Kömür ve linyit madenlerinde 48 bin 706 kayıtlı işçi çalışıyor. Kamuda bir işyerinde ortalama 257, özel sektörde 53 madenci istihdam ediliyor. İSTANBUL - Türkiye nefesini tutmuş, madenden gelecek haberler için beklerken, diğer madenlerde çalışan işçiler sabah vardiyasında mesaiye başladı.
Yer altında çalışan madenciler, madenlerdeki tünellerde, galerilerde ve açmaların içinde çalışırlar. Bu çalışmalar sırasında, madenlerin yüzeyine çıkarılan hammaddeleri çıkarırlar. Yer üstünde çalışan madenciler ise, madenlerdeki işleme tesislerinde çalışırlar.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Madenci, maden ocaklarında çalışan işçi. Genellikle yeraltında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak çalışırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak kabul edilmektedir. Çalışırken grizu patlamaları, göçüklerle oldukça karşı karşıya gelmektedirler.
Bu düzenleme ile yaşlılık aylığına yaş sınırını beklemeden daha kısa sürede kavuşulması amaçlanmıştır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası 40. maddesinde yer altı maden işlerinin de aralarında olduğu bazı işlerde her 360 gün için 60-90-180 güne kadar fiili hizmet süresi zammı belirlemiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madencilik, alınan önlemler doğrultusunda güvenli bir şekilde işlenebilir. Ancak fiziki koşullardan ötürü ve mesleğin doğası gereği yüzde yüz güvenlik sağlamanın pek mümkün olmadığı düşünülüyor.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır.
Fiziksel zorluklarından dolayı yüzyıllar boyu erkek egemen bir çalışma alanı olan madencilikte özellikle iki binli yıllarda kadın madencilerin de sayısı hızla artmaktadır. Kadınlar maden işletmelerinin hemen her alanında boy göstermektedirler.
Soma Faciası, 13 Mayıs 2014'te Türkiye'nin Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan madencilik kazası. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Olay yerinde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kazanın meydana geldiği sıradaki vardiyada toplam 110 işçinin çalıştığını, 49 işçinin ise riskli alanlarda görev aldığını belirtti. 21 kişinin hastaneye intikal ettiğini, yedi kişinin ise yolda olduğunu aktaran Soylu, 14 madencinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
Maden Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Maden Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bölüm her mühendislik dalında olduğu gibi sadece Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir.
6592 sayılı Maden Kanunu'na göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir.
Madencilik dünyanın en eski iş kollarından birisi olup, öteden beri emek-yoğun ve tehlikeli bir iş kolu olarak bilinmektedir. Çalışma ortamlarındaki sağlık ve güvenlik tehlikelerinden dolayı madencilik işletmelerinde çalışanlar arasında hem iş kazaları, hem de meslek hastalıkları çok sık görülmektedir.
Normal işlerde çalışan işçilerin uzun kollu sigorta payı %11 olarak yatırılırken, maden ve yer altı çalışanlarının sigorta payı %14 olarak ödenmektedir.
1800 Günden Nasıl Emekli Olunur? 1800 günden emekli olmak için çalışma gücü kaybının %60, sigortalılık süresinin 10 yıl olması gerekir.
Madenciler ise kömür çıkartmaya, daha aşağıya doğru yürüyorlar ve çalıştıkları yer 700 metre derine kadar ulaşıyor.
TÜRKİYE'DE 12 BİN MADENCİ VAR
Türkiye'de madenlerde yaklaşık 12 bin kişinin istihdam edildiği ve 2050'ye kadar 2 bin madencinin işsiz kalma riski bulunduğu tahmin ediliyor.
MADEN İŞÇİSİ MAAŞI NE KADAR? Maden işçilerinin maaşlarının net rakamı belli olmamakla beraber 2023 verilerine göre ortalama 20.500 TL civarı olduğu biliniyor.
2021 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nce 4.935 adedi arama, 9.781 adedi işletme ruhsatı olmak üzere toplam 14.716 adet maden ruhsatı verilmiştir. 2008-2021 döneminde yıllar itibariyle verilen toplam ruhsat sayılarında düşüş olmuştur.
E-Devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) e-Maden' e giriş yapılır. İlk/İhale Müracaat|Müracaat Başvuru İşlemleri| Yeni İlk Müracaat Yap seçilir. İlk Müracaat Başvuru İşlemleri Bilgilendirme Metni okunarak onaylanır.
MADENCİLİKTE KOT NEDİR? Bir noktanın esas olarak alınan deniz seviyesi düzlemine göre yüksekliğini veya alçaklığını gösteren rakam, Rakım. Kot veya rakımı gösteren rakam deniz seviyesinden yüksek bir seviyeyi gösteriyorsa (+), alçak bir seviyeyi gösteriyorsa (-) işaretli olarak yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri