Mekanik otomatik saat modellerinin iç tasarımında özel bir zemberek bulunur. Bilek hareketlerinde ortaya çıkan kinetik enerji zembereği harekete geçirir. İç çarklar bu kuvvetle harekete geçer. Mekanizmanın temel çalışma prensibi bu şekildedir.
Mekanik saatler içindeki mekanizmaya yüklenen enerjiyi, ölçülü şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanın algılayabileceği şekilde, örneğin çan sesi veya kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan birer düzenektir.
Mekanik saatler, zamanı ölçmek ve göstermek için pil veya batarya gibi kimyasal enerji kaynakları olmadan, sadece yay veya zemberek aracılığıyla depolanan mekanik enerjiyle çalışan saatlerdir. Yani kasalarının içerisinde bir dizi karmaşık parça bulundururlar.
Mekanik saatler, kurmalı ve otomatik olarak iki sınıfa ayrılabilir. Kurmalı saatler tepe adı verilen saatin sağında bulunan buton yardımıyla yayı gererek çalıştırılır. Otomatik saat ise bilek hareketlerinin açığa çıkardığı kinetik enerji yardımıyla çalışır. Düzenli bir kurma işlemine gerek duyulmaz.
Otomatik Saat Mekanizması Nasıldır? Otomatik saat mekanizması, gücünü kullanıcının bileğinden alır ve saatin içerisindeki parçaların tümü bilek hareketlerine bağlı olarak çalışır. Otomatik sarma olarak tanımlanan bu saatlerde herhangi bir şekilde manuel sargı kullanılmaz.
İlgili 38 soru bulundu
Ömür boyu dayanabilecek bir otomatik mekanizma oluşturmak çok fazla beceri gerektirir, ancak iyi bir otomatik saat onlarca yıl dayanabilir. Düzenli bakım, otomatik saatin zamanı doğru tutmasını sağlar ve mekanizmanın herhangi bir bileşeninin hasar görmesini önleyebilir.
Yani mutlaka akıllı saatlerin pili bitmeden şarj edilmesi gerekmektedir. Akıllı saat kutularının içerisinde akıllı saate uygun olan şarj cihazları da yer almaktadır. Böylece saati şarj etmek için bu cihazın kullanması yeterli olmaktadır. Normal telefon şarj edilir gibi akıllı saat şarjı da kolaylıkla tamamlanmaktadır.
Mekanik: Manyetizmadan etkilenen bir mekanik saat, manyetik kaynaktan uzaklaştırıldıktan sonra bile manyetik olarak yüklü kalır. Balans manyetize olursa, osilasyonu dengesizleşerek hassasiyeti etkiler ve saatin ileri gitmesine veya geri kalmasına sebep olabilir.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Mekanik saatlerin elle kurmalı saatler olduğunu belirtmiştik. Otomatik mekanizmalar ise otomatik sarma saatleri olarak da bilinen mekanizmalardır. Manuel sargıyı kullanmayan bu mekanizma, çalışma gücünü kişinin bileğinin doğal hareketinden alır. Saatin içindeki komplike parçalar bileğin hareketi sayesinde çalışır.
Mekanik saatler, kurmalı saatlerdir. Saat, çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerji ivmesini içerisindeki yaylarda meydana gelen mekanik enerjiden alır. Bu sayede pil değiştirme derdini de ortadan kaldıran mekanik mekanizmaya sahip saat modelleri kullanım açısından büyük kolaylık sağlarlar.
Mikroçip devresi kristalin titreşimlerini algılayarak, bu titreşimleri saniyede bir kere olmak üzere elektrik sinyallerine dönüştürür. Elektrik darbeleri, minyatür elektrikli step motorunu çalıştırır ve böylece sinyaller mekanik güce dönüştürülür. Mekanik gücün ivmesi, dişlileri döndürür ve böylece saat çalışır.
Otomatik saatlerde enerji rotor ile toplanır, muhafaza edilir ve işlenerek saat çalışır. Otomatik mekanizmalardaki zemberek, kinetik kol saatlerinde yerini pile bırakır. Kinetik saatler, adından da anlaşılacağı üzere hareket ile şarj olur. Pile depolanan hareket enerjisi, saati çalıştırır.
İlk mekanik saatler din adamlarının çabalarıyla, saati göstermek değil bir çağrı gibi duyurmak için yapılmış. Birer ağırlığa bağlı çalışan mekanik saatler belirli zaman aralıklarıyla gonga vuran tokmaklardan oluşur.
Pilli saatlerde, pil gücünün zayıflaması geri kalmaya neden olabiliyor. Mekanik saatlerde ise saatin uzun süre kola takılmaması ve hareketsiz bir şeklide bırakılması ya da mekanik sistemlerde oluşan çeşitli sorunlar geri kalmaya neden olabiliyor.
- saatinizle olan iletişiminizi sınırlıyor. - iddia edildiği kadar mekanizma üzerinde faydası bulunmuyor. - mekanizmanın fazla kurulması, iki saat aynı yastık üzerinde kuruluyorsa birbirine değerek aşınma riski taşıması vb..
Klasik kol saatleri, basit tasarımları ve kaliteli malzemeleriyle tanınırlar. Kaliteli bir klasik kol saati, doğru kullanım ve bakım ile 10-15 yıl kadar dayanabilir. Ancak, daha ucuz bir saat 3-5 yıl kadar dayanabilir.
Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
Quartz saatler, pil gücü ile çalışır ve elektronik devredeki bir devre kontrolörü, kristalin titreşim frekansını hassas bir şekilde takip eder. Böylece, saat doğru zamanda çalışır ve zamanı tutar. Quartz saatler, mekanik saatlere göre daha doğru zaman tutarlar ve daha az bakım gerektirirler.
Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
Sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmadığı için, yatarken takıp takmamak tamamen size kalmış bir seçimdir. Ancak, kol saatinizin rahat olduğundan ve uykunuzu etkilemediğinden emin olmak için, kendinize uygun bir kol saati seçmeniz önemlidir.
SAAT NASIL ŞARJ EDİLİR VE BAŞLATILIR
Saati şarj etmek için tepeyi tekrar tekrar saat yönünde çevirin. Kurma kolu saat yönünde çevrildiğinde elektrik gücü üreten manuel sarma mekanizması çalışır. Saat, tepe ileri geri hareketle döndürüldüğünde de şarj edilebilir.
3 ATM kol saatlerinde kullanılan en düşük basınç derecesidir. Bu dereceli saatler suya karşı en savunmasız saatlerdir. Ülkemizde musluk sularından çıkan sular ortalama 8 ATM basınç ile akmaktadır. O yüzden 3 ATM su geçirmezlik derecesi olan saatinizi mümkün oldukça sudan uzak tutmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri