Vidasız İmplantların Avantajları İşlem sırasında kesilmesi gereken daha az diş dokusu vardır ve iyileşme süreci daha kısadır. Ayrıca, vidalı implantlarda olduğu gibi vidaların gevşemesi veya kırılması gibi sorunlar yaşanmaz. Vidasız implantlar da uzun ömürlüdür ve yıllarca dayanabilirler.
Diş sıkma veya gıcırdatma gibi alışkanlıklar, implantlara aşırı yük binmesine ve dolayısıyla vidaların gevşemesine neden olabilir. İmplant vidasının doğru ayarlanmaması da gevşemeye neden olabilir. Kötü ağız hijyeni, implant çevresinde enfeksiyonun gelişmesine ve bunun sonucunda vidanın gevşemesine neden olabilir.
İmplant vidası düştü şikayeti ile hekime başvuran hastalarda çoğu zaman implant ile protez diş arasında takılan abutment denilen dayanağın düştüğü gözlemlenmektedir. Diş hekimleri bu sorunu çözmek için abutmenti değiştirerek protez dişi yeniden takabilir. İmplant vidasının düşmesi pek rastlanan bir durum değildir.
Diş İmplantı Düşer mi? Diş implantının düşmesi sıkça rastlanan bir durum olmasa da, zaman zaman yerinden oynaması, çıkması veya gevşemesi gibi sorunlar gözlenebilmektedir. Bu durumun birçok nedeni olabilir. Nadiren yanlış yapılan tedavilerde diş implantı ile ilgili problemler ortaya çıkabilir.
Eğer doku uyumunun olduğu tespit edilirse bir implant diş kökünün hastaya uygulanması 20 – 30 dakika kadar sürecektir.
İlgili 19 soru bulundu
Vidasız İmplantların Avantajları
İşlem sırasında kesilmesi gereken daha az diş dokusu vardır ve iyileşme süreci daha kısadır. Ayrıca, vidalı implantlarda olduğu gibi vidaların gevşemesi veya kırılması gibi sorunlar yaşanmaz. Vidasız implantlar da uzun ömürlüdür ve yıllarca dayanabilirler.
Vidasız İmplant Nasıl Yapılır? Vidasız implant olarak adlandırılan işlemde yapay dişler vidalama süreci olmadan ağız içerisine sabitlenir. Kullanılan malzeme yine titanyumdur. Ancak bu malzeme çene kemiğine vidalanmadan açılan küçük bir boşluğa yerleştirilir.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir.
İmplant dişin hareketleri mikro boyutta olduğunda kişi fark etmeyebilir ve yapılan röntgen kontrolünde ortaya çıkar. Yapılan diş kişinin fark edebileceği kadar çok hareket ediyorsa ve hatta düşme durumu söz konusu olursa implantın tutmadığı anlaşılır.
Amerika'da İmplant Neden Yasaklandı? İmplant tedavisinin doğru yapılmaması ya da titanyum yerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Amerika'da kalitesiz ya da sahte implantların kullanılması yasaklanmıştır.
Düşen, enfeksiyon oluşan implant veya gevşeyen implantlar geç kalındığında hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir. Diş hekiminin önerisine göre diş implantın tekrar yeni bir implant takılabilir ya da enfeksiyon varsa temizlenerek eski implant tekrar yerine takılabilir.
İmplant ile birlikte kullanılan titanyum vida diş köküne yerleştirilir. Sonradan kuronlar veya köprülerle desteklenir. Sağlam bir temele sahip olmasına rağmen bir terslik olması durumunda yerinden çıkarılabilir.
İmplant üzerinde bulunan yivler, implantın uç kısmında kesmeyi ve yerleştirmeyi kolaylaştırmak için derin, implantın üst kısmında primer stabiliteyi arttırmak için daha sığ olarak tasarlanmıştır.
Eğer kişiye bir tane implant operasyonu olacaksa, bu süre 10-30 dakika arasında değişebilir. Bunun dışında implant sayısında ne kadar artış olursa, tedavi süresi de buna bağlı olarak o kadar uzayacaktır.
İmplant Nasıl Çıkartılır? İmplantın çıkarılması işlemi sanılanın aksine zor ve zahmetli bir işlem değildir. En az yapımı kadar kolay ve ağrısızdır. İşlem esnasında diş çekimi kadar basit bir yöntem uygulanır.
İmplant uygulanan hafta boyunca kesinlikle sigara içmemeli, sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Soğuk gıdalar tüketebilirsiniz. Operasyon sonrasında en az 2 saat bir şeyler yiyip içmeyin. 2 saat sonunda uyuşukluğun geçip geçmeme durumuna göre bu süre uzayabilir. Yiyecekleri çiğnerken implant uygulanan tarafı kullanmayın.
İmplant tedavisi sonrası ortalama olarak 3 gün ağız çalkalanmamalı ve gargara da yapılmamalıdır. Cerrahi işlem sonrasındaki ilk hafta tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulması önemlidir. Ayrıca ilk 48 saat içerisinde alkol de kullanılmamalıdır. İmplant bölgesi kürdan gibi sert cisimlerle kurcalanmamalıdır.
İmplant destekli protezlerde abutman vida gevşe- mesi protezlerin ortalama %6'sında görülmektedir (6256 vidadan 365'i gevşemiştir). En sık rastlanan vida gevşemesi ise tek implant kuronlarda yaklaşık olarak %45 oranında görülmektedir.
Tampon ameliyatın yapıldığı bölgeye hafifçe bastırılır. İmplant bölgesinin iyileşmesi için ilk 24 saat son derece önemlidir. Tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya ve ağzınızı çalkalamamaya da özen göstermeniz implant yerlerinin kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır.
Başarısız implant uygulaması sonrasında dişe yeniden implant uygulaması yapılabilir. Bu gibi olumsuz durumlarda implant bölgesi tekrar uyuşturulur ve implant yerinden çıkarılır. Sonrasında iltihabi dokular temizlenir. Bölge tekrar kapatılarak gerekli durumlarda kemik dokusu ilave edilebilir ve diş iyileşmeye bırakılır.
Kaynayan implant diş, doğal dişler gibi işlevlerini sürdürür. İmplantın kemiğe kaynaması ise iyileşme sürecinde anlaşılır. İmplant dişte uygulama sonrası; ağrı, hareketlenme ve iltihaplanma yoksa implant diş kemiğe kaynamıştır.
Protez diş sayısı da implant sayısı gibi hastanın ağız yapısına, kemik durumuna ve tedavi planına bağlı olarak değişebilir. Toplamda ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm ağız implant için genelde 24 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır.
İmplant, çene kemiğine bu yivler sayesinde tutunur. Vidasız implant ise üzerinde yiv bulunmaz ve özel bir tasarım sayesinde çene kemiğine tutunur. Vidasız implantın yerleştirilme sürecinde daha az cerrahi işlem kullanılır. Bu sebeple iyileşme süreci daha hızlıdır.
Türk Diş Hekimleri Birliği 2023 Fiyat Listesi
Kemik içi implant uygulaması: 3500-12500 ₺ (KDV Dahil) Sert doku greftleme işlemi ( kemik tozu ücreti hariç): 1500-4500 ₺ (KDV Dahil) Overdenture implant dışında tek çene işlemi: 3500-10000 ₺ (KDV Dahil) İmplant çıkartılması işlemi: 1500-2000 ₺ (KDV Dahil)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri