Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır. Bu fark lezzet, doku ve beslenmeye etki eder.
Piyasada başka rakibi olmadığı ve ABD'den ithal edilen soya fasulyesi yağından üretildiği için, onlarca yıldır lider margarin markası oldu. Türkiye'de üretilen margarinlerin genel markasıdır. Türkçede herhangi bir margarine genellikle Sana yağı denir.
Margarin, tereyağının yerine kullanılmak üzere üretilmiş olan, çeşitli bitkisel ve hayvansal yağlardan doğal veya kimyasal olarak elde edilen yağ çeşididir.
Margarinler sağlıklıdır çünkü margarin bitkisel yağlardan üretilir. Kolesterol ve trans yağ içermez, beslenme çeşitliliğine katkı sağlar. Margarin, Omega 3 ve Omega 6 yağları içerir. Ayrıca margarinde A ve D vitaminleri bulunur.
Bitkisel Yaglar (%70) (degisen miktarlarda palm, hindistan cevizi, kanola, pamuk, aspir, ayçiçek, keten tohumu), Su, Yagsız Pastorize Süt, Emülgatör (Yag asitlerinin mono ve digliseritleri, Ayçiçek Lesitini), Tuz (en fazla %0,3), Koruyucu (Potasyum Sorbat), Asitlik Düzenleyici (Sitrik Asit), Aroma verici, Renklendirici ...
İlgili 29 soru bulundu
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Margarin ham maddesi olan yağların bitkisel özellik taşımalarına karşın üretim süreci sentetik ve yapaydır. Sonuç olarak da zamanla kalp hastalığı gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Kolesterol oranını yükseltmesi de bir başka olumsuz etkisidir. Yeni doğum yapmış annelerin sütünü azaltabilir.
Margarin sebze yağlarından yapılır, o yüzden kolesterol içermez. Margarin, tereyağına kıyasla “iyi”, yani çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar yönünden de yüksektir. Bu yağ türleri, doymuş yağların yerine kullanıldığında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), başka deyişle “kötü” kolesterolün düşürmeye yardımcı olur.
Pilav yapacak veya kahvaltıda ızgara ekmeğe margarin sürerseniz sorun yok. Türkiye'de üretilen margarinlerin yüzde 90'ında trans yağ yok.
Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır. Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır.
Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür. Hamur işlerinde kullanıldığında o tarifin daha geç bayatlamasını sağlar, daha kıyır kıyır ve daha dayanıklı hamurlar yapmanızı sağlar.
Bitkisel margarin; çeşitli bitkisel yağ karışımlarının değişik oranlarda su veya süt yağı karıştırılmasıyla elde edilen bir yağdır.
Margarinlerin yapımında hangi yağlar kullanılmaktadır? Türkiye'de üretilen margarinlerde genellikle ayçiçeği, soya, pamuk, kanola, palm ve türevleri gibi bitkisel yağlar kullanılmaktadır.
Yumuşak kıvamı sayesinde kahvaltılarda ekmeğe sürülmesi oldukça kolaydır. Kızartmalar dışında tüm tariflerinizde pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
Daha hafif, içi daha yumuşacık kurabiyeler için sıvı yağ, ağızda kıyır kıyır dağılan kurabiyeler için ise tereyağını tercih edebilirsiniz.
* Margarin beslenme çeşitliliğine katkı sağlayan bir besindir. * Margarin; Omega 3 ve Omega 6 yağları içermektedir. * Margarinde A ve D vitaminleri bulunmaktadır. * Margarin iyi bir enerji kaynağıdır.
Kesin miktar, margarini üretmek için hangi bitkisel yağların kullanıldığına bağlıdır. Örneğin, soya fasulyesi yağı bazlı margarinler yaklaşık olarak %20 oranında çoklu doymamış yağa sahiptir ve çoklu doymamış yağ genellikle sağlıklı kabul edilir. Doymuş yağa kıyasla da kalp sağlığı için faydalı sayılabilir.
Yeni Sana Klasik %70 bitkisel yağ içerir. Trans yağ içermez. %100 Helal Sertifakalıdır.
Yağ, yemeklerin yapısını etkilemediğinden dolayı yemeklerde tereyağ yerine margarin kullanmanızda (sağlık ve lezzet kaygılarından bağımsız olarak) herhangi bir sakınca yoktur.
Bitkisel margarin, çeşitli bitkisel yağların kısmi hidrojenasyonu sonucu elde edilen sertleştirilmiş rafine yağlardan veya bu yağlara çeşitli bitkisel rafine yağların karıştırılmasıyla elde edilen ve içerisinde emülsiyon halinde su, süt veya sıvı süt ürünleri bulunabilen yağlardır.
Margarin yemeklerde kullanılır mı? Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Gün içerisinde tükettiğiniz hayvansal besinleri göz önünde bulundurarak sadece besinlerden aldığınız doymuş yağlar ile günlük öneriyi oldukça karşılayacağınız için, yemek hazırlarken doymamış yağlara yönelmenizi öneririz. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri