Malta eriği ağacı aşılandıktan 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ekim ayı ile kasım ayı arasında krem rengi çiçekler açar ve kış boyunca çiçekleri dökülmez. Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür.
İlkbahara doğru olgunlaşan çiçekler, salkımlar halinde meyvelerini verir. Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar. 23-25 yaşına kadar en yüksek verimle meyve verir. 30 yaşından sonra ekonomik ömrü sona ererse de ağaçlar 60 yıl kadar yaşayabilir.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
Yenidünya ağacı meyveleri sarı olan ekiminden sonra 2-3 yıl içerisinde meyve verebilen yaklaşık 30 yıl meyve verebilen en uzun ömrü 60 yıl olan bir ağaçtır. Gülgiller familyasından olmaktadır. En fazla meyveyi 20 ile 25 yıl arasında sağlamaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Yenidünya / Malta Eriğinin İklim İstekleri
Düşük hava sıcaklıkları, yetiştiriciliği sınırlar. -3°C'de yenidünyanın çiçekleri ve meyveleri zarar görmeye başlar. Yenidünya ağacı ise -12 °C'ye kadar dayanıklıdır.
Çiçeklenme Ekim sonu - Kasım başında başlar ve Ocak (hatta Şubat) aylarına kadar yaklaşık 1.5 - 3 ay devam eder.
En uygun budama zamanı Mart ayıdır.
Malta eriği ağacı ilkbahar aylarında meyve vermeye başlar ve bu süre yaz mevsiminin başlarında biter.
Dikilen bir erik fidanı klasik anaçlı ise 3-4 yılda , yarı bodur veya bodur anaçlı ise 1-2 yılda meyve vermeye başlayacaktır.Yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarından olan bahçelerde daha erken sürede ürün alır, dekara daha fazla mahsul alabilirsiniz.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Geleneksel bahçelerde 3. veya 4. yıl meyve vermeye başlayan ağaç, Bodur meyve fidanlarıyla 2. yıl verime yatar. Bahçenin 4. senesinde ekonomik verime geçer.
Kışın çiçeklenip yazın meyve veren ve muhteşem bir yaz meyvesi olan malta eriği ağacını evde saksıda yetiştirmek istiyorsak 20 litrelik bir saksı yeterli olup yüzde 15'lik kısmı torf olan bir toprak yeterli olacaktır. Soğuklama süresi olmayan malta eriğini iç mekân da saksıda kolaylıkla yetiştirebiliriz.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Ülkemizin her köşesinde, ılıman hava koşullarında rahatça yetişebilir. Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan malta eriği aynı zamanda B6 ve C vitaminlerini de içerir. Dolayısıyla bağışıklık sistemine katkıda bulunur, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur, göz ve cilt sağlığımız için faydalıdır. Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler.
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Malta eriği veya Eriobotrya japonica, Eriobotrya cinsine bağlı Çin'e özgü bir bitki türüdür. Japonya'da biwa (枇杷, びわ) olarak bilinir ve 1000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilir. Subtropikal bölgelerden yumuşak iklimli bölgeler boyunca yayılım ve dağılım gösterir.
Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin. Anayurdunun Çin olduğu sanılan malta eriği önceden Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır.
Erikler yıkanır çizilir ve tepsiye alınır. Güneşte bir on gün kadar kurutulur. Ara da sıra da elimizle karıştırırsak iyi olur.
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Erik fidanlarını saksı içerisinde yetiştiriyorsanız 10 günde bir sulamanız yeterlidir. Açık arazide yetiştiriyorsanız 15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın sulama çok az olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri