınız. Notebook'a bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız.
Cihazınızın alt bölümündeki etikette yazan DC Input (Giriş) Volt ve Amper değerlerine göre seçim yapınız. Etiket okunmuyorsa ya da bu değerleri göremiyorsanız, son kullandığınız adaptörün üzerinde yazılı olan değerlerden yararlanabilir ve sihirbaz yardımıyla cihazınızla uyumlu adaptör seçeneklerini listeleyebilirsiniz.
Sıkça merak edilen “Laptop batarya bozulduğunu nasıl anlarız?” sorusunun cevabı, bozulan laptop bataryaları, adaptöre takılı olmayan pillerin birkaç saat içinde bitmesiyle anlaşılabilir, şeklinde yanıtlanır. Yenisiyle değiştirilmesi gereken eski batarya uygun imha koşullarıyla yok edilmelidir.
Hocam eğer direk kapağından kapatıyorsan uyku moduna girer şarjın azalması normaldir ama normal Windows tuşuna basıp oradan kapatınca şarj bitmemesi lazım eğer bitiyorsa ya tam kapanmamıştır ya da bataryasında arıza olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri