* Tavuk etlerini mangala yerleştirirken kömür ile arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakmaya özen gösterin. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. * Mangal kömürünün ateşlenmesinden önce içerisine limon dilimleri atılabilirsiniz.
Soğanlarımızı rendeliyoruz, posasını ayırıp suyunu genişçe bir kaba aktarıyoruz. İçine sarımsaklarımızı rendeliyoruz, yoğurt, zeytinyağı, salça ve baharatlarımızı koyup karıştırıyoruz. Daha sonra yıkayıp hazırladığımız tavuklarımızı içinde sosa bulanana kadar iyice karıştırıyoruz.
İçerisinde yağ, asit ve baharat olan her türlü sos tavuk etini marine etmek için idealdir. Et ile kömür arasında yaklaşık 15 cm'lik bir mesafe bırakın. Bu mesafe etin yavaş yavaş pişmesini ve böylelikle daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar.
Önce uzun pişen tavuk kanat ve tavuk butları pişirin. Tavuk diğer et çeşitlerine göre çok daha geç pişer. Daha sonra antrikot, pirzola, bonfile gibi et çeşitlerini pişirin. Asla köfte ve sucuk gibi ürünleri en önce pişirmeyin. Fazla yağ saldıkları için akan yağ mangal ateşinizin daha erken sönmesine yol açar.
İlgili 31 soru bulundu
1-Etlerin pişmesine bir-iki dakika kala mangal kömürlerinin üzerine biraz limon veya portakal kabuğu atarsanız, bunların yanmasıyla ortaya çıkacak olan aroma, özellikle balık ve tavuk ızgaralarınıza çok hoş bir lezet ve koku verir.
Mangalda ve ızgarada tavuk eti pişirmek isteyen kişilerin öncelikli olarak tavuğun hangi bölümünün pişirmeye en uygun olduğunu bilmesi gerekir. Pişirmek için en ideal bölümler tavuğun kanat, but, göğüs ve pirzola kısmıdır. Tavuk eti kırmızı ete göre daha kolay pişer. Bu nedenle pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir.
Az/Orta (52°C) Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 3'er dk pişirin. Dışı mühürlenmiş, kenarları kahverengileşmeye başlamış, içi kırmızıya yakın pembe olan az/orta derecesinde pişmiş etiniz yemeye hazırdır.
Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir. Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin.
En sık yapılan hatalardan biri de etlerin yapışmaması için ızgarayı yağlamaktır. Ancak bu, yağın kömüre akması ve mangalın lezzetinin kaçmasına neden olur. Etlerinizin mangala yapışmasını önlemek istiyorsanız ızgarayı bir sebzeyle (yarım kuru soğan çok iyi iş görür) ya da bir parça etle ıslatın.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Bir kaba 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyuyoruz. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kekik ekliyoruz. Terbiye sosunu tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpıyoruz. Dilerseniz baharat miktarlarını artırabilir, köri ve kimyon da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı, kimyon tohumu, rezene tohumu, elma sirkesi, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın. Etlerin üzerine gezdirip, iyice karıştırarak her taraflarına bulayın ve en az 30 dak. dinlendirin. Zeytinyağı, süt ve arzu edilen baharatlar, tuz, pul kırmızıbiber ve karabiberi iyice çırpın.
Izgarada pişireceğiniz tavuk etinizi, zeytinyağı, salça (az miktarda), arzuya göre soya sosu, karabiber, kekik, köri (az miktarda), kimyon, kırmızı biber gibi sevdiğiniz baharatlarla marine edebilirsiniz. Asıl dikkat etmeniz gereken, hangi marinasyonu kullanırsanız kullanın, marinasyonlu etlerinizi en az 1 saat ...
Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır.
Eti ızgara veya tavaya aldıktan sonra her iki tarafını 5-5,5 dk pişirin.
Kuzu eti ise daha yumuşak ve yağlı olduğu için mangallık etlere oldukça uyum sağlıyor. Özellikle, kuzu sırtı, pirzola ve küşleme mangal için en çok tercih edilen etler arasında geliyor. Kasabınızdan alacağınız kuzu sırtından külbastı veya kuzu şiş yaptırabilirsiniz.
Pikniklere veya evde mangal tadında hazırlanan etlere en yakışan yanı ile közde pişmiş sebzelerle yapılan salata ve mezeler menüyü zenginleştirecektir. Köze en çok yakışan sebzeler başta mısır, patlıcan, domates, kapya biber, soğan, patates ve sivri biber olabilir.
Süt, yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, salça, sarımsak, soğan rendesi, karabiber, tuz ve kırmızı biber ile hazırladığımız sosta 1 -2 saat dinlendiriyoruz. Daha sonra sosu içine çekmiş olan tavuklarımızı şişlerimize takıyoruz .
Ete kesinlikle terbiye sırasında tuz eklemeyin bu etin çok sert bir biçim almasına neden olur. Etleri pişirmeden 10-15 dakika önce terbiyesine tuz atın. Bu sayede etin kalitesini bozmadan tuz eklemiş olursunuz.
MANGALDA ET PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
İşte madde madde et alırken dikkat etmeniz gerekenler; -Mangalda en iyi pişecek et, kuzunun kaburgasından çıkan kalem pirzoladır. Dana etinde ısrarcıysanız antrikot ve bonfileden şaşmayın.
Tavuk eti kırmızı ete göre daha az kanserojen riski taşıyor
Çünkü yağlar yandığında direk ateşle temas ettiği için bazı toksik maddeler açığa çıkmakta, bu kalıntılar etlerle birlikte tüketilmektedir. Dolasıyla daha az yağlı etlerin tercih edilmesi zararlı maddelerin minimum olmasını sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri