Yoksun. Maddi veya manevi nimetlerden uzak kalmak.
mahrum etmek ne demek? Yoksun bırakmak.
MAHRUM KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Esef olunur ki memleket, ilmî ehliyeti haiz, üstün insanlardan mahrumdu.
Arapça ḥrm kökünden gelen maḥrūm مَحْرُوم “yoksun, dışlanmış, nasipsiz” sözcüğünden alıntıdır.
Ma'ruf kelimesi sözlükte; bilinen, tanınan, benimsenen şey, iyi muamele, tatlı dil, ihsan gibi anlamlara gelmektedir. Dinî terim olarak da; İslâm'ın hükümleri, genel prensipleri ve emirleri uyarınca yapılması ve söylenmesi gereken her söz ve fiile, İslâm'ın hoş gördüğü her şeye ma'ruf adı verilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Yoksun. Maddi veya manevi nimetlerden uzak kalmak.
Türk Dil Kurumu açısından mahrum kelimesine Türkçe üzerinden karşılık olarak, 'Yoksun' kelimesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda cümle içerisinde bu kelime sıfat olarak kullanılmaktadır.
mahrum / mahrûm / محروم / مَحْرُومْ
Felâhtan nasibsiz olan.
murad / murâd / مراد / مُرَادْ
İstenerek, ümid ederek beklenen. Arzu edilen şey.
muarız / muârız / معارض / مُعَارِضْ
Bir şeyden yan çizen. Muâraza eden. Karşı gelen.
1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse.
1. Mühürlenmiş, mühürlü: Bûs eder nâme-i a'mâl-i esîmi Cibrîl / Hâtem-i yâd-ı kerîminle olunca mahtûm (Yenişehirli Avnî'den).
İstediği bir şeyi elde edemeyen ve özlemini çektiği şeyi kavuşamayan kişilere yoksun denir. Mahrum kelimesi ile yoksun eş anlamlıdır ve cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir. Yoksunluk Ne Demek? Kişinin herhangi bir şeyden mahrum bırakılmasına yoksunluk denir.
Elde bulunan bir şeyi tutmaz olmak. Bir işi başka bir zamana ertelemek. Unutmak. Bulunduğu yeri veya durumu değiştirmemek.
Suçu bağışlanmış, yargılanmış.
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır.
Var olmayan anlamında felsefe ve kelâm terimi. Kelâm ve felsefede “varlık” kavramının karşıtı olarak kullanılan terim.
Murad etmek, bir şeyi çok istemek, onu dilemek ya da kendine amaç edinmek gibi durumlar için kullanılır. Murad almak ise yine halk dilinde yaygın olarak kullanılır. Maksat ve merama ulaşmak, ulaşılmış durumlar için Murad almak yani elde etmek kullanılır.
Hazineden maaş karşılığı verilen tahsisata da “müşâhere” denilir.
Kazanılmış olan, istifade edilmiş. Mâna, mefhum.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
müstear / müsteâr / مُسْتَعَارْ
(Ariyet. den) Kendi malı olmayan, iğreti alınmış, emâneten alınmış olan. Kendini belli etmemek için kullanılan takma bir isim.
Mahmure, çok fazla içtiğinden dolayı dengesini kaybetmiş ve sersemlemiş olan kişi anlamına gelir. Daha yeni uyanmış olan kimse anlamına gelir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri