Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Genişletici maliye politikaları; (Kamu harcamalarının arttırılası, Transfer ödemelerinin arttırılması, vergilerin azaltılması) IS eğrisini sağa doğru kaydırır.
Tahvilin likiditesi: Tahvilin likiditesi artarsa para talebi düşer faizler azalır LM sağa kayar. Tahvilin geri ödenmeme riski: Tahvilin geri ödenmeme riski artarsa para talebi artar faiz oranları yükselir LM sola kayar.
* i= (k/h)Y-(1/h)M/P LM denklemindeki (k/h) oranı LM eğrisinin eğimini verir. Bu durumda k ne kadar büyük ve h ne kadar küçük ise eğim o kadar büyür ve LM o kadar dik olur. LM eğrisi pozitif eğimlidir. LM eğrisinin konumu reel para arzına (M/P) bağlıdır.
Fiyat genel düzeyinin artması LM' i etkiler. Fiyat genel düzeyi arttı˘gı için reel para arzı azalır ve LM e˘g- risi sola kayar. Nihai dengede, faizler artar, toplam hasıla ise eski düzeyine Yp geri döner.
İlgili 31 soru bulundu
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Para otoritesi faiz oranını sabit tutmaya yönelik politika uyguluyorsa, bu durumda LM eğrisi hedeflenen faiz oranı düzeyinde yatay eksene paraleldir. Böyle bir durumda vergi artışı IS'yi sola kaydırır ISo → ISı. sonuçta gelir düzeyi azalır.
IS-LM modeli “faiz oranı” ile “reel çıktı” arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. Ekonomide kısa dönem incelendiğinden “Fiyat Düzeyi” sabit kabul edilir. IS ve LM eğrilerinin kesişme noktası “Genel Denge” olarak adlandırılır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. IS ve LM doğrularının kesişme noktası, Genel Denge olarak adlandırılır. Bu noktada tüm ekonominin mal ve para piyasalarında eşzamanlı olarak eşitlik söz konusudur.
Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir. Dolayısıyla para arzının azalması, işsizliğe ve hatta üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Merkez Bankası'nın piyasadan tahvil satın alıp karşılığında piyasaya para vererek, nominal para stokunu arttırmasına genişletici para politikası denir. Merkez Bankası bu yolla faizi düşürerek, yatırım harcamalarını tetikleyip toplam talebi ve bu yolla gelir düzeyini arttıracak ve işsizliği azaltacaktır.
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Para Arzı Para arzının artması, enflasyonun oluşmasındaki bir başka unsurdur. Bu durumda, yatırım ve tüketim harcamaları artarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşur.
Para arzı teorisine göre; para arzının artması enflasyonu artırırken, para arzının azalması enflasyonu düşürür.
Buna göre özellikle M1 para arzı artışı diğer gruplardan yüksekse piyasadaki güvenin azaldığı ve fiziki para talebinin artmasının bir ölçüsüdür. M2 özellikle faiz ve kur beklentisinin ölçüldüğü bir veridir. Özellikle TL mevduat artışı istenen ve beklenen bir göstergedir.
➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir.
Toplam talep eğrisi, toplam talebin bileşenleri -tüketim harcamaları, yatırım harcamaları, devlet harcamaları ve ihracat harcamaları eksi ithalat harcamaları- arttıkça sağa kayar. Bu bileşenler azaldıkça AD eğrisi yeniden sola kayacaktır.
Arz ve talep birlikte artarsa, arzın artması fiyatı aşağı, talebin artması yukarı çeker. Arzdaki artışın etkisi talepteki artışın etkisinden büyükse fiyat düşer. Talepteki artışın etkisi büyükse fiyat artar. Etkileri eşit ise fiyat değişmez.
ECB, borç vermeyi teşvik etmek ve bölgede ekonomik faaliyeti canlandırmak amacıyla Avro Bölgesi'ndeki bankaların tuttuğu rezervler için negatif faiz oranları uyguladı.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Faiz artırımı ile enflasyonun yükselişi durdurulur. Faiz artınca piyasadaki talep azalır, bu da harcama eğilimini düşürür. Meclisin bankalardan para talep etmesi ile yüksek faiz devreye girer, bankalar ise daha çok para toplamak amacıyla müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir.
Bir ekonomide enflasyonist eğilimler egemense ve enflasyonun yükselmesi önlenemiyor ya da enflasyon hedeflenen düzeye indirilemiyorsa merkez bankası sıkı (daraltıcı) para politikası uygulamasına başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri