Hüseyin Rahmi'nin, Ahmet Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ve Râ- kım Efendi adlı romanının müspet kahramanı Râkım Efendi'ye benzet- mek istediği Maşuk Bey, tıpkı Râkım Efendi gibi bir devlet dairesinde kâtip olarak çalışmakta, bu resmî vazifesinin yanında ek işler de yaparak daha fazla para kazanmaktadır.
Hüseyin Rahmi'nin yanlış batılılaşma temalı ilk romanı. Âyine / Şık, yazarın ilk eseri olması ve ifade tarzı bakımından bazı acemilikler taşır ve Ahmed Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kuvvetli etkisi altındadır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır.
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Kırık Hayatlar romanının kahramanı Ömer Behiç isimli Avrupa'da öğrenim görmüş, evli, iki çocuklu bir doktordur.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
Roman kahramanı İrfan Galip Halley yıldızına dair verdiği konferanslarda kadınları korkutmaktan büyük zevk duymaktadır. Bu konferanslar sayesinde ise Feriha ile tanışır... Rüyalar ve gazete haberleriyle süslenen Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç romanı baştan sona merak ögesi ağır basan bir romandır.
Mürebbiyede, ülkesi Fransada dikiş tutturamayarak İstanbula gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Anjelin öyküsü anlatılır. Daha önce uyumlu bir yaşamı olan konak halkının erkekleri, Anjelin gelişiyle baştan çıkarlar ve konağın dirliği bozulur. Yazar, bu romanında ikiyüzlü aile ahlakını yermektedir.
Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanında, bugüne göre kalabalık sayılabilecek bir aileyle karşılaşırız. Olayların cereyan ettiği Dehrî Efendi ailesi Boğaz kıyısında bir yalıda oturmaktadır. Dehrî Efendi'nin, hayatta olmayan hanımından Şem'î adlı bir oğluyla Melâhat adında bir kızı vardır.
hüseyin rahmi gürpınar'ın yazmış olduğu şık romanının alafranga özentisi olan hayatta önem verdiği tek şey alafrangalığı ile hava atma çabası olan klasik yarı aydın,yenileşmeyi kabukta gerçekleştiren şık tip.
İntibah ya da diğer adıyla Sergüzeşt-i Ali Bey, Namık Kemal'in, Gazimağusa'da sürgündeyken yazdığı, ilk kez 1876'da yayımlanan bir romanı. Romanda iyi yetişmiş Ali Bey'in, uygunsuz bir kadın olan Mahpeyker'e aşık olması ve bu aşkın Ali Bey'e maddi ve manevi olarak yıkım şeklinde sonuçlanması anlatılır.
Refik Halit Karay'ın Bugünün Saraylısı adlı romanı dört bölümden oluşur. Roman, baş kahramanı Ayşen'in İstanbul'a gelişi ve küçük şehir hayatından yük- sek sosyeteye geçişiyle orantılı olarak bölümlere ayrılmıştır.
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
Mehmet Rauf, Eylül romanını Suad –Süreyya çifti ile Süreyya'nın halazadesi Necip arasındaki gönül münasebeti üzerine kurar. Süreyya, Taşocağı'ndaki bağ evinden sıkılır. Necip de, Beyoğlu ile tezat teşkil eden bu mekânda sıkıldığını belirtir.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir. Edebî değeri olmadığı için hiç hoşlanmadığı, zevk de al- madığı halde, sadece para kazanmak amacıyla Fransızca'dan polisiye ro- manlar tercüme eder.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Kitap, ana eleştirel teması olarak II. Meşrutiyet dönemi sonrasındaki yönelimleri konu ediniyor. O dönemdeki düşünsel ve siyasal eğilimlerin olumsuz bir yansıması olarak okura sunulan Efruz Bey, kitapta bir şarlatan olarak tasvir ediliyor.
Ömer Seyfettin, 180'e yakın kitap yazmıştır.
Ömer Seyfettin bazı hikâyelerinde de gerçeklik izlenimini veya yanılsamasını bilerek yok eder. Hikâyenin kendisi tarafından uydurulduğu izlenimini yaratır. Bütün bu sebepler dolayısıyla yazar, Realizm akımından çok Romantik akımın temel özelliklerine daha yakındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri