Propan, bütan, izobütan ve üç LPG gazının karışımlarını içeren yanıcı hidrokarbon gazlarının karışımıdır. LPG, ev ısıtma gazları, pişirme, sıcak su ve otogaz için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu gaz, otomobiller ve araçlar için yakıt olarak ideal bir tercihtir.
Lpg yani likit petrol gazı, araç yakıtı olarak kullanıma fazlası ile uygundur.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır. LPG renksiz ve kokusuz bir gazdır.
Renksiz ve kokusuz olan LPG, aynı zamanda yanıcı ve parlayıcı özelliği bulunur. LPG, yakıt olarak gaz fazında kullanılır. Günümüzde LPG'yi araçlar için yakıt olarak, ısınma ve ısıtma ihtiyacını karşılamak ve pişirme ihtiyacını karşılamak için kullanırız.
Açılımı likit petrol gazı olan LPG, doğalgaz ya da petrol damıtımından elde edilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
LPG, sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına gelmektedir. Araç yakıt olarak LPG'yi benzine göre, yaklaşık %20 si kadar fazla tüketmektedir, fakat LPG'nin litre fiyatı diğer yakıtlara göre daha ucuz olduğu için para tasarrufu sağlamaktadır.
Dizel ve LPG arasında performans farkı bulunmuyor. Dizel yakıtıyla LPG yakıtının fiyatları karşılaştırıldığında aradaki fark çok büyüktür. Aynı performansı alabilen kişiler, LPG'yi tercih ediyor. Yakıt türleri arasında litre başına çok fazla fiyat farkı bulunuyor.
Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan yüzde 75 bütan gazı var. Otogazda propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basancı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması eve bomba almak demektir.
LPG birçok alanda kullanılan ve oldukça ucuz bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Ayrıca LPG hiçbir şekilde doğaya zarar da vermemektedir. Bu nedenle daha çok evlerde ve araçlarda kullanımı mevcuttur.
İngilizcedeki “Liquedfied Petroleum Gases” tanımlamasının kısaltması olan LPG, Türkçede sıvılaştırılmış petrol gazı olarak adlandırılıyor. Ülkemizde aydınlatma, ısıtma ve motorlu araçlarda kullanılan bu enerji kaynağı, aslında renksiz ve kokusuz bir yapıya sahip.
Sıralı sistemde normal süreçte ilk çalışma benzinli olarak programlanmıştır. Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Dizel Araçlara Neden LPG Takılmaz? dizel araçlara takılabilmesi için de motorda 1 ateşleme sisteminin olması önemlidir. Fakat dizel araçlarda böyle bir sistem bulunmadığı için takılmaz.
Nihai fiyatlandırmada anlaşma sağlandığı takdirde arabanızı yetkili satın alma uzmanımız arabam.com adına satın alacaktır. Aracım LPG'li, bir fark yaratır mı? Aracın LPG'li olması verilen fiyat teklifini etkilemez ancak satış işleminin gerçekleşmesi için LPG özelliğinin ruhsata işli olması gerekir.
Genellikle tüpgaz olarak adlandırılan LPG, ham petrolün damıtılması, parçalanması sırasında ya da doğal gaz yataklarından elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan bütan ve propan gazlarının karışımıdır.
CNG gaz yani sıkıştırılmış doğalgaz günümüzde benzin, dizel ya da LPG yerine kullanılabilen alternatif bir yakıt olarak bilinmektedir.
LPG Piyasası Kanunu'na göre, otogaz istasyonlarında tüp satışı yapmak, tüp dolumu yapmak, hatta tüp dolumuna yarayan aparat bulundurmak yasak. Bu tarz fiillerin EPDK denetçileri tarafından tespit edilmesi halinde otogaz bayilerine 366 bin 319 TL para cezası kesiliyor.
Yine de bir çekiş gücü kaybı durumunda aracı yetkili servise götürmek yerinde olacaktır. LPG'li araçların bir diğer dezavantajı ise LPG'nin kuru bir yakıt olmasından dolayı motorun ilk birkaç dakika benzinle çalışması gerekliliğidir.
Doğalgazlı Ocak Tüple Çalışır Mı? : Doğalgazlı ocak tüple çalışmaz, tüplü ocak dönüşümü mutlaka yapılmalıdır. Doğalgazlı ocağın tüple çalıştırılması durumunda beklenmedik sorunlar ve tehlikeli sonuçlar meydana gelebilir.
LPG Donar Mı? LPG'nin kimyasal özellikleri yaşadığımız şartlar dahilinde donmasını imkansız kılar. Sıvı LPG, 0 derecelik sıcaklıkta bile dış ortamdan ısı enerjisi transfer edebildiği için kaynar ve gaz fazına geçiş yapar.
-1 litre benzinle 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. Bu hesaba göre 1 litre benzinle, LPG'ye oranla 3.34 kilometre daha fazla yol almak mümkün olabilmektedir. (Hesaplamalarda, benzin için 6.8 lt/100 km, LPG otogaz için 8.8 lt/100 km tüketim kabul edilmiştir.
şehir dışında lpg ile benzin tüketimi 1 litre fark ediyorsa şehir içinde 3 litre fark eder. Şehirçi ve şehirdışı karışık tüketimde Lpg Tüketimi=Benzin Tüketimi x 1,2 ortalama alınabilir. Şehirçi ve şehirdışı karışık tüketimde Lpg Tüketimi=Benzin Tüketimi x 1,2 ortalama alınabilir.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri