Menemen denilince ilk akla gelen ürünler; çilek, erkenci şeftali, kayısı, erik, ıspanak, yeşillik, pamuk, fasulye, domates ve çekirdeksiz üzümdür.
İZBAN'ın Menemen'e yüzde 65 faydası oldu
Sarmaşık, diken, bakla, pırasa mevcut. Bunların hepsi organik. Kesinlikle gübre kullanılmadan yetişiyor.
EGE BÖLGESİNDE TARIM
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Kavun ve karpuz üretimi de yaygın biçimde yapılmaktadır. Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri arasında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
İzmir'de hem yüksek rakımlı bölgelerde hem de denize yakın sahil kesiminde, yetiştirmek için uygun armut türleri vardır. 12 ay dikilebilen tüplü armut türleri içinde aşılı tüplü santa maria armut ve naşi armudu öne çıkmaktadır.
Meyve üretim faaliyetleri:
Kuzey yarım kürenin en erken hasadı yapılan kiraz üretiminde İzmir 87 bin 667 tonla ülkede 1. sırada yer almaktadır. Kestane ve incir (yaş) üretiminde 2., yağlık zeytin üretiminde 3., şeftali ve mandalina (satsuma) üretiminde 4. sırada yer almaktadır.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Ege Bölgesi'nde Türkiye'nin de en ünlü turistik merkezleri yer alır. Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
İlçedeki tarımsal üretim, üreticilerin tercihine bağlı olarak tarla ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerin- de yoğunlaşmıştır. Tarla ürünleri içinde pamuk, ayçiçeği ve buğday öne çıkarken mısır, tütün, fiğ, susam, fasulye ve bakla üretimi yapılan diğer önemli tarla ürün- leridir.
Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir.
Menemen, İzmir'in kuzeyinde yer alır. İl merkezine uzaklığı 28 km'dir. Kuzeyinde Aliağa ilçesi; doğusunda Manisa ili; batısında Foça; güneyinde Çiğli ve Karşıyaka ile çevrelenir.
Ege Bölgesi'nde İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyon, Uşak gibi kentlerde kayısı tarımı mevcuttur. Marmara Bölgesi'nde ise Ege Bölgesi'ne göre daha az olmakla birlikte Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Tekirdağ şehirlerinde kayısı yetiştirilir.
İçlerinde en çok öne çıkanlar ise dünyaca ünlü sultaniye üzümü, Kırkağaç kavunu, zeytin, incir, kiraz, karadut, şeftali, satsuma mandalina, erik, çilek, fıstık ve her ne kadar reklamı iyi yapılamasa da kestane.
İzmir'de, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bitki örtüsü görülmekte olup; ormanlık alanlarda kızılçam, karaçam, fıstıkçamı, meşe, kestane, halep çamı, ardıç ile maki türleri bulunmaktadır.
Ödemiş pidesi, İzmir bombası, sokak şambalisi, İzmir lokması, Alaçatı muhallebisi… Listede neler yok ki? İzmir yemekleri listesine özellikle yörenin meşhur yemeği İzmir köftesi ile başlayıp harika lezzetler ile devam ediyoruz.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
İlk olarak, Fethiye'nin lezzetli meyveleri arasında ön planda olan Mangostan meyvesine göz atalım. Bu egzotik meyve, dünyanın en lezzetli ve nadir bulunan meyvelerinden biridir. Fethiye'de yetişen meyvelerde Mangostan'ın kabuğu mor renkte ve içerisindeki beyaz eti tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri