Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur kavanozların çok büyük olmaması, yani açıldıktan sonra içeriğin bir ya da iki kerede tüketilebilmesi. Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Püf Noktaları: * Kapakları sıcak sudan çıkarınca, elinizin yanmaması için,bez yardımı ile tutarak,o şekilde sıcak sıcak kapatın. * Konservelerinizi kapatıp ters çevirdikten sonra soğuyana kadar yerinden oynatmayın, ters çevirmeyin.
Kavanoza gıdayı doldurduktan ve kapağı sıkıca kapattıktan sonra ürün hala sıcakken ters çevirmeniz de konserve yapımında önemli yer tutuyor.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Daha önce kullandığınız kapaklar tutmayabilir. Kışlık menemen yapıldıktan sonra kaynar kaynar kavanozların içine doldurulur ve kapakları sıkıca kapatılır. Ardından kavanozlar bekletilmeden hemen ters çevrilir ve kuru bezin üzerine koyulur. Bu şekilde 24 saat boyunca bekletilir.
İlgili 31 soru bulundu
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır. Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır.
Bu nedenle de satın alınacak kilo da değişir. 5 kilo domates üzerinden kaç kavanoz konserve elde edileceği bu noktada hesaplanacaktır. Domatesin sulu ya da susuz olmasına bağlı olarak kavanoz sayısı azalacaktır ya da çoğalacaktır. Normal şartlar baz alındığında 5 kilo domatesten yaklaşık 5 kavanoz konserve çıkacaktır.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Unutmayın vakumlanması için kavanozları domatesler çok sıcakken doldurmalısınız. Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın.
Konserveler mutlaka oda sıcaklığında ya da buzdolabında muhafaza edilmeli. Çok sıcak ortamda ya da derin dondurucuda muhafaza edilen konserve gıdalar açıldıklarında lezzet, kalite ve duyusal özellik kaybı meydana gelir.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir.
Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuyan domates konservelerini karanlık ve serin bir mutfak dolabında saklayabilirsiniz.
Kapağı atan konservenin tekrar kaynatılması sağlık açısından tehlikelidir ve önerilmez.
Konserve kavanozlarının her biri yaklaşık 1 kg domates alır. Buradan hesapla 10 kg domates için 10 kavanoz yeterli olacaktır. Menemeni hazırlamak da çok pratiktir. Satın aldığınız konservelik domatesleri kabuklu şekilde menemen yapabileceğiniz gibi domateslerin kabuğunu ayıklayabilirsiniz de.
Yaklaşık 20 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın. Domates sosunu kavanozlara döküp hemen kapağını kapatın ve kavanozu ters çevirin. Üzerini de bir bezle örtüp 1 gün boyunca bekletin. Ertesi gün kavanozlardan hava alan olursa bekletmeden tüketin.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
Sizler de, özellikle konserve döneminin yaklaşmasıyla evlerinizde kullanımı artan metal kavanoz kapaklarınızın kullanım ömrü dolduktan sonra atık kavanoz kapaklarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Vakum yaptığınız kavanoz kapaklarınızın daha sonra tekrar kullanılmaması önemle tavsiye edilir.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Kışlık Menemen Tarifi İçin Malzemeler
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Armut ya da yumurta şeklindeki küçük ve etli domatesler, salça yapmak için oldukça ideal. Malzemeler: 10 kg etli domates. 100 gr kaya tuzu.
Tuzu çok gelen yemeğin daha iyi şekilde servis edilmesi için deneyeceğiniz yöntemlerden biri de limon suyudur. Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri