Lor, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir mandıra ürünüdür. Kısa ömürlüdür. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. En makbülü kaşar yapımı sırasında ortaya çıkan peynir altı suyundan elde edilenidir.
İyice süzülen lorun topak halinde sıkı bir peynir kıvamına geldiğini göreceksiniz. Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Lor peyniri maksimum 72°C ısıl işlem görmüş sert/yarı sert peynirlerin üretiminde, telemenin baskılanması sonucu çıkan, peynir altı suyunun işlenmesi sonucu üretilen bir peynir türüdür. Serum proteinleri açısından zengindir.
Genellikle inek sütünden elde edilen lor, peynir üretilirken ortaya çıkan peynir altı suyunun kazanda ısıtılarak pıhtılaştırılması ile imal edilmektedir. Ardından oluşan pıhtılar, bez yardımı ile süzülmektedir. Lor peyniri, özellikle kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suyundan üretilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir. Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. İshal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir.
LOR, Light Output Ratio'nun kısaltmasıdır. Türkçe'deki karşılığı Işık Çıkışı Oranı'dır.
Sütün en saf hali lor peyniri, çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek de sofralarda yer alabilir. Baharatlarla karıştırılarak, zeytinyağı ile beraber kahvaltılarda yenebilen peynir, yufkanın içine konularak böreklere eşlik edebilir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Lor peynirinin tuzlu olmasını istiyorsanız, sütü kaynatırken içerisine tuz ekleyin. Limon ve sirkeyi, süt kaynamaya başladığında ekleyin. Süt kesildikten sonra, en fazla 5-6 dakika içerisinde sütü ocaktan alın. Hazırladığınız peyniri kuru ve kapalı kaplarda muhafaza edin.
Lor peyniri yapılışı:
*Yoğurdu tencereye alın, tencerenin kapağı açık olarak kaynayana kadar açık ateşte, sonrasında ayrışana kadar kısık ateşte 7-8 dakika kaynatın. Tuzu ekleyip karıştırın ve ocağı kapatın. Yarım saat kadar tencerede bekletin. Bu sürede pelteleşme olacaktır.
Lor peyniri, peynir oluşturma sürecinde taze pastörize sütten yapılır. Sütün pıhtılaşması için bakteri kültürü ve peynir mayası eklenir. Süt pıhtılaştıktan sonra küpler halinde kesilir. Bu sonuç peynir altı suyu ve lor karışımıdır.
İsminden de belli olduğu üzere bu, peynir üretimi sırasında arta kalan sudur. Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Lor peyniri, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Günlük vücudun ihtiyacı olan A vitamini, B2 vitamini, Omega 3 ve Omega 6 besinleri, proteinler, yağ asitleri, selenyum, kalsiyum, fosfor ve çinko açısından oldukça zengindir. Lor peyniri, içerdiği proteinler sayesinde kemik gelişimine yardımcı olur.
Erzurum ve Bayburt yöresinde lor, özellikle bu haliyle tüketilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
-Ocağa aldığınız yoğurt kaynadığında içerisine tuzunu ve limon suyunu ekleyip 2-3 dakika kaynatın ve ocaktan alın. -Soğumasını bekleyin. -Soğuduğunda bir süzgeçle fazla suyunu da süzdürerek çökeleği dolaba kaldırın. -Fazla yaptıysanız derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Kansere karşı koruyuculuğundan, kemiklerin güçlenmesine, mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar sayısız faydası olan lor peynirinden yeterince yararlanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, lor peynirinin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de belirterek, sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulunuyorlar.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Daha sonra yapay olarak üretilen mikroorganizmayı deneme amaçlı olarak bir peynire ilave eden araştırmacılar, söz konusu pembe rengi tekrar elde etmeyi başardı. Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, 1 kg eski kaşar elde edebilmek için sütün yağ oranına göre 10-12 kg süt işlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri