Börülce hafif ekşimsi tadı ile yaz aylarının en lezzetli sebze yemeklerindendir. Yanında taze biber çok hoş olur. Börülceler ayıklanır taze olanlar yaklaşık 2 santim uzunlukta kesilir, kart olanların tanesi çıkarılır yıkanır. Biber, soğan, sarımsak ve domatesler küp şeklinde doğranır.
Börülce tohumlarının meyveye bağlandığı yerde renkli halkası vardır. O yüzden bir adı da karnıkaradır.
Börülce tıpkı diğer baklagiller gibi protein açısından oldukça zengindir. İçerdiği A, C vitaminleri, çinko, potasyum gibi mineraller oldukça sağlıklıdır. Börülce yaz ve kış aylarında oldukça sık tercih edilen bir baklagildir. Börülce besin değerleri bakımdan oldukça zengindir.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Görünümüyle biraz yeşil fasulyeyi andırsa da kendine has kıtırlığı ve hafif ekşimsi tadıyla onun yeri sofralarda ayrıdır. Özellikle de Ege'de çok sevilir. Farklı türde salataları ve yemekleri yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Börülce bünyesinde , vitamin, demir, çinko, potasyum ,manganez minerali ve protein barındırır. Tüm bu maddeler kötü kolesterolü azaltır. Börülce, yüksek tansiyon ve şeker hastalığına iyi geldiği gibi, kanseri önleyici ve bağışıklık sistemi güçlendiricisidir. Börülce lif oranı yüksek bir bakliyat dır.
adana'da börülce adlı sebzeye verilen isim. acebek: sinop boyabat'ta da börülceye böyle deniyor. adana'da fasulye anlamında da kullanılıyor. çukurova yöresinde börülce gibi fasulyemsilere verilen ad.
Karaciğere faydalıdır. Sindirim problemlerine iyi gelir. Kilo vermek için diyetlerde kullanılır. Çünkü metabolizmayı hızlandırır ve tokluk hissi verir.
A vitamini deposu olarak bilinen börülceler hem taze hem de kuru olarak tüketilebiliyor. Börülceler aynı zamanda ciddi bir protein kaynağıdır.
Kötü kolesterolü düşürüyor. Kan şekeri oranını koruyor. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağladığı için kabızlığa iyi geliyor. Göz sağlığı için de birebir. İçerdiği manganez sayesinde bağ dokuları, kemiklerin gelişimine ve büyümesine önemli bir katkı sağlıyor.
Börülce gaz yapar mı? Börülcenin içerisinde bulunan ve bir tür lif olan rafinoz, bazı kişiler için mide ağrısına, gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
İlk günkü tazeliğinde, koku olmadan taze börülceyi dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Unutmadan! Taze börülceyi derin dondurucuda en çok 10 ay muhafaza edebilirsiniz! Dondurucuda sakladığınız taze börülce ile birbirinden lezzetli salatalar hazırlayarak masanızı renklendirebilirsiniz.
Bitkiler aleminin kazık köklüler grubuna giren börülce tek yıllık bir bitkidir. Börülce sebzesinin tanelerinin şekli fasulyeye benzer ama biraz daha küçüktür ve orta kısmında koyu renkli bir bölüm vardır.
Börülce Kilo Verdirir Mi? Börülcenin doğrudan metabolizma hızına bir etkisi olmasa da; içerdiği yüksek protein ve lif değeri ile daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da, açlık krizlerinin önlenmesi ve sağlıksız atıştırmalıklara daha az elinizin gitmesi ile ilişkilendirilir.
Anavatanı Güney Asya, Hindistan ve Afrikadır. Ülkemizde en çok Ege bölgemizde yetişmektedir. Isparta, Manisa, Muğla, Denizli, İzmir, Antalya ve Hatay'da yoğun olarak ekilip dikilmektedir. Sıcak iklim sebzesi olan börülce eski yunan ve romalıların sofrasından eksik etmediği biz sebze çeşididir.
Kan şekerini düşürür, diyabeti önler. Yüksek tansiyonu düşürerek, tansiyon değerini dengede tutmaya yardımcı olur.
Börülce, karnı kara, acebek, ülübü, siyah göz olarak da bilinen fasulyeye benzeyen baklagiller familyasından bir bitkidir. Bitkisel proteinler ve C vitamini açısından zengin bir sebze türüdür.
Ölçülü miktarda tükettiğiniz kuru ya da taze börülce, kan şekerini dengeleme görevini üstlenir. Börülce bazı kişilerde gaz yapabilir. Bu durumu önlemek için kuru börülceyi haşlamadan önce birkaç saat karbonatlı suda bekletmelisiniz.
Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Domatesler de karaciğeriniz için son derece iyidir. Karaciğer iltihabını ve hasarını azaltmaya ve karaciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olan iyi miktarda antioksidan içerirler. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, domates özü takviyesinin karaciğer hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Kurubaklagiller: Yüksek oranda bitkisel protein ve lif içermesine karşın doymuş yağ içeriğinin aynı oranda da düşük olması sebebiyle kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagiller de karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için tüketilmesi gerek yiyeceklerin başında yer alır.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Şanlıurfalıların "Lolaz" olarak nitelendirdiği ana malzemesi börülce olan dürüme, yeşil soğan, maydanoz, nane, isot (biber), turp, limon, tuz ve baharat giriyor. Her mevsim tercih edilen dürüm, hazırlanışı, hazmı kolaylaştıran özelliği ve tüketiminin çabukluğu dolayısıyla iştah kabartıyor.
hatay'da yaşayan börülcelerin ismi. görünüş itibariyle fasülyeye benzeyen ancak nazarımda fasülyeden çok daha lezzetli olan sebze.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri