Lokal anestezide kullanılan iğneler can yakar mı? Saç ekiminde, lokal anestetik ilaçlar uygulanırken 4 mm. uzunluğunda insülin enjektörleri kullanılır. Her gün binlerce diyabet hastası bu iğneleri güvenle kullanmaktadır. Cilde girerken bir miktar rahatsızlık verse de ciddi bir ağrıya sebep olmaz.
İşleme başlandığında lokal anestezi iğneleri yapılırken bir miktar acı hissedebilirsiniz. Hissedeceğiniz acı düzeyi diş hekimine gittiğinizde ağrı hissetmemeniz için yapılan iğnelerin acısına oldukça yakındır. İşlem süresince kafa derinizde bir gerilme hissedebilirsiniz.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Anestezi, ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin ağrı duymasının çeşitli ilaçlar yardımı ile engellenmesidir. Böylece, hem kişi ağrı duymaz, hem de cerraha rahatça çalışabileceği bir ortam yaratılır. Anestezi, anestezi uzmanı olan doktorlar tarafından verilir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır, bilinci yerindedir ancak ağrı hissi yoktur.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Lokal anestezi sonrası uyuşukluk 2-6 saat sürebilir. Uyuşukluk geçene kadar çocukların dudak ve yanaklarını ısırmamalarına dikkat ediniz. Bunun için gazlı bez ısırtılabilir. Uyuşukluk geçene kadar yemek yedirilmemelidir.
Lokal anestezi için birçok anestetik madde kullanılabilse de en çok tercih edileni, adrenalin içeren lidokaindir. Adrenalin lokal vazokonstriksiyon sağlayarak daha az anestetik ile daha uzun süre anestezi sağlanmasında yardımcı olur.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Tedavi tamamlandıktan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu da çok kısa sürede yok olacaktır.
Lokal anestezi öncesi özel bir hazırlık yoktur. Yani, sünnet öncesi çocuğun kan tetkiklerinin yapılması, 6 saat öncesinde aç kalması istenmez. Lokal anestezi tüm hekimler tarafından uygulanabilir.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Lokal anestezi; vücudun küçük bir bölgesinin uyuşturulduğu ve hastanın bilincinin tamamen açık kaldığı, çevresinde olan bitenlerin farkında olduğu anestezi türüdür. Bu tipteki anestezi genellikle küçük prosedürler sırasında kullanılmak için tercih edilir.
Spinal anestezinin uygulanması için ameliyattan önce hasta oturtulur. Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zar geçilerek enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm uyuşur ve hissizleşir. Ağrılar beyne iletilmediğinden hasta ağrı hissetmez.
Kanama pıhtılaşma sisteminde sorun olanlarda, kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, bel bölgesinde enfeksiyon olanlarda kullanılmıyor. Çocuklarda da tercih edilmiyor. Hastanın istememesi halinde bölgesel anestezi uygulanmıyor.
Lokal anestezikler özellikle diş hekimleri tarafından çok sık tercih edilmekle birlikte birçok küçük cerrahi işlem sırasında da kullanılmaktadır. Lokal anesteziklere karşı yan etkiler nadir değildir ancak gerçek alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
Normal banyonuzu alabilirsiniz, yaralarınızın etrafındaki ince kabuklar yumuşayarak kendilerinden düşecektir. Yaralarınıza sabunlu su değmesinin sakıncası yoktur.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastanın ayrıca ameliyat gününe kadar maskeyle dolaşması önemlidir. Çünkü soğuk algınlığı, işlem sırasında hastaya verilecek anesteziyle beraber kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyeceği için sağlık açısından da büyük bir risk taşımaktadır.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Yan etkiler: Lokal anestezikler genellikle iyi tolere edilir, ancak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler arasında ağızda his kaybı, uyuşukluk, şişlik, kaşıntı veya dudaklarda renk değişikliği gibi durumlar yer alabilir. Bu etkiler genellikle geçicidir ve birkaç saat içinde kendiliğinden düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri