Mekanik saat modelleri, tepe düğmeleri vasıtasıyla manuel olarak kurulurlar. Tepe düğmesinin çevrilmesi sayesinde ortaya çıkan gerilim enerjisi, saatin iç mekanizmasındaki yay sistemi olarak bilinen ana zembereği sıkıştırır. Mekanizmanın daha sonra dişlilere aktardığı mekanik enerji, saatin çalışmasını sağlar.
Mekanik saatler içindeki mekanizmaya yüklenen enerjiyi, ölçülü şekilde ritmik hareketlere çeviren, bu hareketleri dişlilerle sayan, belli sayılara ulaşıldığında bunu insanın algılayabileceği şekilde, örneğin çan sesi veya kadran üzerinde değişen açılar şeklinde, zaman ölçümü olarak sunan birer düzenektir.
Mekanik saat 'de saatin dişlileri zemberek adlı spiral bir yay tarafından döndürülür. "Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır.
Mekanik saatler ise kurmalı veya kol hareketiyle çalışan otomatik makinelerdir. Bu saatlerin çalışması zemberek denilen spiral bir yayın sıkışması ve genleşmesi ile sağlanır. Kurmalı saatlerin genelde 24 saatte bir kurulması gerekir, otomatik saatler ise koldan çıkarıldıktan 24-36 saat sonra dururlar.
Mekanik saatler, zamanı ölçmek ve göstermek için pil veya batarya gibi kimyasal enerji kaynakları olmadan, sadece yay veya zemberek aracılığıyla depolanan mekanik enerjiyle çalışan saatlerdir. Yani kasalarının içerisinde bir dizi karmaşık parça bulundururlar.
İlgili 31 soru bulundu
Mekanik saatlerin 5 temel parçadan oluştuğu söylenebilir. Bunlar; zemberek, dişli çark, balans çarkı, eşapman ve kadrandır. Mekanik saatler başka bir isimle kurmalı saat olarak da bilinir. Pil ya da başka herhangi bir enerji kaynağı olmadan çalışmaları mümkündür.
Mekanik saatler, kurmalı saatlerdir. Saat, çalışmak için ihtiyaç duyduğu enerji ivmesini içerisindeki yaylarda meydana gelen mekanik enerjiden alır. Bu sayede pil değiştirme derdini de ortadan kaldıran mekanik mekanizmaya sahip saat modelleri kullanım açısından büyük kolaylık sağlarlar.
Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
En basit tanımlamalarıyla Quartz saat; pil ile çalışan, mekanik saat elle kurulmasıyla çalışan ve otomatik saat ise bileğin hareketiyle çalışan saatlerdir.
Mikroçip devresi kristalin titreşimlerini algılayarak, bu titreşimleri saniyede bir kere olmak üzere elektrik sinyallerine dönüştürür. Elektrik darbeleri, minyatür elektrikli step motorunu çalıştırır ve böylece sinyaller mekanik güce dönüştürülür. Mekanik gücün ivmesi, dişlileri döndürür ve böylece saat çalışır.
Otomatik saatlerde enerji rotor ile toplanır, muhafaza edilir ve işlenerek saat çalışır. Otomatik mekanizmalardaki zemberek, kinetik kol saatlerinde yerini pile bırakır. Kinetik saatler, adından da anlaşılacağı üzere hareket ile şarj olur. Pile depolanan hareket enerjisi, saati çalıştırır.
Birçok otomatik mekanizmada saniye ibresi sürekli ve yumuşak bir hareketle çalıştığından bu durum saate sofistike ve zarif bir his verir. Otomatik bir saat uzun süre takılmazsa durabilir, bu nedenle harekete tekrar başlaması için sarılması gerekebilir.
Çalışma prensibi hareket üzerine kurulu olan otomatik saatlerde şarj edilir piller bulunmaktadır. Şarj edilebilir olan bu piller, normal pillere göre daha kullanışlıdır ve boşaltılıp doldurulabilmektedir. Düzenli kullanılan otomatik saatlerde bu yüzden duraklama gibi şeyler görülmemektedir.
Mekanik zaman saati; bitki yetiştirmede kullandığınız elektronik ekipmanınızın çalışma saatlerini ayarlamanıza olanak verir. 15 dakika süre ile ayarlama yapılır. Dakiktir, elektrik kesilmediği sürece ayarlarını kaybetmez. Mekanik yapısı sayesinde uzun ömürlü kullanım sağlar.
Analog zaman saatleri, diğer bir ismi ile mekanik zaman saatlerinin üzerinde bulunan döner kadran 24 saatte bir döngüsünü tamamlayarak başa döner. Döner kadran üzerinde sağa ve sola hareket ettirilebilen ve 15 dakikalık süreleri temsil eden tırnaklar bulunur.
Örneğin, saatteki saat, dakika ve saniye göstergeleri, dişli çarkları sayesinde çalışır. Balans yayı, saatteki zamanlama işlevini sağlar. Bu yay, dişli çarkları tarafından kontrol edilen bir kolu salınarak zamanlama işlevini yerine getirir. Bu kol, dakika ve saniye işaretlerini hareket ettirerek zamanı ölçer.
İlk mekanik saatler din adamlarının çabalarıyla, saati göstermek değil bir çağrı gibi duyurmak için yapılmış. Birer ağırlığa bağlı çalışan mekanik saatler belirli zaman aralıklarıyla gonga vuran tokmaklardan oluşur.
3 ATM kol saatlerinde kullanılan en düşük basınç derecesidir. Bu dereceli saatler suya karşı en savunmasız saatlerdir. Ülkemizde musluk sularından çıkan sular ortalama 8 ATM basınç ile akmaktadır. O yüzden 3 ATM su geçirmezlik derecesi olan saatinizi mümkün oldukça sudan uzak tutmalısınız.
Kullanılmayan bir saatteki yağlayıcılar kritik rulmanlardan kurtulabilir veya bu rulmanlardan uzaklaşabilir. Böylece saatin hassas mekanizması zarar görür. Otomatik bir saatin hasar görmesini önlemek için saatinizi takmadığınız zamanlarda bir saat kurucuya yerleştirin.
Kaliteli bir klasik kol saati, doğru kullanım ve bakım ile 10-15 yıl kadar dayanabilir. Ancak, daha ucuz bir saat 3-5 yıl kadar dayanabilir.
Düğmeyi ilk önce kaldırarak saati ayarlayabilir, daha sonrada düğmeyi bastırarak saatin çalışmasını sağlayabilirsiniz. Mekanizmanın içinde bulunan komplike sistem bu sayede çalıştırılır. Elle kurulduğu için mekanik enerjiden güç alır.
Malzeme Kalitesi
Saatin kasası genellikle çelik, altın, titanyum veya seramikten yapılmaktadır. Kaliteli bir saat kasası, ağırlık hissi veren ve parlaklıkta farklılık gösteren bir yüzey ile parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Ayrıca, saat camının yüksek kaliteli safir kristal veya mineral cam olması önemlidir.
1300'lü yıllarda başlatılan mekanik saat düzeneği 1524 yılında ortaya koyulan ilk kurmalı saat olarak Alman bir kilit ustası olan Peter Henlien tarafından icat etti.
Bir Solar saat, ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalışır. Solar hücre (kadranın altındaki solar hücre birimi) tarafından alınan ışık enerjisi, elektronik enerjiye dönüştürülür. Enerji şarj edilebilir pilde depolanır ve saati çalıştırmak için kullanılır.
Yerel saat farkları bazı nedenlere göre oluşabilir. Çünkü farklı meridyenler üzerinde bulunan noktaların yerel saatleri aynı olmaz. Yerel saat farklarının oluşmasına etki eden durum, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesidir. Sürekli kendi etrafında dönmesinden dolayı her bölgenin ayrı bir yerel saati olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri