Beklemiş poğaçayı buzluğa koymak çok fazla işe yaramaz. Mayasız poğaçalar, mayalı poğaçaya göre daha uzun ve daha rahat bir şekilde saklanır. Çünkü mayalı poğaçalarda bakteri üretimi daha hızlı olduğu için, dondurucuda saklamak istediğiniz sonuçları almanızı önleyebilir.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz. İçi patates ya da peynir dolgulu ise 3 ay, sade poğaça ise 6 ay kadar buzlukta saklanabilir.
Peynir, patates, zeytin ya da diğer börek türlerinizi pişmemiş şekilde 4-5 aya kadar buzlukta bekletebilirsiniz.
Poğaçaların daha uzun süre tazeliğini koruması için raflardan alındıktan sonra saklama kaplarında muhafaza edilmesi gerekir Hava almayan kaplar sayesinde geç bayatlayan poğaçaların gevrekliği, yumuşaklığı ve tazeliği daha uzun süreler korunabilir.
İlgili 25 soru bulundu
*Derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın. Bu şekilde buzluğa yerleştirin.
Peynirli veya patatesli poğaçalar, dondurucudan çıkartıp ısıtıldığında aynı tadı vermeyebilir. Poğaçayı, 6 aya kadar buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Çözünmesi için önce buzdolabı rafına çıkartmanız, ardından fırında pişirmeniz gerekir.
Daha sonra streçleyip poşete geçirilir ve derin dondurucuya atılır. Pişirmek istediğiniz zaman yumurta sarısı sürüp buzlu olarak fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180-190 derece kızarana kadar pişirilir.
Hazırlanan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılıp akşamdan buzdolabına kaldırılır ve sabah hazırlanabilir.
Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir. Saklama koşullarına uygun hazırladığınız hamuru, doğru ambalajlama yöntemi ile paketledikten sonra dondurucuya kaldırabilir, ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Buyurun. Öncelikle yumurta, yoğurt, tuz ve kabartma tozunu hamur yoğuracağımız kaba alıyoruz ve elimizle güzelce karıştırıyoruz. Sonra üzerine ele yapışmayan kıvama gelene kadar un koyuyoruz ve özlü bir hamur elde ediyoruz. Sonra bu hamuru buzdolabı poşetine koyuyoruz ve buzluğa kaldırıyoruz.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olmasını sağlayan bu detaya göre hamurun düzgün bir şekilde mayalanması için bir kabın içerisinde, üzeri hafif nemli bir bez ile örtülerek bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Eğer mayasız bir hamuru buzdolabında saklamak istiyorsanız yine ağzı ve üzeri sıkıca kapalı şekilde 1 hafta kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Taze fasulye konserveleri, bin bir çeşit domates sosları, köz patlıcanlar ise en leziz kış hazırlıklarındandır. Bamya sevenlere ise bamyanın dondurucuya atılmış hali mutlaka tavsiye edilir. Turşu, tarhana ve erişte ise hemen ilk akla gelen kış hazırlıklarındandır.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri