Köfteleri 1,5 dakika boyunca pişirin ve ardından diğer yüzüne çevirin. Diğer yüzde yaklaşık 1 dakika çevirin. Daha sonra ikinci turda 1'er dakika pişirme yapın(her iki yüzünü de 1'er dakika). Bu süre sonunda köfteleriniz büyük ihtimalle pişmiş olacaktır.
Köftelerin her bir yüzeyini ortalama 3 dakika pişirdikten sonra maşa ile çevirirseniz köfteleriniz daha leziz ve sulu olacaktır.
Orta Ateşte Pişirin
Bu nedenle köftenin hem içinin hem de dışının iyi bir şekilde pişmesi için kısık ya da orta ateş kullanmayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda çok fazla kızartmayın ki köftenin kurumasına neden olmayın. Köfte çok çabuk pişen bir yiyecek olduğundan ocakta çok kalmamasına dikkat edin.
📌Yağlı kağıt serili fırın tepsisine köfteler dizilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dk kadar pişirilir. Yağını bıraktığını ve hala daha kurumadığını göreceksiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Tencerenize çok fazla yağ koymamaya özen gösterin ve yağınız tamamen kızmadan köfteleri içerisine atmayın. Aksi takdirde köfteleriniz yağ çeker ve çok daha uzun sürelerde pişer. Hazırladığınız tüm köfteleri aynı anda yağa atmamaya özen gösterin. Bölümlere ayırın ve azar azar ilave ederek köftelerinizi kızartın.
Köfte pişmeye yakın olduğu zaman rengi değişir. Altı ve üzeri kızaran köftenin kokusu da değişir. Piştiğini düşündüğünüz köfteleri bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Köfteyi dağıtmadan ve ezmeden köfteye çatalı batırabilirsiniz.
Köfteyi önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Yaklaşık 25 dakika pişirin. Daha sonra köftelerin üzerindeki kağıdı alıp, tekrar fırına verin.
Yaklaşık 30-35 dakika içerisinde köfteler pişecektir. Tavada köfte pişirmek için öncelikle köfteleri hazır hale getirin. Köfteler hazır olduktan sonra tavanın içerisine bir çay bardağı kadar sıvı yağ koyun. Eğe köfte sayısı çoksa sıvı yağ miktarını artırabilirsiniz.
Öncelikle ortaya daha lezzetli ve yumuşak köfteler çıkartmak için yağ pişirme oranını dengeli tutun. Bu bilgi ızgara ya da fırında yapılacak köftelerden çok tava ile pişirme yapacaklar için önemlidir. Bir sonraki dikkat etmeniz gereken nokta ise köftelerin pişirme süresidir.
Mangalda köfteye yumurtanın konmayacağı söylenmektedir. Ancak bu isteğe bağlıdır. Yumurta genel olarak tutucu özelliği ile köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir. Ancak köftelerinize şekil verdikten sonra 1-2 saat dolapta bekletmeniz yumurta ile aynı işlevi görecek ve köftelerinizin dağılmasını engelleyecektir.
Köfteyi çok iyi yoğurmak gerekir. Buzdolabında en az 2-3 saat dinlenirse kendini toparlar. Daha rahat şekil verilir ve lezzetli olur.
- Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller.
Kıymaya tuz, karabiber, soğan, ekmek içini ilave ederek yoğurun. Yoğurduğunuz kıymayı top haline getirin ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Elinizi hafifçe yağlayın ve koparttığınız parçayı önce top haline getirin daha sonra iki avucunuz içinde bastırarak köfte şekli verin.
Eğer parmaklarınızı birbirinden ayırdığınızda cıvık, yapışkan, yumurta akı gibi uzayan veya sıvı bir kalıntı kaldıysa büyük ihtimal kıymanız artık bozulmuştur. Taze kıyma sıkıldığı zaman parçalanır ve nispeten sert bir kıvamdadır.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45-50 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun.
Köfteyi tutacak malzemeler: yumurta, un, ekmek içidir. Bu sayılan malzemeler köftede kıvam olarak ve şekilde olarak belirgin farklar sağlar.
4 - İçine Yumurta Mutlaka Girmeli. Yumurtasız Köfte Kayış Gibi Olur! Yumurta köftenin piştikten sonraki kıvamını veren en önemli malzemedir. Yumurtasız köfte kayış gibi olur.
Az pişmiş köfte yenir mi? Az pişmiş et birçok yararlı maddeyi hala korur, yüksek ısıya tabi tutulmadığı için yapısında çok fazla bozulmalar olmaz. Bu sayede vücudun ihtiyacı kadar et tüketildiğinde etten beklenen tüm faydalar da alınmış olur.
Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın. Bu yağlamaktan çok daha doğru bir yöntemdir.
Nuget ya da sosis gibi ürünlerin içeriğinde et, yağ, ekmek kırığı ve nişasta gibi malzemeler bulunabiliyor. Bu ürünlerdeki etler kıyıldıktan sonra baharat ve diğer malzemelerle karıştırılıp, harç haline getirilir ve şekillendirilir. Isının etkisi ile hücreler arasında bulunan su buharlaşarak genleşmeye neden olur.
Rendelediğiniz soğanın suyu varsa suyunu süzüp, kıymanın üzerine ekleyin. Diğer tarafta küçük bir kase içine 1 çay bardağı galeta unu koyun. Üzerine 1 şişe maden suyunu döküp, güzelce karıştırın. Maden suyu köftelerin sulu sulu, yumuşak ve çok lezzetli olmasını sağlıyor.
Limon suyu sayesinde etlerimiz daha yumuşacık ve lezzetli olacaktır. Fırın sıcaklığına dikkat; Mangal veya tava dışında eti fırında pişiriyorsanız, fırın sıcaklığın 180 derecede olması gerekiyor. Tuzu sonradan ilave et; Pişirme sırasında tuz eklemeyin. Sonradan tuzu eklerseniz etiniz sertleşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri