Makarna suyunu süzdükten sonra, soğutabilir ve buzdolabında saklamak için hava geçirmez bir kaba taşıyabilir ya da ileride kullanmak üzere dondurmak için buz kalıplarına dökebilirsiniz.
Tıpkı çorbada olduğu gibi makarna suyunu pilava da koyabilirsiniz. Bulgur ya da pirinç pilavında normal su yerine kaynamış makarna suyunu tercih edebilirsiniz. Ayrıca içerisine su ya da yoğurt eklenen börek soslarında, çorba terbiyesinde ya da sebze haşlamada da makarna suyu kullanılabilir.
Pilav, çorba gibi yemeklerde kullanabilirsiniz
Sadece bu yemeklerde değil ayrıca böreklerde yufka arasına sos olarak ya da ekşili köftenin terbiyesinde ve pizza hamurunda kullanacağınız makarna suyu sizi şaşırtacak derecede işe yarayacak, emin olun.
Makarna haşlanıp süzüldükten sonra vitamin ve lezzetinin kaybolmaması için soğuk sudan geçirmeyiniz. Ama belirli bir müddet soslanmadan bekleyecekse yapışmaması için sıvı yağla yağlayarak bekletebilirsiniz.
Makarnanızdaki su, sosunuzdaki yağdan ayrıldığında tabağınızın kenarlarında kırmızı, sulu birikintiler meydana gelir. Bu pek de iştah açıcı bir görüntü değildir. İşte makarnayı haşlamak için kullandığınız makarna suyu bu ikisinin ayrılmasını engelleyerek bu görüntüye engel olur.
İlgili 21 soru bulundu
Tencerenin kapağı kapatılmamalı, metal kaşık kullanılmamalıdır.Genelde pişirme süresi 10-12 dakikadır. Italyan usulü pişirmede, makarnaların diri olması için 9-10 dakika haşlamak yeterlidir. Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır.
Bol su içerisinde makarna daha rahat pişer. Su kalitesi de makarnanın lezzeti açısından önemli. Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir.
makarna paketlerinin arkalarinda yazan suredir. rivayet edilir ki ortalama 1 sigara icimlik sureyle esdegerdir ama siz inanmayin, en az 8 dk bekletin kaynar suda makarnayi.
Makarna yapımı için orta boy bir tencereye 8 bardak soğuk su dökülür ve üzerine 1 silme yemek kaşığı tuz eklenip, tencerenin kapağı kapatılır ve açık ateşte makarna suyu kaynayana kadar bırakılır.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Makarnamızı ilave edelim. Makarnanın haşlama suyundan 2 kepçe kadar ilave edelim karıştıralım. Limon suyu ve kabuk rendesini ekleyin. Karabiber ve sıvı kremayı ekleyelim.
Makarna suyu kaynadıktan hemen sonra tuzu ekleyin. 4 su bardağı su için 1 tatlı kaşığı tuz yeterli olacaktır. Tuzu ekledikten sonra suyun altını kısın. Makarna pişirirken yapışmaması için 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ya da zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
SOS YAPIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ
İtalyan şefler, ipek kıvamında soslar yapmak için her zaman makarna suyundan faydalanırlar. Sadece sos değil, çorba yapımında da makarna suyunu değerlendirebilirsiniz. Makarna suyunun mutfakta bir diğer kullanım alanı da pizzadır.
Makarna pişirme suyunu, yemek soslarını seyreltmek için kullanabilirsiniz. Pesto sos gibi yemeklere ekleyebileceğiniz yoğun soslara makarna suyu ekleyerek inceltmeniz mümkün. Makarnaya suyunu çorbalara ekleyebilirsiniz. Makarna suyu zaten tuzlu olacağı için çorbalara fazla tuz eklemekten kaçının.
Gereğinden fazla da pişirseniz, az da pişirseniz o makarna o duvara yapışacaktır. Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur.
Makarna kesinlikle ocağın altı hiç kısılmadan ve tencerenin kapağı kapatılmadan haşlanmalıdır. Lezzetli bir sos için makarnayı haşladığınız sudan, makarnayı süzmeden önce 1 bardak ayrılmalıdır. Nişasta içeren bu su makarna sosuna kıvam ve lezzet verir, kolayca nüfuz etmesini sağlar.
Makarnayı süzdükten sonra kalan suyu sos yapmak için kullanabilirsiniz.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
Makarna hala sıcaksa, kabı kapatmadan önce tamamen soğuduğundan emin olun. Kabın veya torbanın çok iyi kapatılması çok önemlidir çünkü havaya maruz kaldığında pişmiş makarnadaki nem bakteri ve küf oluşumu için mükemmel bir ortam oluşturur. Saklama torbası kullanıyorsanız, kapatmadan önce havayı olabildiğince sıkın.
Haşlanmış makarna ve su aynı şekilde süzdürme yöntemi ile ayrılabilmektedir. Dinlendirme yöntemi de en çok kullanılan karışım ayırma yöntemleri arasında yer alır. Bu yöntemde sıvı içinde dağılmış bulunan katı maddeler dinlendirilerek dibe çökmesi sağlanmaktadır.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Kaynatılmış Su Sağlıklı Mıdır? Musluktan almış olduğunuz suyun içerisinde bulunan zararlı maddelerin yok edilmesi için suyun 20 dakika boyunca kaynaması gerekir. Ancak içilecek olan her su da bunu yapmak pratik bir durum olmayacağından dolayı birkaç deneme sonrasında artık bu mümkün olmaktan çıkar.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Makarnayı bol tuzlu suda haşlamalısınız. Kaynama noktasını yükselterek süreyi uzatmamak için tuzu, su kaynadıktan sonra 5 litre suya 1 yemek kaşığı olacak kadar ekleyebilirsiniz. Haşlama suyuna yağ koymanın amacı makarnanın yapışmasını engellemek değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri