Döviz işlemlerinde iki farklı kur oranı kullanılıyor. Farklı para birimi, ülkenin kendi para birimi karşılığında satıldığında döviz satış kuru, ülkenin kendi para birimi karşılığında farklı para birimi alındığında ise döviz alış kuru geçerli oluyor.
Türkçede yabancı ülkelerin paralarına döviz denilmektedir. Efektif ile döviz arasındaki fark, efektif nakit paradır, döviz ise kâğıt üzerindeki paradır.
Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın literatüründe yer alan bu kavram, piyasada sıklıkla kullanılır. Efektif para, TCMB'nin hem alımını hem de satımını yaptığı ve Türk lirası cinsinden kurunu belirlediği dövizdir.
Merkez Bankasınca ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar içinse döviz alış kurunun uygulanacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Satış kurları alış kurlarının üzerindedir, yani banka dövizi düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satar. Alış ve satış kurları arasındaki farka kur marjı denir.
Alış satış farkı ise Bid Ask Spread olarak tanımlanmakta, işlem gören herhangi bir finansal ürünün alış fiyatı ile sunulan satış fiyatı arasındaki farkı temsil etmektedir.
Nominal döviz kuru, reel döviz kuru, efektif döviz kuru ve çapraz döviz kuru en yaygın olarak bilinen döviz kuru türleri olsa da, döviz piyasasının çeşitliliğini ve farklı ölçüm yöntemlerini yansıtan çok sayıda döviz kuru türü vardır.
TCMB'nin literatüründe de yer alan hazır para yani efektif kavramı, piyasalarda sıkça kullanılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın hem alımını hem de satımını gerçekleştirdiği ve TL cinsi üzerinden kurunu belirlediği dövize efektif para denilmektedir.
En kısa haliyle reel efektif döviz kuru formülü “e.( Pf/P)” şeklindedir. Bu formüldeki harfler şu anlamlara gelir: E= Nominal Kur. Pf= Dış ülke TÜFE'si (yabancı ülke fiyat düzey)
Efektif alış kurları, mükelleflerin nakit yabancı paraları için uygulanmaktadır. Tebliğde 11 tane ulusal para birimi ve Euro kurları yer almaktadır. Banka hesaplarında fiziki olarak tutulan yabancı paralar da efektif alış kuru ile değerlenmektedir.
En yalın anlatımıyla iki farklı ülkenin parası arasındaki değişim oranına, bir başka deyişle yani yabancının milli para cinsinden fiyatına 'kur' denir. Bu iki para birimi arasında değiştirilmesi sırasında, yani alış-veriş yapılırken oluşan farka da 'kur farkı' deniyor.
Elinizde bulunan yabancı paranızı aynı şekilde bankalar veya döviz büroları aracılığı ile Türk Lirasına çevirme işlemidir.
Temel olarak serbest piyasalarda döviz kuru talebe göre oluşur. Yani ülkenin yerel para birimine olan talep, yerel veya global piyasalarda artarsa yerel para biriminin değeri diğer para birimlerine kıyasla yükselir. Tersi bir durumunda ise düşer.
Efektif satış kuru, döviz satış kurundan daha yüksektir. Efektif ilk olarak “gerçekleşmiş” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin efektif kur gerçekleşmiş kur anlamında kullanılmaktadır. Başka bir tanımla, banknot şeklindeki yabancı paralara efektif denir.
Dolar TL hesaplamalarında dolar kuru eldeki dolar miktarı ile çarpılır. Örneğin bir dolar 5 TL ise eldeki dolar miktarı 5 ile çarpılır. Bu örneklerde döviz kurları tam sayı olarak belirtilse de aslında döviz kurları virgüllü sayılardır.
Borsa Dünyası açısından önemli bir kelime olarak efektif, para ile ilgili şeklinde ifade edilmektedir. Özellikle bankacılıkta nakit para ya da banknot ve metal para olarak öne çıkıyor. Daha çok sürekli olarak alışverişinin gerçekleştirdiği ve canlı olan borsa yöntemi biçiminde de anlatılabilir.
Fiili (Efektif) Brüt Gelir; potansiyel brüt toplam gelirin boşluk ve tahsilat kayıplarından arındırılmış halidir. Boşluk kaybı, gayrimenkul içinde kiraya verilememiş (boş kalmış) birimler nedeniyle elde edilemeyen gelirleri ifade etmektedir.
İkili kur; piyasada birisi bankalar arası kur diğeri de serbest piyasa kuru denilen iki farklı kurun oluşmasıyla görülen durumu ifade eder. Dış dünyaya önemli ölçüde kapalı ekonomiler, sermaye kontrolü yaptıkları ve yabancı para alış verişini yasakladıkları için dolarizasyon pek görülmez ama birden fazla kur oluşur.
Reel döviz kuru
Kısaca şöyle söyleyebiliriz... Nominal döviz kuru yerli ve yabancı paranın değer birimi ederi iken, reel döviz kuru iki yabancı ülkedeki kıymetli eşyaların birim değeri fiyatıdır. Reel döviz kuru ise bir ülkenin ithalat ve ihracat alanındaki değerini göstermektedir.
Döviz kuru sistemleri genel olarak iki şekilde incelenmektedir. Özünde döviz kurları sabitte (fixed) ve esnek olarak ise (flexible) olarak iki grupta incelenmektedir.
Enflasyon oranı, faiz oranı, fırsat maliyeti, yatırımların verimli değerlendirilmesi veya likidite tercihleri gibi nedenlerle ileride elde edilecek 500 TL'nin, bugünkü 500 TL'ye eşit olmamasına, finans biliminde “paranın zaman değeri” denir.
Spread (Makas) Nedir? Yatırımcının işlem yaparken ödediği alış-satış fiyatı arasındaki fark olan işlem maliyetine spread denir.
Banka ofisleri ve Şubelerindeki Döviz Bürolarında kasa servisi ve işlemleri için çalışma saatleri değişti, yani: Nakit alımı ve para çekme 09:30-17:00 saat arasında yapılır (öğle arası 13:00-14:00 arasında); Döviz bürolarında döviz alım satımı 09:30-17:30 saat arasında (öğle arası 13-00-14-00 arasında) yapılır.
Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini kısmaya dönük önlemleri artırırken, döviz kurlarında makas hızla açılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri