LPG ruhsata işlenirken yapmanız gerekenler: - Projelerinizi aldıktan sonra mutlaka yeniden Egsoz emisyon ölçümü yaptırmalısınız. Bedeli 59 TL dir. - www.tuvturk.com adresinden muayene randevusu alarak aracınızı muayene ettirmeniz gerekecek.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
LPG'li Araç Muayene Şartları Neye Göre Belirler? LGP tanklarına sahip araçlarda yakıt sisteminin sızdırma yapmaması gerekir. Tüm ünitelerin doğru ve güvenli bir şekilde takılmış olması, ayrı olarak tip onayları bulunması da istenir. Çalışamaz durumda olan hiçbir parçanın olmaması da gereklilikler arasındadır.
Aracın fabrika çıkışından sonra veya hizmet süresince üzerinde yapılan/yapılacak olan, aracın niteliğini değiştirmeye yönelik üst yapı ve benzeri işlemlere tadilat denir. Tüm TÜVTÜRK istasyonlarından Tadilat Sonrası Muayene hizmeti alınabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir? Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir. Bakımların geciktirilmesi sonucunda aracın sadece yakıt tüketimi etkilenmez. Bakımlarının yapılması durumunda motor arızası vererek yolda kalmanıza neden olabilir.
Bir sigortacıya giderek ya da Şoförler Cemiyetine giderek EK-1 belgesi doldurulması gerekmektedir. İl Emniyet Müdürlüğüne aracı LPG sistemine dönüştürüldüğü ile ilgili bir dilekçe yazılıp gönderilmek zorundadır. Dilekçeyi gidilen sigortacıda ilgili dilekçe kâğıdını doldurabilirsiniz.
Sıfır temin edilen araçlarda 3 yıl sonunda ilk egzoz emisyon muayenesi gerçekleştirildikten sonra yine her 2 yılda bir muayene tekrarlanmalıdır. Ticari araçlar açısından ise ilk 1 yılın tamamlanmasında muayene yapıldıktan sonra yine her yıl yeniden egzoz gazı kontrol ettirilmelidir.
tankın tarihi 2010 yılını doldurmuş oluyor. bu şekilde muayeneden geçmedi. araç muayenede. her 10 yılda bir lpg tankın değişmesi zorunludur.
Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.
Kontrolün en önemli ögelerinden bir diğeri ise LPG tankının incelenmesi ve bakımı. LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
Yangın tüpü olmadan muayene geçer mi sorusu araç sahiplerince en çok sorulan sorulardan biridir. Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir. Araç yangın tüpü bulundurulmaması da araçların hafif kusurlu olmasını sağlar.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Kasko sigortası genel şartlarını karşılayan tüm araçlar yakıp tipi fark etmeksizin sigortalanır. LPG aracın bir aksesuarı olarak tanımlanmalıdır. Araçta daha önceden LPG sistemi yokken yapılan kasko sigortasına LPG taktırıldıktan sonra yapılan değişiklikleri sigortası şirketine bildirilmelidir.
Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir. Verilen evraklarla birlikte muayene istasyonunda gerekli işlemleri yaparak; aracınızın muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.
Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6.227 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ilk 15 gün içinde egzoz muayene cezasını ödersen %25 indirimden faydalanarak da ödeme yapabilirsin. Muayene sonucunda egzoz emisyon ölçümünün standartların dışında çıkması durumunda ise 12.561 TL para cezası kesilecektir.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Genellikle, LPG takıldığı günden itibaren 30 gün içinde bu işlemin arabanın ruhsatına işlenmesi gerekmektedir. Aksi halde ceza yazılma ihtimali olabilir. Herhangi bir değişiklik yapmanız için ruhsata LPG tanımlaması şarttır.
26.04.2017 tarihinden sonra onaylanan LPG/LNG/CNG tadilatlarında, LPG/LNG/CNG dolum ağzının aracın alt kısmında bulunmaması gerekmektedir. Öncesinde projelendirilmiş işlemler için kusur değerlendirmesi yapılmamaktadır.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
Lpg filtresi bu maddeleri ayrıştırarak lpg enjektörüne temiz sıvı gazı iletir. Lpg filtresini değişmez ve uzun sürler aynı filtreyi kullanırsanız ilerleyen süreçlerde filtreniz görevini yerine getiremeyerek lpg tankında oluşan tortu ve yabancı maddeleri lpg enjektörüne iletecektir.
Gaz beynine kaloriferden gelen sıcak su yetersiz veya tam ısınmıyorsa araç çekişten düşer. Hava ayar vidası bulunan enjeksiyonlu araçlarda ayar iyi değilse, araç patlatma yapar ve çekişten düşer. LPG Beyin tamir takımının kalitesiz olması çekişi etkiler. Yağ yakan ve su eksilten arcın çekiş sorunu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri