Mantıksal/Matematiksel Zekâ Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
Mantıksal zeka, eleştirel düşünme ve mantık kullanarak sorunları çözme yeteneğidir. Dünyayı net ve düzenli bir şekilde görmemizi sağladığı için en önemli zeka türlerinden biridir. Bu zeka türü, sebep ve sonucu görme yeteneğine dayanır. Bu zeka türü matematik, bilim ve mühendislikte çok önemlidir.
Psikoterapist veya Danışman: İçsel zekaya sahip kişiler, insanların duygusal ve psikolojik sorunlarını anlama ve yardım etme konusunda doğal bir yeteneğe sahiptirler. Psikoterapist veya danışman olarak çalışmak, bu yetenekleri kullanmalarına olanak sağlar.
Görsel-Mekansal zekası güçlü olan insanlar, aktris, fotoğrafçı, mühendis, kameraman, mimar, heykeltraş, tasarımcı, dekoratörlük gibi meslek alanlarında başarıyla çalışabilirler.
dekoratörler, tasarımcılar ve kameramanlar görsel/uzamsal zekâlarını en üst düzeyde kullanan kişilerdir. Müzisyenler, şarkıcılar, besteciler, orkestra şefleri, koristler ve müzik aleti üreticileri müzikal/ritmik zekâsı güçlü bireylerdir.
İlgili 32 soru bulundu
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
İnsan odaklı çalışmayı gerektiren pazarlama, hukuk, danışmanlık, hekimlik, öğretmenlik, hizmet sektörü gibi alanlar için yüksek duygusal zeka sahibi olmak avantajdır. Mesleki başarıyı desteklemektedir.
9- Varoluşsal Zekâ Nedir? Varoluşsal zekâ, birçok kez mantık yürütmenin zor olduğu ve duyulup hissedilemeyen konularda etkin yorum yapabilme becerisiyle ilgilidir.
Müziksel Zekâ: Müziğin temel bileşenlerine(melodi, ritim, tempo, gürlük, armoni, müzik formları gibi) duyarlık, çalgı çalma, şarkı söyleme ve bestecilik yeteneği.
Mantıksal Zeka ve Matematiksel Zeka, eleştirel düşünme, soyut düşünebilme, sayılandırma ve nedenleme ile ilgilidir. Bu zeka türüne sahip olan öğrenciler, neden-sonuç ilişkilerini düzgün bir şekilde kurarlar ve anlamlandırırlar. Mantıksal kuralları uygulamakta zorlanmazlar.
Mantıksal-matematiksel zeka, sayılar ve mantıkla ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine sahiptirler. Matematikçiler, bilim insanları, mühendisler ve ekonomistler, mantıksal-matematiksel zekaya sahip bireyler arasında yer alır.
Mantıksal matematiksel zeka
Rakamlardan ve karmaşık hesaplardan hoşlanırlar. Matematik ve sayısal dersleri severler. Zihinden işlemleri kolaylıkla yapabilirler.
Sözel-Dilsel zeka alanı baskın olanların soyut ve simgesel düşünme becerisi yüksektir. Kavram oluşturma, dilbilgisi, şiir, hikaye yazma ve anlatma konularında beceriklidirler.
Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
Uzamsal zeka, günümüzde pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir zeka çeşididir. Çoklu zeka teorisinin bir alanı olan uzamsal zeka; nesnelerin farklı şekillerde görselleştirilmesi, yer, mekan ve yön problemlerinin çözülmesi ve detayların doğru bir şekilde algılanmasında oldukça işlevseldir.
İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
Özedönük zekâ
Bu zekâ türü, öğrenenlerin, kendi yaşantılarında ve kendi öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almalarına yol açacağı belirtilmektedir. Gardner, öğrencilerin çok azının, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alabildiğini ileri sürmektedir (Gardner, 1983).
Bilim insanları onlarca yıldır bu konuda çalışıyorlar ve kişinin duygusal zekâsının da mantıksal zekâsı kadar önemli olduğunu söylüyorlar. Başarılı insanların %90'ı mantıksal olduğu kadar duygusal olarak da zeki insanlardır. Duygusal zekâ hepimizin içinde bir parça da olsa var olan zekâ türüdür.
Kişilerarası-sosyal zekâ: Diğer insanlarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yeteneğidir. Öğretmen, psikolojik danışman, psikolog, politikacı, doktor, işadamı olabilirler.
Görsel Zekâ Nedir? Görsel zekâ; görülenlerin basit bir şekilde hafızada yer alabilmesi, görerek öğrenebilme ve öğrenilenler kapsamında bir sonuca varabilmenin mümkün olduğu zekâ türüdür. Görsel zekaya sahip ve bu alanda gelişim göstermiş bireylerin en iyi akılda tutma ve düşünce yolları; görmektir.
4+4+3 ( Sorgulayıcı ve sportif zeka)
Bu zeka türüne sahip olan insanlar, her şeyin bir nedeni olduğuna inanır. Bir konu hakkında her şeyi merak edip anında araştırmaya koyulurlar. Neden-sonuç ilişkisiyle olayları çözmeye çalışırlar. Kendi bedenlerine önem veren ve ruhlarını besleyen kişilerdir.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
1500 yıl önce Hintliler tarafından icat edilen satranç oyunu, hep bir zeka oyunu olarak görülmüş ve entelektüel seviyesi yüksek kişilerle ilişkilendirilmiştir. Satranç oynamanın sayısal yeteneği, problem çözmeyi ve beyin gücünü geliştirmenin yanı sıra IQ ve duygusal zekayı da geliştirildiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri