Mühim olan taharetin tertemizce yapılmış olması, çıkış mahallinde necasetin kalmamış olmasıdır. Taharetlenmek için su bulamayanlar, taş veya kâğıt mendille iyice temizlenmelidirler. Makatta kalan necaset 4 gramı bulur veya geçerse namaz olmaz diye yukarıda kaydetmiştik.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Bir kimse, tuvâlet ihtiyacını giderdikten sonra tahâretlenir, ardından da abdest alırsa, abdesti bozan bir şeyin varlığından emîn olmadıkça o, abdestli sayılır.Sadece şüphe ile bu kimsenin abdesti bozulmaz.Hatta şüphe kuvvetli olur da zanna gâlip gelmiş olsa bile, abdesti bozulmaz.
Necaset, büyük havuza düşerse, pisliğin üç eserinden biri, yani rengi, kokusu veya tadı belli olmayan her tarafından abdest ve gusül caiz olur. Mesela göle idrar yapılmışsa, aşağı tarafında bir eseri görülmezse caiz olur. Lağımların aktığı kısımlar gibi, necis olan yerler hariç, denizin her tarafından abdest alınır.
Makatı yıkamak şart değildir. Şart olan makatta kazurat kalıntısı bırakmamaktır. O yıkamadan da sağlanabiliyorsa mesele yok demektir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
İlgili 24 soru bulundu
Guslederken ağzını veya vücudundaki başka yerini yıkamayı unutup, namaz kılan kimse, sonra bunu hatırlarsa, sadece orasını yıkayıp farzı tekrar kılar.
Kuru yer kalması halinde gusül abdesti geçerli olmaz. Şayet kuru yer kalmışsa ve bunu daha sonra farketmişse yeniden baştan ayağa yıkanmak gerekmez. Sadece kuru olan yerin yıkanması yeterlidir.
Eğer ellerine eldiven giymek veya tüp kullanmak sûretiyle arada bir engel bulundurarak makattaki deliğin bulunduğu yere fitili koyarsa, bu takdirde abdesti bozulmaz. Yok eğer makattaki deliğe çıplak elle fitili koyarsa, abdesti bozulur.
Doktorun makattan yapacağı muayene nedeniyle gusül almak gerekmez.
İdrarını yaptıktan hemen sonra isibra yapmadan gusül abdesti alınabilir. Çünkü gusül abdesti alırken gelen idrarın gusül abdestine bir zararı olmaz; ancak namaz abdestini bozar. Bu nedenle gusül alırken namaz abdestini bozan bir şey olsa bile, gusul geçerli olur, namaz abdesti bozulur...
İslam açısından on bir necaset (idrar, dışkı, kan, leş, şarap, arpa suyu, kâfir, köpek, domuz, necaset yiyen devenin teri) ve bu necis şeylerden biriyle teması olmuş ve necasetin kendisine geçtiğini insanın kesin bilgiyle bildiği şeyler dışında her şey temizdir.
Çünkü necâsete dokunmak, abdesti bozmaz.Fakat namaz kılmak istediğinizde necâseti yıkamanız gerekir.
Eti yenen hayvanların dışkılarının ve idrarlarının Şaafilerin necis olarak saydıkları belirtilmiştir. Bu hayvanlardan dört ayaklı olanlarınkine necaseti hafife, yani hafif pislik adı verilmektedir. Bu hayvanlar sığır, koyun, geyik gibi dört ayaklı hayvanlardan oluşmaktadır.
Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır.
Gerek ağız, burun, kulak gibi yollardan, gerekse makat veya ön taraftan ilâç kullanılmasıyla abdest bozulmadığı gibi, gusül de gerekmez.
Osurmak (yellenmek) abdest bozar mı sorusu internette sıkça aratılıyor. Fetvalara göre, yellenmek veya osurmak tuvalette yapılan şeylerden biri kabul ediliği için abdest bozulur ve yeniden abdest almak gerekir.
Değerli kardeşimiz, Hayır bundan dolayı gusül gerekmez.
Ferc'e ve dübür'e zeker girmeden yapılan temastan dolayı kadında boşalma söz konusu olursa kadına gusül gerekir. Erkek hangi davranış dolayısıyla boşalmış olursa olsun gusül gerekir. Yani boşalmalorgazm şekline bakılmadan erkek olsun kadın olsun kim boşalırsa / orgazm olursa ona gusül gerekir.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezhebine göre, kişinin gerek kendisinin gerekse başkasının penisine veya makatına dokunmasından dolayı abdest bozulmaz.
Allah'a hamd olsun. Hamd, yalnızca Allah'adır. İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne bunun gibi bir soru sorulmuş ve komite bu soruya şöyle cevap vermiştir: "Erkeğin penisinden (menî ve mezî gibi) bir şey çıkmazsa, penisin kalkmasıyla abdest bozulmaz.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Avret yerindeki kıllar (tüyler) uzun olursa namaz kabul olur mu? Gusül abdesti kabul olur mu ve günahı var mıdır? Aleykümselam.O kılların uzunluğu gusle ve namaza mani değildir.
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınır. Burada sayılan işlemler Hanefîler'e göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ilk önce avretini yıkar daha sonra namaz için aldığı abdesti alır ve daha sonra başına su döker ve tüm vücudunu üç defa suyla yıkardı. Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz.
En İyi Cevaplar. Gusul abdest'i ardına normal abdest almak " sünnettir " farz değildir , sen gusul aldınsa o abdest ile namazda kılabilirsin , ama canına sinmediyse git lavaboda normal abdest al yine gusul abdest'in geçerlidir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri