Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
Avokado, armut biçimde, ortasında irice çekirdeği olan bir meyvedir. Bu meyvenin tadının tam olarak anlaşılabilmesi için olgunlaşmış olması gerekmektedir. Bu sebeple satın alırken daha yumuşak ve koyu renkli olan avokadoların tercih edilmesi yerinde olacaktır.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.
İlgili 27 soru bulundu
Avokadoyu aldıktan sonra bir kese kağıdının içine muz veya elma ile birlikte koyun. Muz veya elma gaz salınımına neden olan bir meyve olduğundan ışık geçirmeyen bir kese kağıdında saklayın. Avokadoyu yumuşatmak için en etkili meyve elmadır.
Işık geçirmeyen bir kese kâğıdı içerisine avokadoları muz, şeftali ya da elma ile birlikte doldurun. Bu meyvelerin salacağı etilen gazı sayesinde ham avokadoların yaklaşık 2 gün gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde olgunlaşıp yenebilecek kıvama gelmesini sağlayabilirsiniz.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
-- Avokadonuzu yanında bir muzla bir kesekağıdına koyun (ya da gazeteye sarın) ve ağzını gevşekçe kapatın. Paketi fırın yanı gibi ılık bir yere koyun. Bir-iki gün içinde avokadonuz olgunlaşacak. -- Avokadonun olgunlaşmasını sağlayan bir diğer meyve de elma.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Mart ve Nisan ayı, ekim için en ideal zamanlardır. Avokado hasadı ise, Eylül-Haziran ayı arası olarak bilinir. İlkbaharda ekilen avokadolar, Kasım ayında meyve vermeye başlar. Yaz aylarında tüketilen avokadoların birçoğu ise, ithaldir.
*Avokadonun kabuğu soyularak içi yenir. *En lezzetlisi olgunlaşmış ve hafif yumuşamış olanlardır. Ancak hemen tüketmeyecekseniz en sert olanını alın ve evde olgunlaşmasını bekleyin. *Saklama koşullarından en uygunu gazete kağıdına sararak bekletmektir.
Kesilmemiş, olgunlaşmamış avokadoları oda sıcaklığında tut.
Onları buzdolabına koymak olmaz. Avokadolar soğuk ortamlarda olgunlaşmaz.
Olgunlaşmamış avokado yenebilir. Ancak çok önerilmez, kremsi ve lezzetli olgunlaşmış tadı olmayacaktır.
Ham avokadoları oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Ancak birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Aksi takdirde avokadolar daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar. Ham avokadoyu hemen tüketmeyecekseniz, streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kadınlar için adeta zengin besin deposu olan avokado, adet düzensizliği yaşayan ve adet sancısı çeken kadınların en büyük yardımcısı olmaktadır. Avokadonun rahime faydaları oldukça fazladır. Kadınlarda sıklıkla görülen Rahim kanserine yakalanma riski düzenli bir şekilde avokado tüketilerek düşürülebilmektedir.
Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakasını çıkarın. Ardından, çekirdeği rendeleyin veya bir karıştırıcı kullanarak toz haline getirin. Avokado çekirdeği tozu salatalarda, çorbalarda veya güveçlerde garnitür olarak kullanabilir.
Tam yumuşamamış avokadonun tadı acıdır ve yemesi keyifli değildir. Satın alındıktan sonra genelde bir hafta içinde olgunlaşır ve keyifle tüketilebilecek kıvama gelir.
İç rengi açık yeşil olmalıdır. İç kısmı siyah veya kahverengi ise avokado yenmemelidir. Küçük, izole kahverengi renk değişikliği alanları şeklinde bazı küçük morluklar varsa, o kısımlar kesilerek tüketilebilir.
Avokadonun hızlı bir şekilde olgunlaşması için, ortadan ikiye bölün. İçindeki etli kısmın üzerine, fırça yardımıyla limon suyu sürün ve ikiye böldüğünüz avokadoyu, tekrar bir araya getirerek streç film ile hava almayacak şekilde sarın. Birleştirdiğiniz avokadoyu, buzdolabında 2-3 gün bekletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri