Isıtma sistemlerinde kullanılan termostatlar sıcaklığın istenenden daha fazla yükselmesini de önleyebilen ürünlerdir. Örneğin bir tank içerisinde yer alan suyun sıcaklığı istenen seviyeden daha fazla yükseldiğinde enerjiyi keser. Bu sayede teknik açıdan da suyun sıcaklığının artmasına bağlı bir sorun oluşmasını önler.
Termostatın çalışma prensibi genleşme ve büzüşme prensiplerine dayanır. Sıcaklığın yükselmesiyle termostatın bileşeni (gaz, metal vb olabilir) genleşir ve sıcaklığın oluşmasını sağlayan devreyi açar. Böylelikle elektrik akımı kesilmiş olur ve sıcaklık istenilen değerde kalır.
Termostat, motorun sıcaklığını belirler ve ardından soğutma sıvısı girmesine izin veren veya soğutucu akışkanı tutan bir vana görevi görür. Motor çok soğuk olduğu zaman, termostat soğutucu akışkanı tutar; motor çok sıcak olduğunda soğutma sıvısı içeri girer.
Termostat Nasıl Çalışır? Termostatlar termal genleşme prensibi üzerinde çalışır. Bu prensip, elektrik devresinin kapatılmasını veya açılmasını yönetir. En yaygın mekanik termostat tipleri bimetalik şeritleri veya gazla doldurulmuş körükleri kullanır.
Termostat, farklı amaçlarla kullanılan fiziksel sistemlerin sıcaklığını, arzu edilen noktada sabit tutmaya yarayan bir araçtır. Bu işlevi yerine getirmek için kullanılan farklı çeşitleri mevcuttur. Termostat çeşitleri; iç yapılarına, gerilim seviyelerine ve kullanım alanlarına göre üç ana grupta toplanır.
İlgili 16 soru bulundu
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Oda termostatı daha yüksek bir ısı değerine ayarlandığında yakıt harcamanızı arttıracaktır. Tasarruflu bir kullanım için 22 derece idealdir.
Oda termostatları genel kural olarak evde ya da yaşam alanlarında en uzun süre kullanılan odaya ya da bölüme yerleştirilmelidir. Buna en iyi örnek oturma odası ya da salon gösterilebilir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Kullanım yerine göre termostatlar ev termostat, ticari termostat ve klima termostat olarak sınıflandırılabilir.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Yazlık termostat; daha düşük sıcaklıkta açılır. Havalar sıcak olduğu için motorun çok yüksek sıcaklıkta çalışır. Kışlık termostatın derecesi ise daha yüksektir. Kışın araçların yaz aylarına göre daha yüksek sıcaklıkta çalışması tercih edilir.
Termostatlar, ayar noktası sıcaklığına kadar ısıtan veya soğutan herhangi bir cihaz veya sistemde kullanılır. Örnekler arasında bina ısıtma, merkezi ısıtma ve klimalar, fırın ve buzdolabı gibi mutfak ekipmanları ve tıbbi ve bilimsel kuluçka makinesi vardır.
- Bimetal Termostat: Isı karşısında genleşme katsayısı farklı olan iki metal yüzeyden oluşur. - Gazlı Termostat: Gazların ısı karşısındaki genleşme hızı baz alınarak tasarlanmıştır. - Civa Tüplü Termostat: İçerisinde civa ve kontak uçların yer aldığı bir tüp ile bimetal şeritten oluşmaktadır.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Fan olduğundan emin misin? Çünkü termostat suyun sıcaklığını ölçer ve müşür vasıtasıyla fan açar. Müşür veya termostat arızalı olabilir ama müşür olsa hiç fan açmaz.
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır. Bu kombinin oda termostatı istediği ne kadar isterse o kadar devrede kalmasını sağlar. Bu durumun neden böyle olduğunu videoda size 2 örnek göstererek anlattım.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Bu çalışmalara göre termostat kullanımı ve alışkanlıklarımıza bağlı olarak değişmekle birlikte %5 ila %15 arasında bir tasarruf etmemiz söz konusudur [1,2]. Öte yandan programlanabilir termostatlar ile haftanın değişik gün ve saatleri için evinizi farklı sıcaklık değerlerine ayarlamak mümkündür.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri