Lirizm akımını benimseyen şairler şiirlerine lirik anlatım tarzını kullanmaktadır. Lirik şiirler okundukları anda kendilerini belli etmektedir. Dolayısıyla herhangi bir şiirin lirizm akımına ait olduğu kolaylıkla anlaşılabilir.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir.
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir. Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir. - Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır.
Söz sanatı olarak da nitelendirilen şiir, insanın duygu ve düşüncelerini imgeli bir dille anlatılmasıdır. Türk edebiyatında oldukça önemli bir yere sahip olan şiir çeşitleri vardır. Edebiyat şiir türleri 6'ya ayrılmaktadır. Konularına göre şiir türleri; Lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik ve dramatik şiirlerdir.
İlgili 40 soru bulundu
Şiirlerin saz eşliğinde, coşkun bir dille okunmasından dolayı bu şiir türü lirik adını almıştır. Aşk, özlem, ayrılık, ölüm acısı gibi bireysel duygularla birlikte toplumsal ortak duygularda Lirik şiirin konusunu oluşturmaktadır. Lirik şiir, Türk edebiyatında en çok işlenen şiir türlerinden biri olmuştur.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Yapay epik şiirler ise, bir şairin, topluma etki eden önemli bir vakayı, doğal epiğe benzetme yaparak ifade etmesi sonucu oluşan şiirlerdir. İstiklal Marşımızın dörtlüğü, epik şiire örnek olarak verilebilir: Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.
Divan edebiyatında gazel, murabba ve şarkı gibi nazım şekilleri lirik şiire örnektir. Halk edebiyatında ise koşmalar ve semailer lirik şiir türüne örnektir. Lirik şiirde asonans ve aliterasyona sıklıkla başvurulmuş ve duygusal derinlik artırılmıştır. Şairinin iç dünyasını ve duygusal deneyimlerini yansıtır.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır.
Satirik Şiir Özellikleri
İğneleyici ve yergi içeren bir üslup barındırır. Divan edebiyatındaki hicviye, Halk edebiyatındaki taşlamanın karşılığıdır. İlk örneklerini Yunan Diogenes vermiştir. Türk edebiyatında Nef'i'nin kaleme aldığı Siham-ı Kaza adlı eseri bu türde yazılan önemli eserlerdendir.
Kim tarafından söylendiği ve yazıldığı bilinmeyen eserlere anonim denir. Sözlü Türk edebiyatında şiir, masal, efsane türündeki eserlerin birçoğunun kime ait olduğu bilinmemektedir. Bu nedenle, bu dönem anonim halk edebiyatı adıyla da bilinir.
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır.
Arap edebiyatı araştırmacıları Abbasiler dönemini dil ve edebiyat açısından birinci ve ikinci olmak üzere ikiye ayırırlar. Didaktik şiirin ortaya çıkışı birinci dönemin; bu şiirin gelişme göstermesi de ikinci dönemin önemli edebî özelliklerinden biridir.
Türk edebiyatında bilinen ilk didaktik şiir örneği ise Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir.
Câhilîye devri şiirinde bu konu, genel olarak kaside bütünlüğü içinde bir tema olarak görülmektedir. Emevî devrinde görülen urcûzeler dil çalışmaları için bir kaynak oluşturmuş ve bu manzumeler didaktik birer şiir kabul edilmiştir.
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir.
Hamdullah Suphi Tanrıöver (1885, İstanbul - 10 Haziran 1966, İstanbul), Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
Satirik şiir halk edebiyatında taşlama, divan edebiyatında hiciv adını alırken yeni edebiyatta yergi adını almıştır.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir.
Lirik, okunur ve hissedilir; onu okumak hissetmektir.” Buna göre lirik şiir, düşünsel, söylemsel ögelere çevrilemeyen ve / veya teka- bül ettirilemeyen, aynı zamanda duygu yükü olan bir şiir dili diye tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri