Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
Malatya'nın En Meşhur Tatlısı: İçeriğimizde yer alan Malatya yöresel yemeklere ek olarak dışarıda yiyeceğiniz yemekleriniz üzerine yöreye özgü dut helvası, üzüm pestili, peynir tatlısı, kaymaklı kayısı tatlısı ve çiğdemli sütlaç gibi tatlılardan yiyebilirsiniz.
En önemli geçim kaynağı kayısı… Öyle ki, dünya kayısı pazarının %74'üne sahip! Sevimli meydanları, sağlı sollu uzanan caddeleri, geniş parkları ile Malatya'dan bahsediyoruz elbette. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat havzasında yer alıyor.
▶ Malatya kayısısı, içeriği ve lezzeti sebebiyle lezzetli kuru kayısı üretimi için idealdir. Bu sebeple dünya kuru kayısı üretiminin %70-75'i Malatya Kayısısı'ndan üretilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Malatya'nın neyi meşhur sorusu sorulduğu anda insanların akıllarına gelen ilk yanıt karşımıza 'kayısı' olarak çıkar. Malatya'nın hem kayısısı ile hem yöresel yemekleri ve tatlıları hem de değişik el emeği ürünleri meşhurdur.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alır. 13 ilçesi ve 718 mahallesi bulunan 2021 TÜİK verilerine göre Malatya, 808.692 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin yirmi sekizinci en yüksek nüfuslu ilidir.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor.
Sofra bezi, perde, yazma gibi ahşap kalıplarla ve baskı tekniği ile süslenmiş dokumalar; halılar, canlı ve renkli olan kilimler, cicim; dövme, çekme germe gibi yöntemlerle yapılan bakır mutfak eşyaları; ahşaptan yapılan ve "güm güm" denen yayıklar çıkrıklar, kaşıklar Malatya'dan alınabilecek özgün hediyelik eşyalardır.
Malatya'nın târihi Hititlere dayanır. Merkez ilçenin 4 km yakınında Aslantepe Höyüğü'nde M.Ö. 8. asra âit Hitit Sarayı çıkmıştır. Hititlerden sonra bu bölgeye Hitit asıllı Kargamış Krallığı, Mitanniler, Hurriler, Sami Babilleri, Asurlular, Medler ve M.Ö.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
Strabon'a göre bu yöre; zeytin-üzüm ve meyva ağaçlarıyla bezenmiş, Kapadokya'da bir benzeri bulunmayan tek yerdir. Pline'ye dayanarak Malatya'nın Asur kraliçesi Semiramis tarafından "Meliten" adıyla kurulduğunu kayıt eder.
Elazığ mutfağının en meşhur tatlısı olan dolanger; fırında kızartılarak ve üzerine şerbet dökülerek hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. Önce un, yumurta, karbonat, yoğurt ve sıvıyağ ile bir hamur hazırlanır.
Malatya'nın geleneksel mutfağında kış mevsimi yenilecek gıdalar yaz aylarından kurutulur. Bulgur kaynatılır; üzüm veya duttan pestil, pekmez yapılır; hoşaflık gün kurusu kayısı ve diğer meyveler kurutulur; turşu “basılır”. Yörenin tarımsal yapısı bulgur, un, süt ürünleri ve eti ana yemek malzemesi yapmıştır.
Battalgazi'de en fazla 220 bin 708 kişi (yüzde 74,6) ile Malatyalılar ikamet etmektedir. Malatyalılardan sonra sırasıyla 23 bin 829 kişi(yüzde 8,1) ile Elazığlılar, 21 bin 607 kişi (yüzde 7,3) ile Adıyamanlılar ve 3 bin 871 kişi (yüzde 1,3) ile Bingöllüler gelmektedir.
Malatya. Türk erkeği sahiplenir mottosunu benimsemiş, sizi 'namusu' olarak gören, aşırı bağlı, aşırı kıskanç ve kısıtlayıcı erkeklerdir. Size ihtiyacınız olan her şeyi verdiğini düşünür ya da verebileceğini zanneder. Sürekli arayan, kontrol eden, sinirli yapısıyla insanı bezdirmesi son derece olasıdır.
Malatya merkeze bağlı köylerde ise durum şu şekilde. 38 bin 459 kişi Anadil olarak Türkçeyi seçmiştir. Kürtçeyi ise 17 bin 97 kişi Anadil olarak seçmiştir. 19 kişi Ermenice ve 17 kişi başka dilleri Anadil olarak seçmiştir. Bu durumda 58 bin 25 kişi Türk, 17 bin 678 kişi ise Kürt olmuş oluyor.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Malatya Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,5 ay uzunluğundadır ve 25 Kasım tarihinde başlayıp 8 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 10°C altındadır. Malatya bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -3°C iken yüksek sıcaklık 4°C düzeyindedir.
Ülkemizde kayısı, Malatya ile bütünleşmiş bir meyvedir. Onmilyona yakın kayısı ağacı bulunan bu ilimizde, aroması itibariyle en leziz en lezzetli kayısılar yetiştirilmektedir. Kurutularak ihraç edilmesinin yanında, sofralık olarakta tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri