Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
riskini en aza indirger ; cildimizde ki gözenekleri besler ve cildi daha canlı hale getirir ; bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Lor peyniri düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde başta beyin ve göz hastalıkları olmak üzere MS hastalığı (multipl skleroz), Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına doğal bir çözüm kaynağı olmaktadır. Lor peyniri ayrıca vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.
Yüksek potasyum içeren lor, kolesterol bulundurmaz. Lor peyniri yağ oranı oldukça düşük olduğu için diyetlerde kullanılabilir. A ve C vitaminleri barındıran peynir, gelişim dönemindeki çocuklarca da tüketilebilir.
Lor peyniri, inek sütünün suyundan elde edilmesine rağmen antijenik proteinleri barındırmamaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle vücudu kanser gibi hastalıklara karşı korumaktadır. Lor peyniri, yüksek bir biyolojik değere sahiptir. Sebebi ise içeriğinde serum protein barındırmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
İrritabl bağırsak sendromu, kalp hastaları, reflü ve migreni olan kişiler için de önemli bir peynir türü olan taze lor peynirinden en azla 4 yemek kaşığı yemenizi öneririm.
Kas gelişimi için ihtiyacınız olan proteini karşılar ve uzun süre sizi tok tutar. Düşük yağ ve vücudunuz için yeterli miktarda karbonhidratı lor peyniri sayesinde karşılayabilirsiniz. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücudunuzun kolay enerji kazanmasına yardımcı olur.
Lor bir taze peynir olduğundan, laktoz intoleransı olan kimselerde bu gibi olgunlaşmamış peynirler yüksek laktoz nedeniyle iyi bir seçim değildir. Gaz, şişkinlik, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Lor Peyniri ile Yoğurdun Sağlık Açısından Karşılaştırması
Lor peyniri daha fazla kalori sahibidir ancak aynı zamanda daha fazla protein barındırır. Düşük yağlı yoğurtta ise lor peynirinden biraz daha az yağ bulunur ancak iki ürünün de karbonhidrat oranları aynıdır.
Lor peyniri, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Günlük vücudun ihtiyacı olan A vitamini, B2 vitamini, Omega 3 ve Omega 6 besinleri, proteinler, yağ asitleri, selenyum, kalsiyum, fosfor ve çinko açısından oldukça zengindir. Lor peyniri, içerdiği proteinler sayesinde kemik gelişimine yardımcı olur.
Ayrıca peynir türlerinin hepsinde ama özellikle lor peynirinde yoğun olarak bulunan kasein adlı bir aminoasit, çok yavaş sindirilmesi sebebiyle özellikle gece tüketildiğinde uyku süresinde gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Kalsiyum deposu olduğu için ihtiyacı karşılar. Kemik sağlığı için birebirdir. Sindirim problemlerini çözer. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Asit ile çökertilen süt kesiğinin alt suyu ekşi, mayalanarak ayrılan whey peynir altı suyu ise tatlı ve probiyotik olur. Whey proteininin içerisindeki amino asitler kas yapılanmasında önemli rol oynar. Probiyotik bir besindir.
Vücudumuzun ihtiyacı olan birçok besin ögesine sahip Lor peynirini özellikle böbrek, kalp damar hastaları ile hipertansiyonu olanların rahatlıkla tüketebileceğini belirten Muratbey Beslenme Danışmanı Prof.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var.
Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor. Lorun içinde özellikle diğer süt ürünlerinde bulunmayan çok değerli bir protein olan serum proteini yer alıyor.
lor ise peynir altı suyundan(diğer adı whey) yapılır. illa bir karşılık aranıyorsa mizithra veya ricotta denilebilir. yani lor peyniri kazein içermez. %100 wheydir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklanabilmektedir. Kapaklı bir cam kasede veya kavanozun içerisinde buzdolabında muhafaza etmektir. Lor peyniri peynir çeşitleri içinde en dayanıksız ve bozulmaya müsait olanıdır.
Lor peyniri yatmadan önce idealdir çünkü bol miktarda kazein proteinine sahiptir ve bu protein vücut tarafından yavaşça sindirilir. Gece boyunca yeteri kadar amino asit desteğinin olmasına yardımcı olur.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Erzurum ve Bayburt yöresinde lor, özellikle bu haliyle tüketilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri