LPG basınç altında sıvılaştırılmış bir gaz olduğu ve kaynama noktası yaklaşık 0°C olduğu için oda sıcaklığında gaz fazında bulunur.
Lpg; sıvılaştırılmış petrol gazı ya da likit petrol gazı olarak bilinen günlük yaşamımızda bulunabilen ve özellikle araçlarda avantaj, enerji sağlayan bir yakıt olarak ifade edilmektedir. Sıvılaştırılmış gaz olarak adlandırılır, çünkü kolayca bir sıvıya yani likit hale dönüşmektedir.
LPG, oda sıcaklığında ve hava basıncında buhar şeklinde görünen hidrokarbonların bir karışımıdır. Diğer özelliği de, buharın düşük kaynama noktası sayesinde buhar şeklinden likit şekline geçmesidir.
Zehirsiz gazdır. LPG gazının zehirli sanılmasının nedeni, kaza sonucu yaşanan ölümlerdir. Havadan ağır olduğu için, ortamdaki oksijeni çok çabuk tüketir ve ölümler havasızlıktan meydana gelir. Hidrokarbon özelliği gösteren bir gazdır.
Doğrulanmış Cevap
Cevap : Gaz olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Çoğu gaz normal atmosfer basıncı altında basitçe soğutularak sıvı haline getirilebilir. Karbon dioksit gibi birkaç gaz için de ayrıca basınç altında tutma işlemi uygulanması gerekir. Sıvılaştırma gaz moleküllerinin temel özelliklerinin analizinde ve gazların depolanmasında kullanılır.
Gazlar aynı şekilde sıvı maddeler gibi akışkan bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda en az sıvılar kadar akışkan olarak ön plana çıkar. Yani hem sıvılar hem de gazlar akışkan madde olarak aynı yönde hareketine devam eder.
Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
LPG basınç altında sıvı haldedir ve sıvı olarak depolanır. Sıvı halde aynı hacimdeki suyun yarı ağırlığındadır.
8.2 GENEL ÖZELLİKLERİ: LPG çoğunlukla ham petrolün rafinasyonu esnasında elde edilir. Basınç altında sıvılaştırılarak tüplere doldurulur, tankerlerle taşınır. Türkiye şartlarına göre % 30 propan ve % 70 bütan karışımı olarak üretilir.
LPG, petrol veya doğal gazdan üretilmektedir.
Sıvı halde, basınç altında ve ortam sıcaklığında depolanır. Bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Bu gazlar, normal şartlar altında gaz halindedir. Basınç altında sıvılaştırılır.
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır.
Turbo ya da atmosferik benzinli motorlara sahip araçlara kolayca LPG sistemi uygulanabilir. Yakıt tüketimi fazla, LPG bağlantı maliyeti düşük ve güvenliğin sağlanabildiği her araç için kit taktırılabilir. Herhangi bir araca montaj işlemi yapılırken motora LPG'nin iletilmesini sağlamak için çeşitli bağlantılar kurulur.
Açılımı likit petrol gazı olan LPG, doğalgaz ya da petrol damıtımından elde edilmektedir. Dünya genelinde 21 milyondan fazla araçta kullanılması ile günümüzde en yaygın alternatif yakıt konumunda olan LPG, Türkiye'de ise yaklaşık 5 milyon araçta bulunuyor. Bu araçlar hem benzin hem de LPG ile çalışabilmektedir.
Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor.
Sıvı yakıtlar, diğer formdaki yakıtlar gibi kimyasal enerji barındıran maddelerdir. Sıvı yakıtlara benzin, dizel yakıtı, fuel oil, gaz yağı ve alkolü örnek verebiliriz.
Sıvı yakıtlar: Sıvı yakıtlara birçok örnek vermek mümkün. Bunlar içerisinde benzin, motorin, gaz yağı, ispirto ya da biyodizel sıvı yakıt olarak bilinir.
Bütan gazı tüp içinde satılır ve LPG ya da tüpgaz olarak adlandırılır. Ayrıca çakmaklarda yakıt olarak ve sprey ürünlerde itici gaz olarak kullanılır.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yılın kasım ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler ABD, Cezayir, Yunanistan, Kazakistan, Libya ve Rusya oldu.
Zehirli bir gaz değildirler ancak havadan ağır olmalarından ötürü havayı ortamdan uzaklaştırarak havasızlıktan ölümlere sebep olurlar. Kapalı bir kapta LPG' yi sıvı halde tutabilmek için yaklaşık olarak atmosfer basıncının beş katı bir basınca ihtiyaç vardır.
LPG Türkiye'de, %70 Bütan ve %30 Propan gazının karşımı olarak standartlaştırılmıştır. Bütan, 15 santigrat derece sıcaklıkta, yaklaşık 0,8 bar basınçta sıvı hale gelir ve kalorisi Propandan biraz daha düşük ve daha ucuz ayrıca Propandan daha ağır bir gazdır.
Bütan ve propan birleşiminden oluşan tüpgazın, yaşadığımız ortam sıcaklığında donması mümkün değildir.
Sıvı hâldeki madde hacmini korur fakat bulunduğu kabın şeklini alır. Bu parçalar bir arada tutulur ama hareketleri serbesttir. Gaz hâlindeki madde ise hem hacim olarak hem de şekil olarak bulunduğu kaba ayak uydurur.Bu parçalar ne beraber ne de sabit bir yerde tutulur.
Buharlaşma ve yoğunlaşma
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
İnsan bir maddedir. İnsan , hayvan vb. canlılara biz katı , sıvı veya gaz diyemeyiz. Bunun nedeni insanın derisi katıdır , beyni sıvıdır ve iyaşamı için gerekli olan oksijeni gazdır. Yani insan dış görünüş bakımından katı , iç görünüş (kan) bakımından sıvı ve yaşamı bakımından gazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri