Özel isimler ve özel isme bağlı unvan sıfatları büyük harfle başlar. Bugün Doktor Melek Hanım'la hasbihâl edeceğiz. Bugün doktor hanımla görüşeceğiz.
UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey'e, Ayşe Hanım'dan, Mahmut Efendi'ye, Enver Paşa'ya; Türk Dil Kurumu Başkanı'na vb. Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb.
İlgili 29 soru bulundu
Çünkü özel bir isimden sonra gelen, 'Hanım' kelimesi her zaman büyük harfle yazılır.
Bu kelime isimden sonra kullanılan bir terimdir. Baş harfi büyük olarak yazılmaktadır. Bey olarak yazılır. Çoğu alanda bey olarak yazılıyor olsa da bu yanlış bir yazım şeklidir.
Merhaba, Hanım, bey gibi lakaplar büyük harfle yazılır. Şimdi bunlara örnekler yapalım: Ayşe Hanım dünkü toplantıdan oldukça üzgün ayrıldı.
Hanımefendi, TDK kayıtlarına göre kelimenin doğru yazılım şeklidir. Hanfendi ya da hanım efendi şeklindeki yazımlar hatalıdır. Doğru yazım; Hanımefendi.
TDK sözlüğüne göre ise kelimenin doğru yazılışı birleşik olarak 'hanımefendi' şeklindedir.
Özel adlar büyük harfle başlar.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar ve rütbe adları: Sayın Hasan Eren, Erol Bey, Gül Hanım, Prof.
Bey, Hanım, Amca, Efendi gibi sözcükler özel isimlerden sonra gelip o ismi nitelerse büyük harfle yazılır ve gelen ekler kesme işareti ile ayrılır. Örneğin, -Ayşe Hanım'ın oğlu ne kadar da büyümüş.
'Büyük harf küçük harf| Avukat Ayşe hanım diye yazılır.
→Cevabımız "Büşra Hanım" şeklinde yazılması gerekmektedir. Çünkü hitap etme sözcükleri önce isim büyük şekilde olacak şekilde Hanım/Bey şeklinde yazılması gerekmektedir.
Küçük hanım de yapı bakımından birleşik kelimeler arasındadır. Küçük hanım TDK sözlük anlamı nedir? Birleşik kelimeler farklı şekilde oluşabilirler. Birleşik kelimeyi oluşturan sözcükler anlam kayması yaşayabilirler.
Hanım gibi lakap,ünvan ve saygı bildiren sözcükler büyük harfle yazılır ve gelen ekler ayrılır. Fatma Hanım'dan doğrudur.
Hanım hanımcık birleşik kelimesi de bu bağlamda kullanılan sözcükler arasındadır.
KADINBUDU KELİMESİNİN ANLAMI
Yumurtaya bulanarak yağda kızartılan bir tür pirinçli veya bulgurlu köfte anlamına gelir. Bu kelime genellikle kadın budu, gadınbudu, kadınbutu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadınbudu şeklinde olmalıdır.
Cevap : " Hanımağa " şeklinde yazılır. - Birleşik yazılır.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Kaymakam Erol Bey; Sayın Prof. Dr. Mustafa Özkan; Şevki Efendi, Zeynep Hanım; Mareşal Fevzi Çakmak, Yüzbaşı Cengiz Topel; Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Genç Osman, Deli Petro vb.
≈ Cümlenin başında kullanılıyorsa büyük yazılır. Örnek: Öğretmen hanım, aidatları ne zaman toplayacaksınız? ≈ Noktadan, ünlemden, soru işaretinden vb. sonra büyük harfle yazılır.
TDK ise bu konuda iki ayrı kural koyuyor: 1) Lakap ve unvan durumunda olan akrabalık adları büyük harfle yazılır: Nene Hatun, Gül Baba... 2) Bunlar dışındaki akrabalık adları küçük harfle yazılır: Tülay abla, Ayşe teyzemin...
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Hitap kelimeleri büyük harfle başlar. > Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri