Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar içinde ise kilo alımı gibi sorunlar da yer alır.
Az önce de belirttiğimiz gibi leblebi en fazla bir avuç yenmeli. Fazlasını yerseniz çok kısa sürede çok fazla kilo almanız mümkün. Kontrollü bir şekilde tüketirseniz de kilo verebilirsiniz. Tabi bunu bir ara öğün olarak diyetiniz doğrultusunda yemeniz gerekiyor.
Bu gelenek yıllardır devam etmektedir. Leblebi birçok türde reyonlarda yer alır. Sarı leblebi, beyaz leblebi ve baharatlı tatları ile damak zevklerine hitap eder. Pek çok diyetisyen ara öğünlerde danışanlarına leblebi tüketmelerini tavsiye eder.
İçerisinde barındırdığı zengin A,C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, bakır, potasyum ve yüksek miktarda sodyum içermektedir. Lif bakımından zengin olan sarı leblebi; kalp ve böbrek sağlığından, cilt ve saç sağlığına kadar birçok alanda fayda sağlamaktadır.
İlk olarak, sarı leblebi lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Lif, bağırsak hareketliliğini artırarak kabızlığı önlemeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur.
İlgili 22 soru bulundu
Beyaz leblebi aşırı tüketildiği zaman her besinin aşırı tüketiminde olabileceği gibi bazı ters etkiler de yaratabilir. Hazımsızlık ve sindirim problemlerini düzene sokmak için kullanılan beyaz leblebi eğer fazla tüketilirse bağırsaklarda şişkinlik, gaz ve kabızlık oluşmasına neden olabilir.
Kunak, midede gaz, yanma varsa sarı leblebinin yenmesi gerektiğini, böylece midenin rahatlayacağını belirtti.
Beyaz leblebi, hammaddesi nohut olan, en faydalı ve lezzetli yemişlerin arasında bulunmaktadır. Genel olarak nohudun yüksek ısıda işlenmesi neticesinde çerez tabaklarımızda yerini alan beyaz leblebiler, ısıtma ve kavurma işlemlerine tabii tutulması neticesinde beyaz rengini almaktadır.
Sarı leblebinin faydaları kolesterolü düşürmeden kilo vermeye kadar oldukça geniş bir yelpazeye uzanmaktadır. Oldukça faydalı olan bu baklagil lif, çinko, bakır, beta-sitostero açısından oldukça yüksektir. Ayrıca, sahip olduğu çok sayıdaki yeteneği içerdiği demir mineraliyle ilişkilidir.
İçeriğindeki B6, C vitaminleri, lif ve potasyum sayesinde kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Leblebide bulunan zengin lif; kötü kolesterolü düşürür. Bu sayede inme, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski düşer.
Leblebi üretimde kırmızı ve iri nohutlar kullanılır. Çorum yöresinde üretilen nohutlar daha çok sarı leblebiye dönüştürülürken, Ege bölgesinde yetiştirilen nohutlar daha çok beyaz leblebiye (sakız leblebisi) dönüştürülür.
Leblebide K, B6, A, C ve E vitamini gibi sağlık için çok değerli vitaminler bulunur. Sodyum açısından da zengin olan leblebi ayrıca demir, bakır, potasyum, fosfat, manganez ve çinko içerir. 100 gram leblebide bulunan besin değerleri de şu şekildedir.
Sarı Leblebinin Faydaları
İçerdiği vitaminler (kalsiyum, fosfat, manganez, magnezyum, çinko) sayesinde vücut direncinizi artırıyor. Gününüzü daha rahat geçirmenizi sağlıyor. Protein kaynağı olduğu için özellikle spor yapanlara faydası bulunuyor. Bu şekilde almanız gereken besin değerlerini düzene koyabilirsiniz.
1 porsiyon leblebi (28 gram) yaklaşık 129 kalori içerir.
Diyet listelerinde özellikle yer alan beyaz leblebiyi sabah aç karnına ya da ara öğünlerde tüketmek uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca, gece acıkmalarına karşı da son derece iyi gelen bir besindir.
Leblebi mide özsuyunun dengelenmesini sağlayarak reflü, gastrit gibi mide hastalıklarının şikâyetlerinin azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu gibi hastalıkların iyileşmesine katkı sağladığı da bilinmektedir. Sindirim sistemini düzenleyerek bağırsaklarda oluşabilecek ishal gibi rahatsızlıkların önüne geçer.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Mideyi rahatlatır. Kan basıncını dengeleme özelliği vardır. Enerji sağlayarak yorgunluk ve halsizliği azaltır. Bağırsakların çalışmasını destekler.
Doğal olarak sodyumda düşük olan sarı leblebi, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur. Yüksek protein ve demir içeriği sayesinde sarı leblebi saç dökülmesi yaşayanlar için harika bir doğal takviye görevi görebilir.
Uzmanlar, günde 2 avuç kadar leblebi tüketmeyi öneriyor. Günde 2 avuçtan daha fazla miktarda leblebi tüketmek ise gereğinden fazla sayıldığı için vücutta bazı önemli sorunlara yol açabilir.
Leblebi, öğünlerle birlikte tüketilebilir veya ara öğünlerde atıştırmalık olarak kullanılabilir. Beyaz leblebi diyeti yaparken, tüketilen beyaz leblebi miktarını kontrol etmek önemlidir. Günde 1-2 avuç beyaz leblebi tüketmek yeterli olabilir. Ancak, günlük kalori ihtiyacınıza bağlı olarak, tüketilen miktar değişebilir.
Sarı leblebi mi? Sarı leblebi, beyaz leblebiye kıyasla daha çok tercih edilse de aslında beyaz leblebinin daha faydalı olduğu görülmektedir. İçerdiği yağ oranının daha az olması sebebiyle beyaz leblebinin kalorisi de daha azıdır. Ayrıca daha az işlem gören beyaz leblebi, protein ve lif konusunda da daha zengindir.
Sarı leblebi içindeki bileşenler sayesinde mide suyunu emer ve yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur. Reflü, gastrit gibi mide hastalıklarına çok iyi gelen sarı leblebi, düşük kalorisi ve yağ yakıcı özelliğiyle de diyetisyenimiz tarafından zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye edilmektedir.
Kalsiyum, manganez, fosfat, magnezyum, çinko gibi mineralleri içerirken K vitamini gibi vitaminler de içermektedir.
Evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri