Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır. Üslûbu, şiirlerindeki olaydan ve fikirden daha önce göze çarpar. Süse ve yapmacığa kaçmadan yaşayan halk ifâdeleriyle kurulmuş, çekici bir anlatışı vardır.
Benimsediği sanat anlayışı, tercih ettiği edebi tür ve realizmin onun yaşadığı dönemde yaygın olarak kullanılan bir edebiyat akımı olması, Mehmed Âkif'in şiirlerinin gerçekçilik akımının bazı özelliklerini taşımasına sebep teşkil etmiştir.
Akif'in İslamcılık fikri için yaptıklarına değinilmiştir. Onun İslamcılık anlayışı ve beklentilerinin neler olduğu ve bu beklentileri gerçekleştirmek için yaptığı çalışmalar dikkate alınmıştır. Akif halkı, Asr-ı Saadet zamanındaki İslam yaşamı gibi, bir hayatın yaşanması gerektiği fikrini savunmuştur.
Çocukluğundan itibaren klâsik edebiyat geleneği içerisinde yetişen Mehmet Âkif'in şiirlerinde, şekil açısından eskiye ait pek çok unsur ve özellik bulunur. Şair, bütün şiirlerini divan edebiyatı nazım şekillerin istifade ederek aruz vezni ile yazmıştır.
O, toplumla bağı olmayan bir sanat anlayışının geçerli ve tutarlı olmadığını düşünür. Ona göre sanatın istikametini belirleyen unsur, milletin içinde bulunduğu durumdur. Sanatın görevi, milletin içinde bulunduğu sorunları dile getirmeli ve onu yansıtmalıdır. Âkif, sanatı bir süs unsuru olarak görmez.
İlgili 37 soru bulundu
Çocukluğundan itibaren klâsik edebiyat geleneği içerisinde yetişen Meh- met Âkif'in şiirlerinde, şekil açısından eskiye ait pek çok unsur ve özellik bulunur. Şair, bütün şiirlerini divan edebiyatı nazım şekillerin istifade ederek aruz vezni ile yazmıştır.
Mehmet Akif Ersoy, Milli mücadele döneminde birçok alanda önemli roller üstlenen şairdir. Kaleme aldığı Çanakkale Şehitlerine ve İstiklal Marşı şiirlerinin yanında, Anadolu'nun birçok şehrinde verdiği vaazlarla milli mücadele döneminin unutulmaz şahsiyetlerinden biri olmuştur.
Okul yıllarında spora büyük ilgi gösterdi; başta güreş ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışlarına katıldı; şiire olan ilgisi okulun son iki yılında arttı. Mektebin baytarlık bölümünü 1893 yılında birincilikle bitirdi. Daha sonra bu okulda Türkçe öğretmenliği yapacaktır.
Mehmet Âkif Ersoy, Abbas Halim Paşa'nın davetlisi olarak 1923-1924 yılları arasında kışı geçirmek için Mısır'a gitmiştir. Yine 1925 yılında tekrar Mısır'a gittiğinde ise on buçuk yıl boyunca orada kalmıştır.
Mehmet Akif Ersoy'un en önemli eseri olan "Safahat", 7 kitaptan oluşmaktadır. 1911 yılında yazdığı birinci bölümde osmanlı toplumunun meşrutiyet dönemini; 1912 yılında yazdığı "Süleymaniye Kürsüsünde" adlı ikinci kitapta, Osmanlı aydınlarını işlemiştir.
İstifası Mehmet Akif 11 Mayıs 1913 de, 20 yıldan beri çalışmakta olduğu memuriyetinden istifa ederek ayrıldı. Bu istifaya sebep baytarlık işleri müdürü Abdullah efendinin vazifesinden haksız yere uzaklaştırılmasından doğan teessürdü.
Çok iyi derecede Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Mehmet Akif yirmi yaşında Kur'ân-ı Kerîm'i ezberleyerek hafız olmuştur.
Osmanlı Devleti'nin son yılları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin sosyokültürel gerçeklerinin yansıtan ve “milli şair” olarak bilinen Mehmet Akif Ersoy, Türkiye'nin edebiyat alanında en önde gelen isimlerinden biridir.
DERGİDEKİ ŞİİRLER 'SAFAHAT'IN DA BAŞLANGICIYDI
Bir süre sonra ismi, Sırat-ı Müstakim ile birlikte anılmaya başlandı. Usta şair Mehmet Âkif Ersoy'un, Sırat-ı Müstakim'in 27 Ağustos 1908 tarihli ilk sayısında yer alan, "Safahât-ı Hayâttan Fâtih Câmi'i" adlı şiirini sizlerle buluşturuyoruz.
Habertürk'ün moderatörü Mehmet Akif Ersoy'un 7 ay önce dünya evine girdiği Show TV Ana Haber spikeri Pınar Erbaş ile evlilikleri direkten döndü. Geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açan Pınar Erbaş, bir gün sonra davadan vazgeçti. Çiftin boşanma davaları düşürüldü.
Mehmet Âkif Ersoy Müze Evi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Mehmet Âkif Ersoy'un Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara'da ikamet ettiği ve İstiklâl Marşı başta olmak üzere çok sayıda şiirini yazdığı müzeye dönüştürülmüş Ankara evidir. Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün sınırları içinde yer alır.
Mehmet Akif Ersoy şiirlerinde nazmı nesre yaklaştırmıştır. Sanatçı, şiirlerinde cehalet, taassup, fakirlik ve inançsızlık konularına yer verilmiştir. Bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle kalem almıştır. Aruzu Türkçeye uygulayan en önemli yazarlardan biri olarak bilinmektedir.
Mehmet Akif ismi anıldığında hemen 'İstiklal Marşı' şairi olduğu akla gelir. Ancak Akif çok yönlü bir şair ve edip olup dini ve milli bir şahsiyet özel- liği gösterir. O, toplumun tüm problemleri ile ilgilenir. Dili ve kalemi çok etki- lidir, gördüğü yanlışlıkları, kendine has üslubuyla, hiç çekinmeden dile getirir.
Orhan Okay Akif'in herkesçe bilinen şiirleri- nin Safahat'ında toplananlar olduğunu ve bunların da 1904'ten sonra yazıldı- ğını veya dergilerde yayımlandığını belirtir. 1873 doğumlu şair; ilk Safahat'ı 1911'de yayımladığı dikkate alındığında, ilk şiirini 31, ilk şiir kitabını 37 ya- şında yayımlamıştır.
Safahat'ın “Yedinci Kitap”ında bulunan “Bir Gece” 1928 yılı Rebiülevvel ayının 11. gününde yazılmıştır. “Bülbül” şairi bu tarihte Mısır'dadır. Bir idealist ve muzdarip olan şair; vatandan ayrı kalmanın, İslam dünyasının içerisinde bulunduğu karmaşık durumun verdiği hüzünle üzgün ve karamsardır.
İstanbul Üniversitesi/Darülfünun (11 Kasım 1908-11 Mayıs 1913) ile, Mısır'da Câmiâtü'l Mısriyye'de (1929- 1936) Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi. Türk edebiyatında en çok baskı yapan eserlerin başın- da gelen Safahat, Akif'in şiirlerinin bir araya getirildiği eser olarak çok tanındı.
Mehmet Âkif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergâhı'ndaki odasında, Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri