Ayrıca tıp alanında kullanılan menengiç bitkinin dallarından oluşan reçineden elde edilen sakızı bal ile karıştırılıp tüketildiğinde böbrek sağlığı için oldukça fayda sağladığı bilinmektedir. Ayrıca yaprakları çay ile kaynatılıp içmek de de birçok rahatsızlığı gidermektedir.
Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun, ardından üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Sütle yapmaya karar verdiyseniz menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
MENENGİÇ NASIL TÜKETİLİR? Menengiç bitkisinin kendine has bir tadı vardır. Hem lezzetli hem de farklıdır. Kuruyemiş olarak da yenilebilmektedir, öğütülüp kahve halini alması ve sütle pişirilmesiyle de tüketilebilir.
Öncelikle bir cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi ilave edin. Daha sonra üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ilave edin. Ardından sütle yapmaya karar verdiyseniz eğer menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Menengiç Tohumu Nasıl Tüketilir? Menengiç tohumu çitlembik, salata, turşu ve baharat olarak mutfaklarda tüketilir. Hoş kokusu sayesinde gıda sanayisinde kullanılır. Meyvesi kurutularak kahve yapılıp tüketilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Fıstık çeşidinden biri olan Menengiç kahvesi, belli miktarda yağ barındırdığından dolayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi gerekir.
Menengiç kahvesini süt ile yapabileceğiniz gibi su ile de yapabilirsiniz. Menengiç kahvesini aktarlarda bulabileceğiniz gibi çeşitli internet sitelerinden de bulabilirsiniz.
Tadı Antep fıstığını andıran ve sonbaharda ağaçlardan toplanan menengiç taneleri önce kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Yoğun aroması sebebiyle sütle hazırlanan lezzet, Türk kahvesi gibi suyla da pişirilebiliyor.
Hazırlanışı: Bir cezvenin içerisine iki tatlı kaşığı menengiç kahvesini koyun. Eğer şeker ekleyecekseniz dilediğiniz miktarda şekeri ekleyin ve üzerine bir fincan içme suyunu/sütü ilave edip güzelce karıştırın.
Türkiye'de doğu ve güneydoğu ilinde yetişen doğal yaban fıstıklarındandır. Diğer adı bıttım olark da bilinen bitkinin tanleri meyve olarak da tüketildiği bilinmelidir. Fırında 5-10 dakika kadar pişirilerek normal kışın soğuk günlerde çerezin yanında ikram edilir. Ve sağlığa birçok faydası vardır.
Solunum yollarına oldukça faydalı bir içecek olan menengiç kahvesi, nefes darlığı ve ses tellerinde oluşan sorunlara karşı da faydalıdır. Balgam söktürücü etkiye sahip olan menengiç kahvesi, göğsü yumuşatır ve öksürüğe karşı da oldukça etkilidir.
1) Sütle pişirilir, kafein içermez
Mercimek büyüklüğündeki meyvelerinin özenle kurutulması, kavrulması ve öğütülmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin en önemli özelliği süt ile birlikte pişiriliyor olmasıdır.
Günün her saatinde içilebilen kahve çeşitlerinden biri de menengiç kahvesidir. Menengiç kahvesi yumuşak içimi ve aroması ile farklı bir tada sahiptir. Diğer kahve çeşitlerinden farklı olarak Türkiye'de yetişen menengiç ağacının meyvelerinden elde edilir.
Menengiç yörelere göre çitlenbik, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır.
Türkiye'de birçok yörede yetişen bu ağaçta yetişen meyvenin sağlığa çok faydası bulunmaktadır. Mor ve kırmızı ağaçlara sahip olan menengiç ağacının boyu 3 metreye kadar uzayabilmektedir. Menengiç ağacı yapraklarından çeşitli yağlar yapılabilmektedir ve bu yağlar idrar söktürücü özelliği taşımaktadır.
Menengiç kahvesinin Türk kahvesinden farkı nedir? Menengiç kahvesi, Türk kahvesinden daha yumuşak bir içime sahiptir. Türk kahvesinden farklı olarak antioksidan ve fenolik bileşenler içerir. Türk kahvesi kahve çekirdeklerinden yapılır fakat menengiç kahvesi, menengiç meyvesinden elde edilir.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
İşte tok tutarak zayıflamaya yardımcı olan menengiç kahvesi ile zayıflamak oldukça mümkün… Menegiç kahvesi içerisinde bol miktarda protein barındırır. Bu yüzden hızlıca kilo vermenizi sağlar. İçerdiği fosfor sayesinde metabolizmanın daha hızlı çalışmasını ve yağ yakılmasını sağlar.
Ülkemizde İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu ağaç, halk arasında 'çedene, çitlembik, çıtlık' gibi isimlerle de tanınır. Bu ağaçtan elde edilen meyveler önce kurutulup kavruluyor, ardından öğütülüyor. İsteğe göre su veya süt ile hazırlanabilse de sütlü olanı daha çok ilgi görüyor.
Menengiç teflon tavaya alınır ve kısık ateşte yağlanıp kahve rengi oluncaya kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. 15. 20 dakika sürebilir.
- Mide ağrılarına iyi gelir, mide yatıştırıcı ve gaz giderici özelliğe sahiptir. - Bağırsakları çalıştırır, bu özelliğiyle menengiç kahvesi kabızlığı da önleyici etkiyi sahiptir.
Diyabet (Şeker) hastalarında kan şeker seviyesini kontrol altında tutmaya yardımcıdır. Depresyon ve streste olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Regl ve menopoz dönemlerinde meydana gelen ağrı, sancı ve gerginlikleri azaltmaktadır.
Menengiç Kahvesi; Şanlıurfa'nın Tek Tek Dağlarında yetişmektedir. Unutkanlığa iyi gelir, zinde tutar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri