Meme Bölgesine Buz Kompresi Yapın Soğuk kompres ameliyat sonrasındaki bölgede meydana gelebilecek şişkinlik ve ödemin geçmesi için en etkili olan yöntemlerden biridir. Ödem genel olarak vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır.
Meme büyütme ameliyatından sonra ilk 1 ay meme, ödem nedeni ile bir miktar sert olacaktır. Bu süre zarfında özellikle memenin üst bölgesinde ödem olması normaldir. Ameliyattan sonraki 2. haftada bu ödem azalmaya başlar. 1. ayda silikon, memeyi oldukça şekillendirmiş ve güzel bir görünüme kavuşturmuş olur.
Bu şişliğin asıl nedenlerinden biri ameliyat sırasında sadece kanser dokusunun değil, yayılmasının önüne geçebilmek için önlem amaçlı koltuk altındaki lenf düğümlerine ve lenf damarlarına müdahale edilmesidir. Lenfler vasıtasıyla vücuttan atılan sıvı lenfler alınınca dışarı atılamaz ve birikmeye başlar.
İlk 24 saat boyunca, cerrahi uygulanan bölgeyi dışarıdan buz torbası (15 dakika uygulanıp, 3 dakika uygulamaya ara verilir) ile soğuk uygulaması, şişliği azaltmaya yardım eder ve cerrahi sonrası dönemin daha rahat geçirilmesine yardımcı olabilir.
5-7 gün içinde ağır, yorucu ve uzun süreli olmamak koşulu ile her türlü aktiviteyi yapabilecek kadar iyileşme olur. 7 gün sonra araba kullanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Ancak meme ameliyatı sonrasında meydana gelecek olan ödem ve şişkinlik kalıcı değildir. Ortalama olarak 3 veya 4 gün içerisinde ödem kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte düzenli olarak ile göğüs bölgenize buz uygulaması yapmanız süreci hızlandırabilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyenin ne kadar süre giyilmesi gerekir? Göğüs büyütme ameliyatlarından sonra özel cerrahi sütyen her hastaya giydirilir. Bu sütyeni hastalarımızın 3-4 hafta giymelerini isteriz. Bu süre içinde 5-7 gün arayla doktorunuzun önerisi doğrultusunda sütyeniniz yıkanabilir.
Vücutta bulunan ödemi, fazla sıvıyı dışarı yollamak için gün içerisinde su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Gün içerisinde 8-10 bardak su içmek, vücudunuzdaki ödemin atılmasında yardımcı olmaktadır.
Vücudumuzun kendini savunma şekli olarak şişlikler oluşmaktadır. Burun ameliyatı sonrası günlük aralıklarla buz uygulamak, beslenmemize dikkat etmek ve yüksekte yatmak ödemin daha hızlı geçmesini sağlar.
Bisiklete binme ve yürüme gibi aktiviteler de kas sistemini aktive ederek ayak bileklerindeki ve bacaklardaki tüm suyu veya diğer sıvıları dışarı pompalamaya yardımcı olmaktadır. Fiziksel egzersiz aynı zamanda kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak ödemin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Memede şişkinlik, ödem, acıma ve sınırları tam olarak belli olmayan bir kitle ile ortaya çıkabilir ve 30-50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür. Bu kistleri tanımanın en iyi yöntemi ultrasonografidir. Ultrasonografide güçlükle fark edilebilen kistler (mikrokist) olduğu gibi çok kolay tanımlanan makrokistler olabilir.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Yan yatma konusunda sıkıntı yok, ameliyattan birkaç gün sonra kendinizi daha konforlu hissetmeye başlayınca yan yatmak mümkün. Yüzüstü yatmak için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor. Genelde ilk birkaç ayda yüzüstü yatınca ağrı olabilir. Bu yüzden ben hastalarıma 5-6 ay beklemelerini öneririm.
Meme estetiği sonrasında ortalama olarak 3 haftalık süreçte korse veya sporcu sütyeni giydirilmektedir. Doktorunuza danışarak, meme estetiği sonrası yaklaşık 3 gün içerisinde duş alabilirsiniz.
Hafif ödem genellikle kendi kendine geçer. Etkilenen uzvun kalp seviyesinden yukarıda tutulması ile süreci hızlandırmak mümkündür. Daha şiddetli ödem varlığında ise diüretik adı verilen ve vücudun idrar yoluyla vücutta biriken aşırı sıvıyı atmasına yardımcı olan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Ödem vücudun iyileşmek için sıvı tutmasıdır, bu vücudumuzun dış travmalara verdiği tepkidir. Yani ödem doğal bir süreçtir. İlk gün çok fazla ödemlenmeyiz,, ödem dördüncü gün en yüksek seviyeye ulaşır ondan sonra eğer dikkat edersek hızlı bir şekilde kaybolur.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
1 litre içme suyunu bir sürahiye doldurun. Salatalık ve limonları dilimleyin ve suya ekleyin. Son olarak nane yapraklarını ekleyin ve suyu ister buzdolabında isterseniz oda sıcaklığında mümkünse geceden sabaha kadar dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız suyu gün içerisinde bardak bardak tüketin ve tüm ödemlerden kurtulun.
1 litre içme suyunun içerisine; maydanoz, zencefil, nane, çubuk tarçın ve elma veya limon dilimleri eklenir karıştırılır. 5 dakika dinlendirilen yeşil çay karışıma eklenerek bir kez daha kaşıkla karıştırılır. 30-45 dakika dinlendirilir.
Vücut sakinleşip şişlikler inince ya da bir süre vermek gerekirse ameliyattan sonra bir hafta geçince beden ve göğüslerde değişim gözlemlenir. Birinci ayın sonunda silikonlar oturmaya başlar ve 4-6. ayda tam olarak oturur.
Medikal sütyen, cerrahi müdahale geçirmiş kadınlar için tasarlanmış özel bir sütyen türüdür. Bu sütyenler, cerrahi sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için kullanılır. Ayrıca, cerrahi sonrası dönemde meme'nin daha hızlı iyileşmesini sağlamak ve görünümünü iyileştirmek için de kullanılabilir.
SGK, tüm protezler için 5 yılda bir kez protez ödemesi yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri