Limon kolonyasından daha doğal bir yöntem olan limon tuzunu da rutubeti önlemek için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı bir tencereye limon tuzu koyun ve üzerine bir miktar su ekleyin. Tenceredeki karışımı ısıtın. Limon tuzu tamamen çözülüp karışım kıvamına gelince soğuması için oda sıcaklığında bekletin.
Odalarda ve özellikle de banyoda oluşan rutubete karşı önlem almak için deniz tuzu kullanmanızı tavsiye edeceğiz. Çünkü deniz tuzunun nemi çekme özelliği bulunuyor. Deniz tuzundan yapılmış dekorlar veya bir kase içindeki deniz tuzu, evde rutubete karşı alınacak önlemler arasındadır.
Neme karşı kesin çözüm sağlayan ilk silahımız; DS-303 İzalasyon Malzemesi. Toprak ile temas halinde olan zemin ve bodrum katların duvar ve kolonlarında görülen mevcut rutubetten kurtulmak için kullanılır.
Kahve ve hardal karışımı
Bir çorba kaşığı kahve telvesini bir çorba kaşığı hardal ile karıştırın ve rutubet olan duvara sürün. Duvarı bu karışım ile iyice ovun. Bu şekilde evde bulunan rutubet kokusunun geçtiğini göreceksiniz. Bu karışımda hardal kullanmak istemezseniz, sadece kahve kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Yayvan bir kap içerisine, bolca tuzu yayın ve rutubetli kısma koyun. Bir süre sonra tuzun ıslanmaya başladığını göreceksiniz. Tuz, fazlasıyla nemi içine çeker ve kuruluk sağlar. Kıyafetlerinizin olduğu bölüme ya da duvarlarınızın diplerine tuz uygulaması yaparak nemden ve rutubetten kurtulabilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Zemin Kat Rutubet Nasıl Önlenir? Zemin katlarda gelen suyun önlenmesi için ilk aşamada pozitif yönden uygulama yapılabiliniyorsa çözüm aranmalıdır. Eğer dışarıdan duvar yalıtımı yapılamayan bir durum varsa o zaman iç bölgeden negatif yalıtım ile rutubet sıvaları ile çözüm aranmalıdır.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Rutubetin bulunduğu yere koyacağınız kedi kumu nemi hızlı bir şekilde kendisine çekecektir.
Rutubet giderici ortamdaki nemi içine hapseden tabletler aracılığı ile nemin azalmasına yardımcı olur. Rutubet giderici cihazlar, kullanımı kolay ve pratik ürünler arasında yer alır. Bulunduğunuz ortamın nem oranını dengelemek için ekonomik bir yöntem arıyorsanız rutubet giderici ürünler kullanabilirsiniz.
Buradaki en önemli püf noktası; kaya tuzunun suyla temas etmemesidir. Bu yöntem, evinizdeki fazla nemi büyük oranda çekerek daha nemsiz ve ortalama bir hava düzeyi oluşturmanıza yardımcı olur.
Tuz çok iyi bir nem çekicidir. Mutfakta kullandığımız tuzun bir süre sonra nemlenmesinin sebebi budur. Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler. Odanızdaki nem miktarı olması gerekenden fazla ise gönül rahatlığıyla tuz lambası kullanabilirsiniz.
Tuzun nemlenmesini önlemek için en sık kullanılan madde pirinçtir. Su tutma açısından pirinç tuzdan daha aktif olduğu için, tuz ile pirinç aynı ortamda bulunduğunda ortamdaki nemi ve suyu öncelikle pirinç alır ve bu durumda tuz kuru kalır. Pirinç, delikli tuzlukların içerisine az miktarda katılarak kullanılabilir.
Örneğin karbonat maddesinin nem çekme özelliği bulunur. Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Nem ve küf alerjisi küf sebebi ile ortaya çıkar ve hastalığa sebep olur. Bu alerji, burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma gibi insanların yaşam kalitesini etkileyen ve hatta bazı kişilerde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, sinüs enfeksiyonları ve baş ağrıları gibi hastalıklara yol açar.
Evinizdeki nem oranının dengeli seviyede olması sağlık açısından oldukça önemlidir. Çünkü gereğinden fazla nem evinizde küf oluşumuna yol açar. Bununla beraber yaşam alanınızda istenmeyen koku ve sineklerle karşılaşabilirsiniz.
Rutubetin en önemli sebebi kötü yapılmış yalıtımdır. Yalıtımı iyi şekilde yapılmamış bir ev hava şartlarına karşı duvardan yağan yağmuru çeker ve sıcak hava yüzünden nem ve su buharı oluşur. Bu durumda duvarlar terler ve bir süre geçtikten sonra rutubeti oluşur. Bazı yeni yapılarda bile rutubet oluşabilir.
Rutubetlenme ve nemlenmeye karşı sprey poliüretan köpük tavsiye edilmektedir. Sprey poliüretan köpük , strafor köpüğe oranla daha çok verim alabileceğiniz ısı izolasyon görevi görmektedir. Sprey poliüretan köpük uygulandığı zaman nem ve küflenme gibi sorunlar kalmayacaktır.
Epoksi zeminlere ve yüzeylere çok kuvvet bir şekilde yapışmaktadır. Sağlam izolasyon yapısı onun su geçirmez bir yapıda olmasını sağlayıp bunun yanında rutubet önleme özelliği de sağlamaktadır.
Sirke Küf Lekesini Yok Eder mi? Öncelikle sirke, küf lekesini yok eder gibi gözüksede çok kısa süre sonra küf oluşumu tekrar başlar. Sirkeye herhangi bir ilave yapmadan ve havalandırma uygulamadan güvenle kullanabilirsiniz.
Çamaşır suyu duvardaki tüm küf mantarlarının ölmesini sağlayacaktır. Daha sonra bu bölümü temiz suya batırılmış ıslak bezle iyice silin. Duvarınızdaki küf lekesinin büyük bir oranda ortadan kaybolduğunu göreceksiniz. Küf lekesi olan çamaşırları amonyaklı su ile yıkayınız.
Nemi kendi içinde hapsedecek olan karbonat bu sayede rutubet oluşma riskini oldukça azaltır, size de dört mevsim evinizin tadını çıkarmak kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri