Liderlik, savunduğu bir düşünce veya hedefin gerçekleşmesi amacıyla kitlelere doğru bir şekilde hitap edebilen ve onları yönlendirebilecek stratejik zekaya sahip kişidir. Liderin yönlendirdiği fikre ya da hedefe kendisinin inanması ve öncülük edebiliyor olması çok önemlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Liderlik, tek başına değil insanlarla birlikte başarılı olma işidir. Çalışanların motivasyonunu sağlamak, onları teşvik etmek ve ilham kaynağı olmak, liderliğin temel görevlerindendir. Çünkü iyi motive olmuş çalışanlar, beklenilenin çok daha üstünde performans sergiler.
Liderin güç kaynakları ile ilgili en iyi bilinen çerçeve yasal (meşru) güç, ödüllendirme gücü, zorlayıcı güç, uzmanlık gücü ve karizmatik/benzeşim gücü olarak belirtilmektedir (French & Raven, 1959; Raven, 1993).
Başarılı liderlerin temel aracı farkındalıktır
Lider, ilişkilerinde farkındalığı temel alan kişidir. Bu durum onun tutum, davranış, konum ve sosyal ilişkilerini belirler. Başarılı bir lider sahip olduğu özelliklerle kendini gösterir ve bunu asla takım arkadaşlarına onlardan daha iyi olduğu izlenimi vererek yapmaz.
Liderler, Stratejik Zihniyet, Karar Verme, Problem Çözme, Planlama, Yönetim, Güven Oluşturma, İlham Verme ve Motive Etme, Etkili Delegasyon, Öğretme ve Mentorluk gibi pek çok beceriye sahip olmalıdır.
Karizmatik liderler, vizyon ve misyon duygusuna sahip olan kişilerdir. İleri görüşlü, planlayıcı ve ekibi iyi şekilde organize etme yetenekleri bulunur. Karizmatik lider olabilmek için önder ruhlu ve başarılı olmak gerekir.
Liderler risk alır, yöneticiler riski kontrol eder: Bir diğer lider yönetici farkı riske bakıştır. Liderler risk almaya ve yeni şeyler denemeye eğilimliyken, yöneticiler riski en aza indirmeye çalışır.
Liderlik, insanları ortak bir hedefe ulaşmak için harekete geçirme becerisine sahip olan ve bu amaç doğrultusunda, kendi güç ve motivasyonunu başkalarına da aktarabilen kişinin özellikleridir. Etkili liderlik, çevresindeki insanları, belirli bir hedef doğrultusunda beraber çalışmaya teşvik ve motive etmekle ilgilidir.
5. düzey liderler, ikili bir yapıya sahiptir. Ilımlı ama kararlı, alçakgönüllü ama korkusuz. Kendi çıkarları ya da ünleri yerine şirketin başarısı konusunda kafa yormaları ve şirkete olan tutkuları ile 5. düzey liderler, şirketlerinin kendilerinden sonraki neslin daha da başarılı olmasını isterler.
Liderlik çeşitleri dönüştürücü liderlik, etkileşimci liderlik, karizmatik liderlik, tam serbestlik tanıyan liderlik, etik liderlik, vizyoner liderlik ve kültürel liderlik olarak ayrılır.
Lider ya da Önder, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan ve çevreyi yönetmek için sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişiye denir.
Eğer zamanınızı insanları yönlendirmeye, onlara destek vermeye ve bilgilerinizi paylaşmaya harcıyorsanız, onlara başarıya ulaşmak için fırsatlar veriyorsanız, insanların iyi olması için her şeyinizle yardım ediyorsanız lidersiniz demektir.
Liderlik ve güç, yakın ilişkili terimlerdir. Güç, liderin insanları etkileme gücünden kaynaklanır. Güçlendirici lider, çalışanın içindeki liderlik potansiyelini ortaya çıkarır. Bu bağlamda güçlendirici lider, çalışanlarının harekete geçmelerini ve kendi kararlarını almalarını desteklemektedir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Liderlik davranışları, ekiplerine etkin bir şekilde liderlik etmek, onları motive etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlerin yönetim tarzlarına dahil ettiği tüm eylemler ve davranışlardır.
Zayıf liderlik belirtileri
Ekip lideri sorumluluk dağıtamıyor olması, Anlaşmazlıklar çözülmüyor ve karar alma mekanizması çalışmıyor, Ekip üyeleri, liderin birçok kişiden sadece bir kişinin liderliğini yaptığını ve temsil ettiğini düşünüyor, üyeler arasında ayrımcılık hissediliyor olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri