Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Bir kısaltma olarak öne çıkan M.Ö. milattan önceki önemi gösteren bir terimdir. Bu durumda kısaltmanın doğru yazılması için mutlaka nokta kullanılması gerekir.
Milattan önce kısaltılması TDK'ye göre şu şekildedir: M.Ö. – (Doğru Kullanım) Mö – (Yanlış Kullanım)
Milattan önce (kısaltması MÖ), milattan önceki döneme işaret eder. İsa'nın doğum günü olarak Katolik Kilisesi'nin ekümenik konsillerinde mutabık kalınan yıldan itibaren referans alan miladi takvim; önce Jülyen, sonra Gregoryen takvimler şeklinde düzenlenmiştir. Milattan sonra dönemi ise milat sonrası kabul edilir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
İlgili 33 soru bulundu
"Numara" kelimesinin kısaltması olan "No."ya ek getirildiğinde sonunda nokta olduğu için kesme işareti kullanılmaz: No.lu, No.suz.
“Standard Tasarısı Hk.”ki 07.06.1979 tarihli yazınızda da hemen görüldügü gibi, “Türk Dilinde Kısalta Kuralları”na göre “hak.” şeklinde olması gereken “hakkında”nın kısaltması alışıldıgı üzere “Hk.” şeklinde, ve “Baş.” şeklinde olması gereken “Başkanı”nın kısaltması yine alışıldıgı üzere “Bşk.” şeklinde yazılarak ...
Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Bu takvimde 0 yılı tanımlanmamıştır. Bu tarihten önceki tarihler milattan önce (MÖ), bu tarihten sonraki tarihler milattan sonra (MS) olarak tanımlanır. Ayrıca İsa'dan önce (İÖ) ve İsa'dan sonra (İS) terimleri de aynı anlamda kullanılır.
Ö. Milattan önce demektir.
MÖ 1. yüzyıl, 1 Ocak MÖ 100 tarihinde başlayıp, 31 Aralık MÖ 1 tarihinde biter. Bu yüzyıl için alternatif bir isim ise MÖ son yüzyıldır. Bu MS/MÖ gösterimi 0 yılını içermez.
Milattan öncesi yada sonrası nasıl yazılır diye soruyor. Eğer kısaltma şeklinde ise "m.ö" değil "m.ö." yani iki harfin sonuna da nokta koyulur. Eğer cümlenin başındaysa "M.ö." yada "M.Ö." şeklinde yazılabilir. Şimdi kısaltma olmadan yazalım. "milattan önce" şeklinde bilinsede doğrusu "Milattan önce" şeklinde olacaktır.
âdemoğlu, 8 karakter ile yazılır. Ayrıca, â harfi ile başlar, u harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'â', 'd', 'e', 'm', 'o', 'ğ', 'l', 'u', şeklindedir.
Litreden küçük olan ölçüler santilitre (cl) ve mililitre (ml) olarak ifade edilmektedir. Litrenin katları ise dekalitre (dal), hektolitre (hl) ve kilolitre (kl) ile gösterilmektedir.
MÖ 525 mi MÖ 322 mi günümüze daha yakın? İki tarih arasındaki farkı hesaplarsak: 525 - 322 = 203 yıl. Bu durumda MÖ 322, MÖ 525'e göre 203 yıl daha yakın bir tarihtir.
İsa'dan Önce (İÖ), İsa'dan Sonra (İS) diye de kullanıyoruz. Ama yapılan kılı kırk yarma çalışmaları sırasında, bulunmuştur ki, Hazreti İsa kendi doğum yılı ilan edilen tarihten önce, yani M.Ö doğmuştur. M.Ö altı ile dört yılları arasında bir zamanda!
Aslına bakılırsa TDK üzerinden bakıldığı vakit bu kelime milat olarak kullanılmaktadır. Tabii günlük yaşamda, yazılı ya da sözlü olarak da milad biçiminde ele alınır ve kullanılabilir. Özellikle Hz. İsa'nın doğumu kapsamında çok önemli bir kelimedir.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır.
》☆》Milattan önce ve milattan sonrayı arasındaki farkı bulmak için toplamamız gerekmektedir.Yüzyıl olarak MÖ =50 MS=65 dir toplayalım 115 eder. Yıl olarak ise 1550 + 3350 =4900 dür. Yüzyıl bulmak ise millattan önce olduğu için sayı aralığı olarak da 1550; 15 + 1 =16.yüzyıldır.
Kurum ve kuruluşların isimleri büyük harfle yazılır. Büyük harflerle yapılan kısaltma kelimenin değil, son harfin okunuşuna göre kullanılır. Buna örnek olarak; TBMM'de, ABD'nin, İÜ'de şeklindedir. K, Ç, T ve P sert ünsüzlerinden biriyle biten kısaltmalarda sondaki harf yumuşamaz.
Bakınız kelimesinin kısaltması "bkz." Şeklinde olmalıdır. Aynı zamanda "bkz" kullanılırken bu kısaltmanın sonuna nokta konulması da şarttır.
Türkçe telaffuzunda /a/ ve /i/ harflerinin arasına /y/ harfi varmış gibi olmasından dolayı kelimenin yazılışında da aynı durum yaşanabilir. Ancak kelimenin doğru yazılışı "ait" biçiminde olması gerekir.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri