Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Makarnalar, kaynayan suya atılır.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın. Mutlaka sudan geçirecekseniz de soğuk su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
İlk defa yemek yapacak kişilerin makarna haşlarken 8 bardak su kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 250 gram paket makarna kaynayan suya bırakılır ve 1 silme yemek kaşığı tuz eklenir.
Suyunuz artık mümkün olduğunca sıcak. 4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız makarna soslarını makarna haşlanırken pişirip, makarna süzüldükten hemen sonra üzerine dökün ve karıştırın.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Spagettiyi bol suda haşlamalı ve süzmelisiniz. Haşlama suyunun bir kısmını saklamalısınız. Bir sos tavasından yardım alarak makarna, dana bacon ve yumurta karışımını hafif ateşte pişirmelisiniz. Sos bütün makarnaya yayıldıktan sonra tuz ve haşlama suyunu eklemeli ve tekrardan birkaç dakika pişirmelisiniz.
Damak tadınıza göre tuz ekleyip, makarnayı 2-3 kere karıştırın. Makarnanın üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su döküp, karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde ara sıra karıştırarak, makarna suyunu çekene kadar pişirin.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar.
"italyanlar biraz daha cig sevdikleri için 7 dakika,ingilizler hafif yumuşamaya başladığı 9 dakika,türkler iyi pişmiş sevdikleri için 11 dakika pişirirler.ama bizim önerimiz ortalama 10 dakikadır".makarna değil 3000 metre koşu mübarek.elde kronometre onu mu bekliceksin!
kulaktan dolma bilgilerle yemek yapıyor, üstüne üstlük yağın su üstünde kalacağından da bihaber. bunu yapan bir insan gördüğünüzde hemen uyarınız. makarna suyuna yağ koymanın bir anlamı yoktur çünkü. tuz kafidir. makarna zaten yapışmaz. yağ konulucaksa piştikten sonra konur, sosuna yani.
Makarna pişirmede en ideal oran 1,5 litre suya 1 paket (500 gram) makarna ve 1 tatlı kaşığı tuzdur. Su kaynadıktan sonra ateşin altını kısarak tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Tuz eridikten sonra makarnayı ekleyin.
Bir tavada hafifçe kızdığınız zeytinyağına önce sarımsakları, sonra da salçayı ekleyip kavurun. Haşlanan makarna suyundan birkaç yemek kşaığı salçalı sosunuza ekleyin, hafif yoğun bir kıvam elde etmelisiniz. Haşlanmış makarnalarınızı süzün ve sosunuzu üzerine ekleyip karıştırın. Makarnanız servise hazır.
3 yemek kaşığı tereyağını tavaya ekleyin ve eritin. Ardından yarım su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri, 200 gram çiğ krema, yarım su bardağı makarna suyu, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. Malzemeleri güzelce harmanlayın. Sosunuz hazır demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri