Türkiye'de de hurma üretimi yapılmaktadır ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Adana, Mersin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari gibi illerde hurma bahçeleri bulunmaktadır. Türkiye'de yetiştirilen hurmaların çoğu tüketilmez, ihracat için üretilir.
Türkiye'de Hurma Ağacı Nerede Yetişir? Hurma ağacı, Türkiye'nin iklim koşullarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde yetişebilmektedir. Ancak her bölgede hurma ağacı yetişmesi mümkün değildir. Özellikle de sıcak ve nemli iklimlerde kolayca yetiştiği görülmektedir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir. Hurma nerede yetişir sorusunun cevabından sonra ise hurma ağaçları ile ilgili kısmı açıklayalım.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
İlgili 31 soru bulundu
En Güzel Hurma Nerenin Hurması? Türkiye'de en sık tercih edilen hurma çeşitleri arasında Medine (Mebrum Hurma) dikkat çeker. Etli ve yumuşak yapılıdır. Lezzetlidir.
Kansızlığı önler. Trabzon hurması olarak da adlandırılan cennet hurması, içerdiği demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucu meydana gelen kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Bir başka özelliği ise hurma ağaçlarında erkeklik ve dişilik bulunmasıdır. Döllenerek meyve veren hurma ağaçlarının cinsiyetleri vardır ve bunlar fahl ve ünsa olarak adlandırılırlar. Fahl, erkek hurma ağacına, ünsa ise dişi hurma ağacına verilen isimdir.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
Medjoul hurması genellikle en pahalı hurma çeşidi olarak kabul edilmektedir. Büyük ve etli yapısı, tatlı tadı ve yoğun besin değerleri nedeniyle tercih edilen bir hurma çeşididir. Berhi hurması ise sulu ve yumuşak dokusuyla bilinir ve genellikle taze olarak tüketilir.
Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir. Renksiz, soluk veya mat bir görünüme sahip hurmalar genellikle taze değildir. Lezzet: İyi bir hurma, tatlı, kremsi ve lezzetli olmalıdır. Çok tatlı veya bozulmuş bir tadı olan hurmalar taze değildir.
BERHİ YAŞ HURMA Ramazan sofralarında nadir de olsa görülen bu hurma, yaş hurmaya göre daha serttir. Hamile ve emziren kadınlara tavsiye edilir.
Medine Hurması Nasıl Anlaşılır? Medine hurmasının ayırt edilmesindeki en önemli nokta hurmanın rengidir. Renkleri diğer hurmalara göre kıyaslandığı zaman biraz daha açık tonlardadır. Aynı zamanda üst kısımlarında oldukça alacalı bir ton bulunur.
Hurma, palmiye ailesinden olan bir meyvedir ve genellikle sıcak ve nemli iklimlerde yetişir. Bu nedenle, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya gibi bölgelerde en yaygın olarak yetiştirilir.
Hurma, Kansızlık Riskini Düşürür
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Amerikan hurmaları -35 derece soğuklara dayanıklıdır. Kazık kök yapıları nedeniyle susuzluk ve nem düşüklüğüne daha dayanıklıdırlar.
Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir. Bu yavrular bizzat ağacın gövdesinden çıkarlar ve belli bir zaman sonra yavru filiz sanki bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır, annenin yakınına bir yere dikilir.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Hurma, cildin elastikiyetini korumaya yardımcı olan ve cildi pürüzsüz olmasına etki eden C ve D vitamini kaynağı olarak bilinmektedir. Hurma ayrıca yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir ve melanin (cilt pigmenti) birikimini önlemektedir.
Limon, C vitamini bakımından zengin bir meyvedir ve demirin emilimini artırır. Bu nedenle, limon ile hurmanın birlikte tüketilmesi, vücuda hemen etki ederek demirin daha iyi emilmesine yardımcı olur. 📍 Lif yönünden zengin olan hurmayı limonla tükettiğiniz zaman bağırsakların çalışmasını düzenler.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri