Kahramanmaraş'ta arazi dağılımı dağınık bir yapı arz etmekle birlikte tarıma uygun olan alanlar azımsanmayacak ölçüde %26'lık paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı ön plana çıkan ürünlerdir.
Kahramanmaraş'ta başlıca yetiştirilen ürünler arasında yer alan Buğday, Arpa, Nohut, Pamuk, Kuru Fasulye, Ayçiçeği, Şeker Pancarı, Mısır, Mercimek, Kırmızı Biber, Antep Fıstığı, Zeytin, Ceviz, Trabzon Hurması, Ayva, Sofralık Üzüm, Kurutmalık Üzüm, Kiraz, Elma, İncir, Nar, Kivi, Sumak, Domates, Patlıcan, Acur, Maydanoz, ...
27 bin çiftçi sırasıyla, şekerpancarı, buğday, mısır yonca (yeşil ot), arpa, fiğ (adi-yeşil ot), korunga (yeşil ot) ayçiçeği (çerezlik), pamuk (kütlü), soya fasulyesi, yerfıstığı (kabuklu) ekimi gerçekleştiriyor. Bu ürünlerle birlikte Kahramanmaraş çiftçisinin 2021 yılı tarıma katkısı ise 7 milyon 117 bin TL'ye ulaştı.
Genel olarak Kahramanmaraş ekonomisine yön veren dinamizm sağlayan sektörler; tekstil, metal mutfak eşyası, gıda, kâğıt sanayi ve kuyumculuktur. Kahramanmaraş'ta sanayinin sektörel dağılımına bakıldığında, 17 sanayi kolunda toplam 1.028 sanayi tesisinin faaliyet gösterdiği görülmektedir.
İl topraklarının % 42'si orman ve fundalıklar, % 27'si ekili- dikili alanlarla, % 24'ü çayır ve meralarla kaplıdır. Dağların çoğu orman ve maki ile kaplıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kahramanmaraş Türkiye'nin, 14.327 km²'lik yüzölçümü ile 11.nüfusa göre 18., büyük vilayetidir. Topraklarının %59,7'si dağlarla, %24'ü plato ve yaylalarla %16,3'ü ovalarla kaplıdır. Deniz seviyesinden 568 m. yüksekte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
Abdal Halil Ağa ve aşireti ekonomik anlamda zor günler geçirmesine rağmen Maraş'ın en zengin adamı olan Agop Hırlakyan'ı hatırı sayılır bir para ile yaptığı teklifi reddettiği haberi kısa süre içerisinde şehirde yayıldı.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen yirmi dört Oğuz boyunun tamamı mevcuttur. 2012'de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
Bu şehri anınca tabi ki akla ilk gelen şey dondurmadır. Dünyaca ünlü Yaşar Usta Pastanesi ve bir marka haline gelen MADO ( Maraş dondurması ) bilmeyen yoktur. Bunları hatırlatmadan olmaz dediklerim de var elbet acem pilavı, kallili köfte, sömelek köfte, kuzu etinden yapılan elli böğründe, maraş tava ve tarhana cipsi.
Karadeniz fındığından daha iri olan Maraş fındığı, yöre halkının temel geçim kaynakları arasında yer alıyor.
İlimiz 14,346 km2'lik yüz ölçümü ile Türkiyenin 11. büyük vilayeti durumundadır. Merkez ilçe deniz seviyesinden 568 m. yükseklikte olup, ilin kuzey kesimleri oldukça dağlıktır.
KAHRAMANMARAŞ'TA MUZ MU YETİŞTİRİLİR? EVET YETİŞTİRİLİR!
Kahramanmaraş'ın düşük rakımlı kesimlerinden tüm portakal çeşitlerini rahatlıkla yetiştirebilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Kahramanmaraş'ın her yerinde kivi yetiştirilemez, bir bağcılık gibi elma gibi yada cevizdeki gibi bir potansiyeli olmayacaktır. Çünkü kivinin yetişmesini belirleyen ekolojik koşullar İlimizde sınırlı yerlerde mevcut. Diğer meyvelerin yetişmesinde sorun olan bölgelerde alternatif meyve olarak yetiştirilecek.
Bu ilimizi çevresinde bulunan iller; Malatya, Sivas, Kayseri, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman'dır. Kahramanmaraş, Türkiye'nin kalabalık şehirlerinden bir tanesidir. Bu şehrimiz 2021 yılı Türkiye nüfus sıralamasında 18. sırada yer almaktadır. Bu kahraman ilimizin nüfusu 1.168.163'tür.
Bunların yanında Maraş adının Arapça "zelzele - titreme" anlamına gelen "Re'aşa" fiilinden türeyerek "Mer'aş" olduğunu da iddia edenler bulunmaktadır. Osmanlılar döneminde şehrin adı bölgede Dulkadiroğulları Beyliği'nin kurulmasından dolayı Zülkadir şeklinde de ifade edilmektedir.
Maraş merkezde oturan Abdallar, Maraş halkının Sünni-Hanefî mezhebine biçimsel olarak aynen uymaktadırlar.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Türkiye'nin en büyük 1000 sanayi kuruluşu arasında Kahramanmaraş firmalarının 24'e çıktığını, bununla birlikte kentin Türkiye'nin en başarılı 11. şehri olduğunu söyledi.
Buna göre en zenginler listesinde birinci sırada Adıyaman Besnili iş insanı SASA Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemlioğlu 5,3 milyar dolarlık servetiyle yer aldı. İkinci sırada Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker yer alırken, üçüncü sırada ise İbrahim Erdemoğlu'nun kardeşi Ali Erdemoğlu bulunuyor.
1984 yılında ÖKSÜZ ve GÜMÜŞER ailelerinin öncülüğünde kurulan Kipaş Holding, Kahramanmaraş'ın ilk ve tek holdingi konumundadır. 6 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Başta tekstil olmak üzere; çimento, kâğıt, enerji, eğitim ve lojistik yatırımları olan Kipaş Holding bünyesinde ise 11 bin çalışan bulunduruyor.
Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat, büyükşehir metropol ilçeleridir. Diğer ilçelerinden nüfusu ve alanı en büyük ilçesi Elbistan'dır.
1853-1856 yılları arası Adana Eyaletine bağlanmış. 1865 tarihi itibari ile de Halep Vilayetine bağlı bir yönetim birimi olmuştur. 1914 yılına kadar süren bu yönetim; daha sonra bağımsız bir sancak haline gelmiştir. Bu sancağa Pazarcık, Elbistan, Zeytun ve Andırın kazaları bağlanmıştır.
Dağlar: İl kapsamı içinde belli başlı dağlık alanlar genellikle Güneydoğu Torosların uzantılarıdır. Bunlar Engizek dağı, Ahırdağı, Amonos ( Nur) dağları, Nurhak dağları, Kandil dağları, Sarımsak dağı, Düldül dağı ve Binboğa dağlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri