Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Mahkemede kimin şahitliği kabul edilmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Mahkemede kimin şahitliği kabul edilmez?

a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu. ç) Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgokhaner.com

Kimin şahitliği kabul edilmez?

Yetim malı yiyen, faiz yemekle tanınan, devamlı içki içen, kumar oynayan ve benzeri günahları işleyen kimseler adalete uymayacaklarından ve kolayca yalan söyleyebileceklerinden şahitlikleri kabul edilmez. Yalan söylemekle tanınmış, sık sık yalan haber getirip götürenlerin şahitliklerine başvurulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mahkemede kimler şahit olamaz?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 50 inci maddesinde yemin verilmeyen tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirakten veya bu suçlar nedeniyle suçluyu kayırmaktan ya da suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirmekten şüpheli, sanık veya hükümlü olanlar” düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: magdurbilgi.adalet.gov.tr

Mahkemede kimler şahitlik yapabilir?

Tanık, sadece görgüsü ve bilgisi olduğu hususlar hakkında tanıklık yapabilir. Kural olarak tanık ihtiyari bir delildir. Yani mahkemenin tanığın beyanına göre hüküm tesis etme zorunluluğu yoktur. Ancak iş hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda, boşanma davalarında vb. tanık beyanı davanın kaderini belirleyebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozderin.av.tr

Hangi meslekler mahkemede şahitlik yapamaz?

Şahitliği geçerli olmayacağı öne sürülen meslekler şöyle sıralanabilir:
  • Eş zamanlı (simültane) tercümanlar.
  • Casino çalışanları
  • Yoğun bakım çalışanları / hemşireleri.
  • Okul öncesi öğretmenleri.
  • Sınıf öğretmenleri.
  • Fizikçiler / fizik mezunları
  • Bebek bakıcıları
  • Çağrı merkezi (call center) çalışanları / santral görevlileri.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malumatfurus.org

KİMLERİN ŞAHİTLİĞİ KABUL EDİLMEZ

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Bir mahkemede şahit olmak sicile işler mi?

İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde bu durum sicile işleyecektir. Özetle yalancı şahitlik yapılmadığı takdirde tanıklığınız sicile işlemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Mahkemede akraba şahitliği kabul edilir mi?

Yakın akrabanın boşanma davasında şahitlik yapması için hiçbir engel bulunmamaktadır. Kanun sırf yakın akraba olduğu için tanıklık yapılamayacağına ilişkin bir düzenleme yapmamıştır. Dolayısıyla aile mahkemesi hakimi de tarafların talepleri doğrultusunda yakın akrabaların tanık beyanlarını kabul etmek durumundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: musacetintas.av.tr

Aileden tanık olur mu?

Taraflar, iddia ettikleri olguların ispatı için genellikle akrabalarını tanık olarak göstermektedir. Belirtmek gerekir ki, tanıkların akraba olmaları sırf bu nedenle tanıkların gerçekleri aktarmadığı anlamına gelmez. Dolayısıyla yakın akrabaların dahi tanıklıkları geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avukatildirar.com

Akraba tanıklık yapabilir mi?

Akrabalar Tanık Olabilir Mi? Tanığın davacı ya da davalı ile akraba olması tek başına tanığın beyanları hükümsüz kılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: huseyinkusku.av.tr

Kardeş tanık olabilir mi?

Boşanma davalarında, tarafların iddia ettiği olaylara şahit olan herkes (arkadaşlar, anne, baba, kardeş, hala, dayı, komşu gibi) tanık olabilmektedir. Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda sayılan bazı kişilerin tanıklıktan çekinebileceği düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozkokhukuk.com

Mahkemede en az kaç şahit gerekir?

Gereğinden fazla tanık göstermeye gerek yoktur. Tanıklar bilgi sahibi olan kişiler arasından seçilmeli, aynı vakıaların ispatına yönelik olarak çok sayıda tanık gösterilmemelidir. İş davalarında çoğu zaman 2 tanık yeterli olacaktır. Ancak, delil listesinde 3-4 tanık bildirilmesi daha tedbirli bir davranış olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirbas.av.tr

Mahkemede tanık olmak istemiyorum ne yapmalıyım?

Tanıklıktan çekinen kişi, çekinme sebebini ve bu sebebi haklı gösterecek delilini, dinleneceği günden önce yazılı veya davet edildiği duruşmada sözlü olarak bildirmek zorundadır. Çekinme sebeplerini ve bunun dayanaklarını önceden bildirmiş olan tanık belli günde mahkemeye gelmek zorunda değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Tanık ve şahit aynı şey mi?

Tanık ya da şahit, gördüğünü veya bildiğini anlatan kimse. Bir duruşmada bilgisine, görgüsüne başvurulan kimse olarak da tanımlanır. Tanıklık gönüllü ya da yasa zoruyla yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kardeş kardeşe şahitlik yapabilir mi?

1. fıkrada kesin bir yasaklılık vardır. Buradaki tanıklık miras bırakan açısındandır. Vasiyetçinin eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bunların eşleri tanıklık yapamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noterlikrehberi.net

Şahit kaç kişi olur?

Nikâh akdinin geçerli olmasının şartlarından biri de nikâhın şahitler huzurunda akdedilmesidir. En az iki şahit bulunmadan kıyılan nikâh akdi geçerli değildir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.); “…iki âdil şahit olmadıkça kıyılan nikâh (geçerli) olmaz.” (İbn Hibbân, es-Sahîh, 9/386 [4075]; bkz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Çocukların şahitliği kabul edilir mi?

Müşterek Çocukların Tanıklığı

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocuklar, temyiz kudretine haiz oldukları ve idrak kabiliyetlerinin geliştiği durumlarda mahkemece tanık olarak dinlenebilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Davacının annesi tanık olabilir mi?

Boşanma davasına taraf olmayan, 3. kişiler tanık olarak gösterilebilir. Halk arasında yaygın olan yanlış kanının aksine, tarafların anne, baba, kardeş vb. akrabaları da boşanma davasında tanıklık edebilir. Bu kişilere yalnızca HMK 247. ve 248. maddeleri mucibince tanıklıktan çekinme hakları olduğu hatırlatılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: delilavukatlik.com

Tanık iki kez dinlenir mi?

Kural olarak, bu liste bir defaya mahsus olmak üzere mahkemeye sunulur. İkinci bir tanık listesi verilmesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 240. maddesi gereğince yasaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

Kardeş tanıklıktan çekinebilir mi?

Madde 45'e Göre Tanıklıktan Çekinme

“Madde 45 – (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilir: a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. b) Evlilik bağı kalmasa bile şüpheli veya sanığın eşi. c) Şüpheli veya sanığın kan hısımlığından veya kayın hısımlığından üstsoy veya altsoyu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

Kimler tanık dinletebilir?

Bu hususla alakalı olarak HMK'nın 240/1. maddesi; “Davada taraf olmayan kişiler tanık olarak gösterilebilir.” hükmünü haiz olup kural olarak, üçüncü kişi olması şartıyla herkes tanık olarak dinlenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Tanık olan kişinin hakları nelerdir?

Tanık, tanıklıktan çekinme ve tazminat isteme hakkına sahiptir. Aynı zamanda bazı hallerde tanıklıktan çekinme, hazır bulunma, beyanda bulunma ve yemin etme yükümlülüğü altındadır. Tanıklık müessesesi gerek 5271 sayılı “Ceza Muhakemesi Kanunu'nda” gerekse 5726 sayılı “Tanık Koruma Kanunu'nda” düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Çocuktan tanık olur mu?

İdrak yaşı olarak 8 yaş ve üzeri kabul edilmektedir. Tarafların tanık listesinde çocuk belirtilmemiş olsa dahi, Mahkeme velayetin belirlenmesi açısından çocuğu re'sen (kendiliğinden)dinleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alfar.av.tr

Akrabadan sahit olur mu?

Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna göre de, ciddi ve inandırıcı delil ve olaylar bulunmadıkça asıl olan tanıkların gerçeği söylemiş olmalarıdır. Yakın akrabalık başlı başına tanık beyanını değerden düşürücü bir sebep sayılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal.com.tr

Mahkemede şahit yoksa ne olur?

TANIK DURUŞMAYA GİTMEZSE NE OLUR? Tanık olarak duruşmaya gitmezsem ne olur sorusunun yanıtı merak edilmektedir. Usulüne uygun davetiyeye rağmen duruşmaya mazeret bildirmeden gitmeyen tanık, zorla getirilir. Ayrıca duruşmaya gelmeyen tanık hakkında beş yüz Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Mahkemede tanıklara ne sorulur?

Maddede, tanıkların dinlenmesinde çok önemli dört husus yer almıştır: Birinci fıkrada her tanığa özellikle sorulacak hususlar yer almaktadır: Tanığa, her şeyden önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, işyeri veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numarası özellikle sorulacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT