En çok salata, sos, içecek ve kokteyllerde kullanılır. Lime, daha acı olduğu için genelde tuzlu yemeklerde kullanılır. Ayrıca kokteyllerin de vazgeçilmezidir. Limonlar ise, hem tuzlu, hem de tatlı yemeklerde kullanılır.
Papaya ile mükemmel bir uyumu olan lime, aynı zamanda pastalara hoş bir tat ve koku katmak için tercih edilmektedir. Bunların yanı sıra; diş macunlarında, yağlarda, şekerlerde, dezenfektanlarda, cilt kremlerinde ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır.
Limon ve lime genetik olarak farklıdır ancak ikisi de narenciye ailesine aittir. Limon, ılıman iklimlerde yetişirken, lime tropikal ve subtropikal bölgelerde yetiştirilir. Asidik ve ekşimsi tada sahip olan bu meyveler, kozmetik, temizlik ve gıda sektöründe kullanılırlar.
Meksika ve Kolombiya'dan ithal getirilen lime cinsi limon hasadı yapıldı. Lime cinsi limon marinasyon pasta, dondurma, kokteyl ve kozmetik sanayiinde kullanılan limonun dışı yeşil içi yeşil, çekirdeksiz ve sulu olması özelliği ile dikkat çekiyor.
Misket limonu diğer adı lime olan bir bitkidir. Bergamot ve limon gibi turunçgillere çeşitli açılardan benzese de farklı bir türdür. Misket limonu rengi koyu yeşil olan meyvelere sahiptir. Market veya manavlarda misket limonu ile karşılaşırsanız hemen ayırt edebilirsiniz; çünkü rengi çok daha koyudur.
İlgili 36 soru bulundu
kilosu yirmi tl ve üstü fiyatlara satılan tropikal meyve. görünüşü ve tadı limonu anımsatır ama hiçbir zaman limon ve limon'un yetişmemişi değildir. ayrı bir meyvedir. iklim dolayısıyla ithal edilmesi gereğince türkiye'de fiyatı pahalıdır.
Lime'ın tadı limondan daha ekşi, daha kuvvetli. İkisi de salata soslarına, marinasyonlara, içeceklere çok yakışır.
Lime olarak da bilinen misket limonları; kilo vermeye, bağışıklığı artırmaya, demir emilimini artırmaya, böbrek taşlarını önlemeye, kalp sağlığını iyileştirmeye ve hatta kanserle savaşmaya yardımcı olabilir.
Misket limonu veya lim, koyu yeşil bir renge sahip, Citrus ailesinden gelen bir turunçgil bitkisinin meyvesidir. Meyvesi limondan fark edilir oranda küçüktür ve içinde çekirdek bulundurmaz. Ağacı, bergamota ve aynı aileden geldiği limona benzer.
Citrus ailesinden gelen misket limonu, lime adı ile de bilinir. İnsan sağlığı açısından da oldukça faydalı olan bu meyve vitamin deposudur.
Limon kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya gayret ederek bir kaseye rendeleyin. Üzerine nane yapraklarını ekleyin. Ardından toz şekeri ilave edin ve üzerine soğuk suyu ekleyin ve 5 dakika buzdolabında bekletin. Ardından süzerek servis edebilirsiniz.
Cool lime, misket limon, taze nane, şeker ve su ile yapılan ve bol buz ile servis edilen bir kokteyl içeceğidir. Lezzet olarak limonataya benzer. Misket limon ile yapıldığında limonataya göre daha aromatik ve keskin bir tadı vardır. Şeker oranı geleneksel limonataya göre biraz daha azdır.
Önce limon kabuğunu incecik soyuyoruz. Beyaz kısmı olmayacak. Şeker, nane ile limon kabuğunu elimizle eziyoruz sıkıyoruz. Üzerine soğuk su ve limon suyunu ekleyip karıştırın, 2 dakika falan bekletin ve süzün.
Mükemmel yiyecek ve içecekleriniz için lime limonlarınızı buzdolabında saklayıp, 15 gün içerisinde tazeliğini yitirmeden tüketmenizi tavsiye ederiz.
Limon ağacı günümüzde bahçelerde yetişirken aynı zamanda saksıda yetişme özelliğine sahiptir.
Limon meyvesi genellikle suyu sıkılarak tüketiliyor. Limon suyu salatalara, çorbalara veya sebze yemeklerine ilave edilebiliyor. Ayrıca tek başına limonata olarak da tüketilebiliyor. Meyvenin geriye kalan etli kısımları ve kabukları ise yine mutfakta, ancak özellikle fırıncılık alanında kullanılıyor.
Rendelediğiniz limon kabuklarını buzdolabı poşetlerine koyun. Fazla havasını alıp, poşetlerin ağzını sıkıca bağlayın ve buzluğa kaldırın. Limon kabukları bozulmadan 4 ay kadar buzlukta saklanabilir. Aynı yöntem ile derin dondurucuda bu süre 2 ay kadar daha uzatılabilir.
Misket limonu, özellikle mayhoş lezzetleri sevenlerin gözdesidir. Meksika ve Latin Amerika mutfaklarında bolca kullanılır. Bazı kültürlerde kurutulup baharat olarak da kullanıldığı görülür. Sıcak yemekler, tatlılar, pastalar ve daha birçok alanda misket limonun eşsiz lezzetinden yararlanılır.
İyi bakımı olan bahçelerde, yeterli büyüme yakalamış ağaçlarda 80-100 kg arasında ürün elde edilebilir. Lime'da hasat zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Bu ayları hasat yapılmayan meyvelerin içi yeşil kalmakla birlikte, dış kabuklarında sararma görülmektedir.
Asidik olmalarına rağmen insan sağlığı için çok faydalı olan lime ve limon, özellikle A, B, C, E vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kalsiyum, demir, potasyum bakımından da çok zengin olan limon ve lime, bu sayede soğuk algınlığına ve gribin tedavisinde olmazsa olmazlardandır.
Hazırladığınız haşlanmış limon kürüyle yapacağınız diyet 1 ayda 20 kilo vermenizi sağlayabilir. bunun için her sabah aç karnına bir fincan haşlanmış limon kürü tüketmelisiniz.
Bunun için yatmadan önce bir ya da iki bardak limonlu su içerek deneyebilirsiniz. Limonlu su içmek zayıflatır mı? Limonlu su içmek metabolizmayı güçlendirmede ve hızlandırmada oldukça etkilidir. Ayrıca limonlu su açlığınızı bastırarak kilo vermenize de destek olur.
Sıklıkla tükettiğimiz sebzelerden biri olan limonun çok yakın akrabası olan lime'ı (yeşil limon) inceleyeceğiz. Lime'ı limondan ayıran özellikler ise; * Limon, lime'a göre daha oval ve boyut olarak daha büyüktür. * Lime 29 mg vitamin içerir, limon ise 53 mg vitamin içermektedir.
C, A, B vitaminleri, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından güçlüdür. Bu narenciye meyvesi, damar ve kalp hastalıklarına karşı profilaktik olarak önerilmektedir. Misket limon, içerdiği askorbik asit ve potasyum sayesinde kan damarlarının duvarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Kuru misket limonu ekşitme olarak bilinen bir süreç yoluyla, yemeklere ekşi bir tat katmak için kullanılır. İran mutfağında güveç ve çorbaları tatlandırmak için kullanılır. Körfez ülkelerinde genellikle balıkla pişirilirken, Irak'ta hemen hemen tüm yemeklere ve dolmalara eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri