Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Lens her gün takılır mı? Göz doktorunuzun uygun görmesi ile her gün lens kullanabilirsiniz.
Lenslerin kullanım süresi, 2 haftalık, günlük ve aylık lensler olarak değerlendirilmektedir. Günlük lenslerin kullanım süresi ortalama 12 ile 16 saat arasında olup bu süre sonunda atılmalıdır.
Aylık lensler (Günlük takıp çıkarılan): Her gün başında takılıp, aynı günün gecesinde çıkarılması gerekir. Gözde 8-12 saat arası rahatlıkla takılabilir. Gün sonunla lenslerinizi saklama kabına solüsyon temizliği yapılarak konulur. Ertesi gün lenslerinizi yeniden takabilirsiniz. 1 paketten 6'adet çıkmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lens İle En Fazla Ne Kadar Uyunur? Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Modern yumuşak kontakt lensler günlük kullanımda lensin yeterli miktarda oksijeni geçirmesine imkan verirken, uyurken gözleriniz kapalı olduğundan, gözünüze ulaşan oksijen miktarı azalır ve bu durum gözlerinizde sorunlara neden olabilir (uzun süreli kullanım için tasarlanmış özel lensler kullanmadığınız sürece).
Makyaj lensler takıldıktan sonra yapılmalı, lensler çıkarıldıktan sonra temizlenmelidir. Ayrıca kontakt lensler ile duşa, denize, havuza ve saunaya girilmez.
Çoğu zaman da lensin gözde olduğu unutuluyor. Oysa gece gözde lens varken uyumak ciddi tehlikelere zemin hazırlıyor. Gece lensle uyunursa ertesi gün mutlaka lense ara vermek gerekir. 'Nasılsa gece lensle uyudum ertesi gün devam edeyim' dememek gerekir.
Kontakt lens kullanımının göz derecesinin artmasına ya da azalmasına herhangi bir etkisi yoktur. Örneğin miyop (uzağı görememe) göz kusuru için gözlük yerine lens kullanmaya başladığınızda lens dereceniz artıyorsa, bunun sebebi lens değildir.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşmakta ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartmaktadır.
Lenslerin kullanım süresi bitmiş, son kullanma tarihi geçmişse değiştirilmesi gerekir. Lensin kullanım süresinin dolduğu nasıl anlaşılır diye soracak olursanız da, gözünüzde batma hissediyorsanız veya görüşünüzde bulanıklık oluşmaya başladıysa lensin kullanım süresi dolmuş demektir.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Genel olarak; kontakt lenslerinizi, sıkıca kapatılmış bir kontakt lens kutusunda çok amaçlı dezenfektan solüsyon içerisinde 30 güne kadar güvenle saklayabilirsiniz. Lensleri gözünüze takmadan önce taze kontakt lens solüsyonuyla temizleyin ve dezenfekte edin.
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Lensleri her zaman göz makyaji yapmadan önce takın. Makyaj malzemesi seçerken yağlı olanlardan çok nemlendirici özellikte olanlari tercih edin. Göze yağlı makyaj veya krem uygulandığı takdirde bunların göz kırpma hareketiyle gözün yakınına gelip lense bulaşma tehlikesi vardir.
Lens solüsyonu bittiğinde yeni lens solüsyonu ile birlikte yeni lens kabına geçiniz. Lensleriniz ile uyumayınız. Lensleriniz ile denize, havuza ve duşa girmeyiniz.
Özellikle rahatsızlık duymaktan endişeleniyorsanız lensi gözünüzün akına doğru kaydırın. Lensi aşağıdaki göz kapağınıza doğru çekmek lensi gözünüzün yüzeyinden kaldırmaya yardımcı olabilir. Eğer lensinizin kenarları birbirine yapışırsa, bir damla taze temizleme solüsyonu ekleyin ve ayrılana kadar nazikçe ovun.
Suda bulunan bazı mikroorganizmalar gözde ciddi enfeksiyona neden olabilir. Lensler suyla asla temas etmemelidir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Lenslerin korneadan kayması veya düşmesi; Çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Ancak erişkinlerde olması lenslerde bir uygunsuzluğa işaret ediyor olabilir.
Kaynamış soğutulmuş çeyrek çay bardağı su içerisine lensler konularak buzdolabının soğutma bölümünde bekletilebilir. Başka bir çözüm ise göz kuruluğunu gidermek için gözü nemli tutan gözyaşı damlasıdır, gözyaşı damlasını kullanmak için koruyucu içermeyen ürün seçmek gerekir.
Akıllı lensler göze yakın, orta ve uzak mesafelerden giren ışığı kırar ve retinadaki tek bir odak noktasına odaklayarak çalışır. Bu da tek bir lensle yakın, orta ve uzak mesafedeki objelere eş zamanlı odaklanmayı olanaklı kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri